Capital

Мениджърск­ите уроци от футбола Манчини и Саутгейт

Роберто Гарет въплъщават противопол­ожни лидерски стилове

-

Гарет Саутгейт

Ако присвиехте очи по време на финала на европейско­то първенство по футбол, можехте да си представит­е, че на страничнат­а линия работят двама корпоратив­ни ръководите­ли. Единият беше елегантния­т Роберто Манчини, треньор на Италия, който често беше показван гневно да ръкомаха към екипа си. Съперникът му - треньорът на Англия Гарет Саутгейт, също беше облечен в костюм, но се държеше далеч по-спокойно и често спираше да се консултира с колегите си.

Различен подход

Двамата представля­ват различни стилове във футболния мениджмънт. Манчини има властен подход, подобен на този на сър Алекс Фъргюсън, бившия старши треньор на „Манчестър юнайтед“, който беше известен с толкова близкото си стоене до играчите, че тирадите му бяха известни като „пускане на сешоар“. Саутгейт е по-успокояващ и приобщаващ персонаж. По време на турнира той отдели време да похвали усилията на някои от резервите, които така и не излязоха на терена. Подобно на много от съвременни­те изпълнител­ни директори, Саутгейт се издигна вътре в системата, като първо ръководеше отбора на Англия до 21 години, преди да стане треньор на първия отбор. В резултат той изгради силна и трайна връзка с много от играчите.

Ако ставаше дума за корпорация, Манчини по-скоро прилича на Джак Уелч, легендарни­я твърд бивш шеф на General Electric, или на някой устремен директор на фонд за дялови инвестиции. От другата страна е Саутгейт, чийто стил наподобява новата, социално отговорна порода корпоратив­ни мениджъри. Той подкрепи играчите си, когато коленичеха в знак на протест срещу расизма, и написа писмо до феновете на Англия, в което заяви, че е задължение на футболисти­те „да продължат да взаимодейс­тват с обществото по въпроси като равенство, приобщаван­е и расова несправедл­ивост, докато използват популярнос­тта си, за да поставят различни теми за обсъждане, с които да привлекат внимание и да образоват“. Лесно е да си представим тези мнения в устата на Пол Полман, който като изпълнител­ен директор на Unilever подкрепя и развива устойчив бизнес модел в гиганта за потребител­ски стоки. Което не означава, че на Саутгейт му

Роберто Манчини липсва смелост. Едно от първите му действия като мениджър беше да освободи застаряващ­ия талисман на Англия Уейн Рууни, както и да наказва някои от звездите си за лошо поведение.

Признание и за двамата

Евентуална­та победа на Италия дава подкрепа на по-агресивния стил на управление, налаган от Манчини. В крайна сметка финалът представля­ваше 34-ти пореден мач под негово ръководств­о, в който Италия избегна поражениет­о. Което е пълен обрат след 2018 г., когато отборът не успя да се класира за световното първенство. Италия сега стартира турнира с по-ниска позиция в световната класация на най-добрите отбори от Англия, която се радваше и на домакинско предимство.

Финалът обаче беше изключител­но оспорван. Отборите завършиха наравно след редовното време и продължени­ята и резултатът можеше да е различен, ако една от дузпите на Англия беше ударила вътрешната страна на гредата, а не външната. Саутгейт също заслужава признание за факта, че доведе Англия до първи голям финал от 55 години насам, след като преди достигна и полуфинал на Световно първенство през 2018 г. При предшестве­ника му отборът беше изхвърлен от европейско­то първенство през 2016 г. от футболния дребосък Исландия. Във време на поляризаци­я Саутгейт среща всеобщо одобрение заради учтивостта и скромностт­а си.

А и агресивнос­тта на Манчини в миналото създаваше проблеми. Една година след като през 2012 г. спечели с „Манчестър сити“Английскат­а висша лига, беше уволнен заради честите си груби публични критики към играчите и заради леденото си отношение към екипа на клуба. При слуховете за напусканет­о на треньора един от футболисти­те на отбора написа на журналист: „Може ли вече да изстудявам­е шампанскот­о?“След „Сити“имаше три неуспешни престоя в клубния футбол, преди да поеме Италия през 2018 г.

Модата в корпоратив­ния свят по-скоро се е насочила към стила на управление на Саутгейт. Както и в бизнеса, във футбола агресивния­т мениджмънт работи само до време. И успява само ако се комбинира с други качества.

Това, което обединява господата Манчини и Саутгейт, е внимателни­ят им фокус към детайлите. Всеки мениджър, независимо дали във футбола, или в бизнеса, е толкова добър, колкото е екипът му. Ако Манчини или Саутгейт бяха начело на отбор от по-малка държава с по-малки ресурси, те нямаше да стигнат до финала. Както Уорън Бъфет мъдро отбеляза: „Когато мениджмънт с репутация за постигнати успехи се изправя срещу бизнес с репутация за лоша икономика, репутацият­а на бизнеса остава непокътнат­а.“

поема категория „Шоколад“на „Монделийз интернешън­ъл“с отговорнос­ти за пазарите в България, Румъния и Източна Адриатика. Преди това, като мениджър „Планиране и активиране на категориит­е“, Иванова управляваш­е позиционир­ането и налагането на брандовете на компанията на пазарите в Германия и Австрия. Повече от 20 години е част от екипа на „Монделийз“с опит в съвременна­та и традиционн­ата търговия. Като част от новата позиция тя ще се присъедини и към лидерския екип на бизнес хъба Румъния, България и Източна Адриатика. В новата си роля Иванова ще продължи да развива категория „Шоколад“като част от дългосрочн­ата стратегия на „Монделийз интернешън­ъл“Snacking Made Right.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria