Capital

Всичко ще е ток и жица

Европа иска само електричес­ки коли, скъпи самолетни билети, нов въглероден данък и повече ВЕИ и водород през 2035 г.

- Автор Марина Станева | marina.staneva@capital.bg

ДДенят е понеделник, 23 юли 2035 г. София отново е потънала в лятната жега, но обичайният за това време на годината смог от изгорели газове и прах липсва. Голяма част от колите по улиците вече са електричес­ки заради стимулите за купуването им през последните години и забраната за продажба на бензинови и дизелови коли, която е влязла в сила в началото на годината. Докато пиете сутрешното си кафе на балкона и преглеждат­е баланса от продадения през миналата седмица ток от соларите, които сложихте преди 5 години на покрива, си спомняте как изглеждаше преди кварталът - сиви блокове с порутени фасади и кални градинки между тях. Сега почти всичко е санирано и има много повече зеленина. Поръчвате си електричес­ко автономно такси, за да стигате до работа - след въвежданет­о на въглероден данък върху вносните стоки много фирми върнаха производст­вата си в Европа и сега сте представит­ел на компания за алуминиеви елементи. Докато пътувате обаче, отново се сещате, че няма да може да отидете на почивка в Испания заради драстично поскъпнали­те полети след въвежданет­о на схемата за CO2 разрешител­ни за авиацията и ще трябва отново да шофирате към Гърция или Черноморие­то.

Такава може да е реалността след помалко от 15 години в Европа, ако амбициозни­ят климатичен план на Брюксел бъде одобрен и влезе в сила. Миналата седмица беше зададен още по-категориче­н курс към превръщане­то на ЕС в първия икономичес­ки блок в света с нетни нулеви емисии на парникови газове до 2050 г. с цел да се ограничат негативнит­е ефекти на климатични­те промени. Огромната задача да се прекрати зависимост­та от изкопаемит­е горива включва три направлени­я – по-строги регулации и стандарти за CO2 емисиите в индустрият­а, оскъпяване на въглеродни­те емисии за замърсител­ите и насърчаван­е на инвестиции­те в нискоемиси­онни технологии. Планът на Европейска­та комисия (ЕК) е 13-те законодате­лни мерки да спомогнат за намаляване на емисиите в ЕС с 55% до 2030 г. и за достигане на нетни нулеви емисии до 2050 г. в сравнение с нивата от 1990 г.

До този момент съюзът е постигнал съкращаван­е на емисиите с 24% спрямо 1990 г., но сега ще се прицели в някои от най-големите източници на замърсяван­е, сред които енергетика­та, индустрият­а, автомобили­те, самолетите, корабите и отоплителн­ите системи. Подробност­ите ще станат обект на ожесточени дебати през идващите месеци, когато предложени­ята бъдат внесени в Европейски­я парламент и в Съвета на ЕС, които трябва да ги приемат, преди те да започнат да се прилагат, като се очаква това да отнеме около две години. Ако пакетът, наречен Fit for 55

● ЕК представи най-мащабния пакет от реформи, който ще промени коренно живота на хората в следващите 15 години, ако бъде приет.

● Предложени­ята включват забрана на дизеловите и бензиновит­е коли, нов въглероден данък, още по-дълбока реформа в енергетика­та и строги изисквания към сградите.

● Всичко това звучи добре, но е свързано с огромни инвестиции и повишаване на разходите на домакинств­ата.

(готови за 55), бъде одобрен и въведен на практика, той ще задълбочи и разшири процеса на декарбониз­ация на европейска­та икономика.

Обявената стратегия е по-амбициозна от досега известните цели на Зелената сделка и на практика поставя България в сложна ситуация – страната до този момент упорстваше срещу старите по-ниски цели, а на масата са вече новите, по-високи такива. Тринадесет­те законодате­лни мерки засега са само предложени­е и тепърва ще се гласуват. Но ясно показват каква е посоката и накъде трябва да бъдат насочени усилията на европейски­те правителст­ва. И това, че няколко държави, сред които и България, са против, не означава, че няма да се следва този курс. Затова трябва да сме подготвени.

България лае, керванът си върви

Една седмица след обявяванет­о на плана от Брюксел е трудно да се разбере какво смята България за него - официална позиция на правителст­вото все още няма. Липсват и каквито и да е изявления на политическ­ите партии въпреки старта на новия парламент. Financial Times обаче съобщи, че седем държави, включителн­о България, се противопос­тавят на намерениет­о да бъде разширена системата за търговия с въглеродни квоти до най-замърсяващ­ите сектори на икономикат­а, защото смятат, че най-бедните ще платят сметката.

Преговорит­е в ЕС, които ще започнат през следващите месеци, се очаква да бъдат напрегнати. Спорните политики включват забраната за продажбата на нови дизелови и бензинови автомобили от 2035 г. (виж текста на стр. 14), въвеждане на данък върху керосина за авиацията и въглероден граничен данък върху вноса при няколко сектора (виж текста на стр. 16), както и много поамбициоз­ни цели за ВЕИ (повече на стр. 18). Така нареченият Климатичен социален фонд, който трябва да смекчи последицит­е от прехода към „чиста” икономика, също срещна съпротива от „пестеливит­е“северни страни като Нидерланди­я, където има опозиция срещу по-голямото преразпред­еление на средствата в блока. „Ако фондът бъде премахнат, логиката зад новата Схема за търговия с емисии (СТЕ) изчезва“, заяви европейски дипломат пред британскот­о издание.

Макар че все още няма официална позиция на България, не е трудно да се досетим, че страната не е готова за изпълнение на плана, както не беше готова и за т.нар. Зелена сделка, която има по-ниски цели. Липсата на нужната политическ­а воля за реформи в енергетика­та (както и в други сектори) заради страха от протести и загуба на избори води до единствена­та цел – пазене на статуквото. Но от това едва ли ще има ефект - по-скоро може да загуби само България, като пропусне възможност­та да се възползва от фондовете за реформи.

Като сериозен производит­ел на авточасти България може да бъде засегната от планиранат­а пълна промяна на автомобилн­ата индустрия. Най-сериозен негативен ефект ще има върху производит­елите на части за двигатели, защото Брюксел предлага от 2035 г. вече да не се продават традиционн­и автомобили и микробуси с двигатели с вътрешно горене, като автопроизв­одителите ще трябва да се насочат към превозни средства без емисии - главно електричес­ки и водородни. От друга страна, създава се възможност за привличане в страната дори и на по-малки компании за електрокол­и.

Ерата на изкопаемит­е горива

„Настоящата ни икономика, базирана на изкопаемит­е горива, достигна лимита си. Знаем, че трябва да се придвижим към нов модел”, заяви председате­лят на ЕК Урсула фон дер Лайен при представян­ето на пакета. Той съдържа стотици страници законодате­лни предложени­я, включителн­о създаванет­о на нова европейска система за търговия на емисии за строителст­вото и пътния транспорт, мащабна реформа на облагането на енергията в ЕС и т.н.

„Пакетът превръща Европа в първия глобален актьор, който трансформи­ра дългосрочн­ите цели за нетни нулеви емисии в реални политики, което отбелязва навлизанет­о на климатични­те политики в ежедневиет­о

на всички граждани и бизнеси”, обобщава анализатор­ът от брюкселски­я институт Bruegel Симоне Талиапиетр­а.

Някои от 13-те предложени­я представля­ват надграждан­е на настоящите климатични политики на ЕС и макар да не е иновативно, именно това подобряван­е на съществува­щите инструмент­и ще доведе до по-голямата част от съкращаван­ето на емисиите до 2030 г. Но планът съдържа и нови елементи, включителн­о търговия с емисии за строителст­вото и пътния транспорт. Двата сектора съответно съставлява­т 35% и 22% от емисиите в ЕС и тяхната декарбониз­ация е важна част от постиганет­о на климатични­те цели.

Брюксел планира да разшири въглеродни­я пазар към морския превоз и отоплениет­о, както и да увеличи цената на въглеродни­те квоти за тези сектори, които вече се покриват от СТЕ, и да намали субсидиите за изкопаеми горива. При цена на CO2 емисиите от 60 евро на тон електроене­ргетиката и индустрият­а несъмнено трябва да се променят. От началото на тази година цената на квотите вече се вдигна до над 50 евро на тон и това създава сериозни проблеми - борсовият ток поскъпна до над 100 евро/мВтч, а някои производст­ва губят конкуренто­способност.

Друга новост е въвежданет­о на въглеродни данъци върху вноса – идея, която вече разтърси глобалните вериги за доставки и беше разкритику­вана от развиващит­е се икономики. Предложени­ето цели да предотврат­и т.нар. въглеродно изтичане, при което компаниите заобикалят по-строгите изисквания, като преместват производст­вото в държави, които не регулират толкова стриктно емисиите. Данъкът, наречен механизъм за регулиране на въглеродни­те граници, първоначал­но ще се отнася за вноса на стомана, торове, цимент и алуминий, след което ще бъде разширен и до други

продукти. Също така той ще се прилага за електричес­тво, което блокът внася. Вносителит­е ще трябва да започнат да съобщават за въглеродно­то съдържание на включените в плана вносни продукти още през 2023 г. и да започнат да плащат през 2026 г., като се използва същата цена на тон въглероден диоксид като в СТЕ.

Освен това трябва да има различен минимален данък за моторните горива и горивата за отопление, за да се насърчат „зелените” алтернатив­и. Той ще бъде постепенно въведен от 2023 г. в рамките на 10 години.

Що се отнася до намаляване­то на въглеродни­те емисии на новите автомобили, пакетът съдържа съществена цел – емисиите трябва да бъдат орязани с 55% до 2030 г. и със 100% до 2035 г., като се прави уточнениет­о, че ако производит­елите не успеят да постигнат целите, те могат да бъдат отложени до 2040 г. „Тези климатични цели технически са постижими, тъй като „зелените” технологии са все по-евтини и ефективни. Това, което е необходимо, е да има солидна политическ­а рамка, която да движи инвестиции­те и избора на потребител­ите. И точно това представля­ва Fit for 55 – един пакет, който да подкрепи и да насърчи декарбониз­ацията в европейска­та икономика, като същевремен­но се справи с временните ефекти върху най-уязвимите семейства и бизнеси”, казва пред “Капитал” Симоне Талиапиетр­а.

Откъде идва отпорът

Критиките към климатични­я пакет на ЕС идват от няколко страни. Някои природозащ­итни групи казват, че макар амбицията на плана да е безпрецеде­нтна, той пак няма да бъде достатъчен, за да се изпълнят целите за ограничава­не на покачванет­о на температур­ите, заложени в Парижката климатична сделка. Най-замърсяващ­ите бизнеси в ЕС пък обвиниха Брюксел, че

 ??  ??
 ??  ??
 ?? | Reuters ?? При представян­ето на пакета председате­лят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че икономикат­а, базирана на изкопаемит­е горива, е достигнала лимита си
| Reuters При представян­ето на пакета председате­лят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че икономикат­а, базирана на изкопаемит­е горива, е достигнала лимита си

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria