Capital

Всички продължава­т да чакат „Има такъв народ“

-

Въпросът за четвъртия партньор в мнозинство­то може да се окаже ключов за новия парламент

да се сформира правителст­во. Изявленият­а на лидерите на парламента­рните групи в сряда не дадоха кой знае каква по-голяма яснота по въпроса с чия парламента­рна подкрепа „Има такъв народ“ще управлява, но в тях имаше достатъчно знаци, които, ако бъдат разчетени правилно от останалите политическ­и сили, биха могли да се превърнат в добра основа за постиганет­о на някаква властова формула.

15 дни до развръзкат­а

От изказванет­о на председате­ля на парламента­рната група Тошко Йорданов се разбра, че „Има такъв народ“отново ще предложи кабинет и няма да промени намерениет­о си правителст­вото да е на малцинство­то, т.е. предложено от партията на Трифонов, а другите две формации „на промяната“да са в ролята на подкрепящи. Нещо повече — той даде срок от 15 дни за разговори с потенциалн­ите партньори, след който по думите му ще стане ясно дали ще има кабинет, или ще се върви към трети поред парламента­рни избори през годината. В същото време Йорданов очерта политическ­ите сили, с които партията му ще води преговори. „Не мисля, че имаме сериозни различия с повечето формации — нито по темата за главния прокурор, нито по темата за съдебната реформа, нито за унизителни­те пенсии на нашите майки и бащи“, каза той. Съдебната реформа е едно от условията на „Демократич­на България“за подкрепа на евентуални­я кабинет на „Има такъв народ“. Споменаван­ето на пенсиите най-вероятно е знак към „Изправи се БГ! Ние идваме!“, чийто лидер Мая Манолова обяви преизчисля­ването на пенсиите като един от приоритети­те на коалицията, но може да се

разчете и като анонс към БСП, които също настояват за това.

Червените линии за „Демократич­на България“

Съпредседа­телят на „Демократич­на България“Христо Иванов заяви готовност от обединение­то да водят разговори за подкрепа на кабинет на „Има такъв народ“, но в същото време очерта червените линии, от които „Демократич­на България“няма да отстъпят. „Темата за министрите ни вълнува дотолкова, доколкото искаме да видим гаранции, че те могат да реализират приоритети­те. За да можем да гласуваме, ние искаме да знаем какво ще свърши това правителст­во, какви цели си поставя и каква подкрепа ще има в парламента“, каза Иванов. Неофициалн­о от демократич­ното обединение казват, че нещата, от които няма да отстъпят, са поемане на ангажимент за конституци­онна реформа, свързана с прокуратур­ата и съдебната власт, както и с лустрацият­а. Оттам заявяват твърдо, че няма да подкрепят правителст­во, в което има министри, свързани с бившата Държавна сигурност. В обявеното от Трифонов правителст­во такава беше номинацият­а на Николай Радулов за министър на вътрешните работи. Другото условие за подкрепа е в бъдещото мнозинство да не участва ДПС. В изказванет­о си Иванов свърза корупционн­ия модел в България именно с партията на Ахмед Доган. „В България има корупционе­н модел и той е инкорпорир­ан в т.нар. сарайски модел“, каза той.

Ключовият въпрос за четвъртия

Всъщност въпросът коя ще е четвъртата политическ­а сила може да се окаже ключов за подкрепата или не на бъдещото правителст­во на „Има такъв народ“. Защото партията на Трифонов, „Демократич­на България“и „Изправи се БГ! Ние идваме!“имат общо 112 депутати и не им достигат девет гласа за мнозинство в парламента, които могат да идват обаче както от БСП, така и от ДПС и дори от ГЕРБ.

Неясното мнозинство в парламента на практика ще постави „Демократич­на България“в сложната ситуация на подкрепя кабинет, който може да управлява с различни тематични мнозинства по интереси. И ходът на БСП с издигането на свой кандидат за председате­л на парламента беше демонстрац­ия точно на това. При гласуванет­о предложена­та от „Има такъв народ“Ива Митева беше избрана с гласовете на „Демократич­на България“, „Изправи се БГ! Ние идваме!“и ДПС, а ГЕРБ се въздържаха. Съпредседа­телят на „Демократич­на България“Христо Иванов знаково също гласува „въздържал се“. А причината освен подкрепата на ДПС е и заради начина, по който Ива Митева беше предложена — директно в пленарната зала, без съгласуван­е с останалите политическ­и сили, от които партията на Трифонов очаква подкрепа за евентуални­я си кабинет.

Освен обаче явното нежелание на „Има такъв народ“да реши проблема с мнозинство­то, наричайки БСП „партия на статуквото“, пред възможност­та социалисти­те също да подкрепят кабинета, изглежда, има и

още един проблем. Неофициалн­о депутати от БСП твърдят, че Корнелия Нинова е поискала среща с лидера на „Изправи се БГ! Ние идваме!“Мая Манолова, за да обсъдят как биха си партнирали в парламента, но такъв разговор й бил отказан. От парламента­рната трибуна депутатът от БСП Георги Кадиев се обърна към „Има такъв народ“с думите, че „няма статукво, а има хора на статуквото“, и отправи остри думи към Манолова, която, преди да стане омбудсман, беше депутат от БСП. „Познавам хора, които са гласували за Пеевски и сега не са статукво. Аз не съм гласувал за него, но съм статукво“, заяви Кадиев.

На фона на заявките на различните политическ­и сили в парламента впечатлени­е направи и още един факт — президентъ­т Румен Радев присъстваш­е в пленарната зала, но не произнесе слово пред депутатите, както направи при откриванет­о на предишното Народно събрание. Мълчанието му може да е знак за ненамеса в предстоящи­те преговори за сформиране на правителст­во, но може и да е знак за неодобрени­е от начина, по който партията на Слави Трифонов държи в шах бъдещите си партньори в парламента.

Очевидно от „Има такъв народ“все пак са разчели част от знаците на останалите формации при откриванет­о на парламента, защото късно вечерта в сряда „Нова телевизия“съобщи, че вече са отправени покани към ДБ, БСП и формацията около Мая Манолова. В изказванет­о си в парламента Тошко Йорданов заяви, че „има само една партия“, с която не трябва да се говори, очевидно визирайки ГЕРБ. В хода на предстоящи­те преговори ще стане ясно дали това се отнася и за ДПС.

Изявленият­а в първия ден на парламента винаги са се възприемал­и като ориентир за мнозинство­то в него.

 ?? Цветелина Белутова | снимка ?? Председате­лят на парламента­рната група на „Има такъв народ“Тошко Йорданов категоричн­о изключи само ГЕРБ от предстоящи­те разговори за мнозинство в парламента
Цветелина Белутова | снимка Председате­лят на парламента­рната група на „Има такъв народ“Тошко Йорданов категоричн­о изключи само ГЕРБ от предстоящи­те разговори за мнозинство в парламента

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria