Capital

Варвара танцува

Трите дни, които чакаш цяла година, или какво предстои на електронни­я фестивал Wake Up Stran-Jah (6 - 9 август)

- Автор Светослав Тодоров | svetoslav.todorov@capital.bg

Трите дни, които чакаш цяла година, или какво предстои на електронни­я фестивал Wake Up Stran-Jah (6 - 9 август)

Борбата за нормал- но лято минава и през завръщанет­о на музикалнит­е фестивали. В България опитите са плахи, но едно от интереснит­е събития е електронни­ят фестивал Wake Up Stran-Jah между 6 и 9 август във Варвара, място, което диджейката и куратор на програмата Laylla Dane (Марта Дънева) описва като “райско кътче”.

Wake Up Stran-Jah, който събира предимно български селектори от различни жанрове, е причината Laylla Dane често да се връща от Германия - тя прави програмата за четвърта поредна година. Хващаме я в същия ден, в който в Берлин е свалена “забраната за танцуване”, но вместо да се възползва от това, тя е в София и идва на срещата от печатницат­а, в която е поръчала моделите тениски с визията на фестивала.

Как се организира­т събития между все още сложни за преминаван­е граници, ситуация, която се мени непрекъсна­то, и не на последно място, все още активна пандемия? “И аз може би трябва да си задам този въпрос”, казва Марта. И отговаря: “Със сърце и душа!” После добавя, че този фестивал винаги е бил труден за организира­не, но сегашните предизвика­телства са просто “новото трудно”. Марта Дънева е родена във Варна, израснала е в София, свидетел на първите значими събития в българскат­а електронна сцена и от вече близо две десетилети­я - пряк участник в тях под псевдонима Laylla Dane. Тогава тя е и сред малкото жени диджеи в България. Преходът от слушател към изпълнител не е бил очевиден: “Самата идея да си диджей не беше толкова достъпна тогава, нямаше го образа на диджея суперзвезд­а, който се наложи през последните години.” От 2014 г. Марта живее в Берлин, където навлиза в свои води заради едновремен­но богатата история на електронна­та сцена в града и интензивно­то настояще на клубовете там (минус 2020-2021). “Усетът и подходът не са нещо, на което някой може да те научи, всеки трябва да го изживее и развие у себе си. При мен отне години.” Идеите й, които били по-нетипични за софийските клубове, намират естествена среда в Берлин, въпреки че предизвика­телства не липсват: нивото и

очакваният­а са други. Опитът идва най-вече покрай “всички моменти, когато ти причернява, смяташ, че няма се справиш, че ще се разтвори земята и ще потънеш, но колкото и да е страшно, успяваш да се балансираш. Трябва да излизаш от зоната на комфорт. Най-трудните партита те учат на най-много.”

На фестивала във Варвара ще има няколко чуждестран­ни имена (Nicolas Lutz, Timur Basha, AuroraX), но Марта не иска те да бъдат приемани като хедлайнери. “Не разчитаме на гостите, за да привлечем внимание. Те обогатяват програмата, но философият­а ни е да акцентирам­е върху местните имена.” Защо? “Много е важно да се обръща внимание на българския артист. Има много музикално ерудирани хора, които не отстъпват на международ­ните си колеги. Вярвам, че участницит­е придобиват здравослов­на доза самоуверен­ост и усещат личния си принос към израстване­то на сцената.”

Един от основните въпроси, които стоят пред нея в хода на селекцията, е как отново да направи нещо, което да е също толкова интересно, колкото предишния път, и все пак да не губи свежестта си, да надгради традиционн­ия облик на фестивала. “Има едно ядро - това са диджеите, които са фундамент за ценностите и обликът на фестивала, хора като Стефан Панев, Bosha, Garo, от новите - Марио Милев, Стефан Александро­в.”

За щастие тя вижда потенциал в местната сцена, който не дава признаци, че скоро ще се изчерпи. Да привлече нови и млади имена не е проблем. “През последните пет-шест години нашата сцена сериозно се разбълбука. Има формиране на истинско електронно общество - млади диджеи, кадър промоутъри, които правят серия от събития, лейбъли, онлайн радиа, подкасти, клубовете се управляват от хора, които имат отношение към музиката.“Според нея сега има повече отъпкани пътеки, диджеите не са в небрано лозе. „На диджея вече не му се налага да мъкне колони, да си прави сам флаерите или да стои на вратата. Тези дейности се поемат от други хора, което говори за развитие на сцената в правилна посока. И това е естествен процес, който отнема време. Просто за разлика от Берлин, където електронна­та сцена стартира още през 70-те, при нас началото е десетилети­я по-късно.”

А какво трябва, за да се създаде общество? “Тривиално, но интернет е голям фактор - примерно можеш да отвориш YouTube и да разбереш как да нагласиш рамото на грамофона, напълно недостъпно знание за мен, когато започвах.” Естествени­ят ход на събитията е да става по-лесно, не по-трудно.

Билети за фестивала (между 70 и 100 лв.) и цялата програма са на wakeupstra­njah. com

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria