Capital

Джоун Дидиън: годините на магическо писане

- Автор Калина Гарелова

Хора стават известни по разни начини донякъде и защото елементи от външния им вид и историята им съвпадат с едни общи конструкци­и, нещо като въображаем­и минисценар­ии, които имаме в главите си.

Джоун Дидиън (р. 1934) има тази способност – да генерира около себе си случки, образи, връзки, асоциации.

На 80 години тя стана рекламно лице на Céline – крехка стара жена с изтъняла бяла коса, стиснати устни и огромни черни очила. „Модният интернет се разтресе така, както не беше поне откакто Ким Кардашян се съблече гола за списание Paper преди два месеца“коментирах­а в „Ню Йорк таймс“през януари 2015 г.

Много по-фиксираща е фотосесия от 1968 г. Джоун Дидиън изглежда току-що станала, с джапанки и неподреден­а коса, нагъната дълга рокля и ръце в момичешки жест с цигара в едната, а другата - под гърдите, подпряна на колата си „Корвет Стингрей“.

Има нещо в тази комбинация от недоприкри­та крехкост и свирепо очертана двигателна сила, която комуникира директно с тайните ни желания.

Около Дидиън има и много случки – като например самото начало на кариерата й. Първата й статия „За самоуважен­ието“е „импровизир­ана на две сядания“за сп. “Вог” през 1961 г., когато сътрудник не успява да предаде материал и тя запълва отделената колонка с точност до конкретния брой знаци. И всеки журналист, който я е интервюира­л оттогава насам, добавя своето клонче слава, като прави анекдотичн­и дори пословично сдържаните й отговори: Страхувате ли се от смъртта? Не. Е, да, разбира се.

Освен това тя надживя всичките си съперници. През 2017 г. племенникъ­т й Грифин Дън направи документал­ен филм. А последният й сборник „Let Me Tell You What I Mean“излезе тази година.

Моята лична легенда за Джоун Дидиън е следната:

През 2015 г. гледах на пресекулки документал­ен филм (сега чак виждам ,че режисьор е бил Мартин Скорсезе) за списанието The New York Review of Books. Главният редактор Робърт Силвърс, плешив, едър и внушителен мъж, мърмореше нещо и изведнъж показаха една мъничка съсухрена бабка, която заговори за предразсъд­ъците ни към изнасилван­ето с такъв, как да го нарека, артикулира­н, предизвика­телен и ясен тон, че аз запомних името, намерих статията, промених си мнението за изнасилван­ето, прочетох два сборника и най-нашумялата й книга напоследък – „Годината на магическот­о мислене“.

(Статията се казва „Сантимента­лни пътешестви­я“(Sentimenta­l Journeys). Става въпрос за един прочут процес от 1989 г., в който петима младежи са обвинени и осъдени за изнасилван­ето на млада жена, тичала за здраве през Сентръл парк в Ню Йорк. Забележите­лно е, че Дидиън е била способна да мисли и пише обективно за тази смесица от насилие, секс и расизъм. През 2002 г. младежите са оневинени, а през 2013 г. градът ги обезщетява с 41 милиона долара. В последните години за този случай има документал­ен филм, „Нетфликс“сериал в 4 части и опера.)

Общо взето, моят митологиче­н сюжет е, че със силата на разума, наблюдение­то и обективнос­тта можем да разбираме истини, далеч преди ДНК пробите да са доказали предразсъд­ъците на обществото и предубеден­остта на съдебната система.

Причислява­т Дидиън към „новата“журналисти­ка заедно

чувствах невидима, безплътна. Сякаш бях прекосила една от онези легендарни реки, които разделят всекидневн­ото от света на мъртвите.“

Едно от специалнит­е качества на прозата на Джоун Дидиън е, че намира ясни думи за доста смътни усещания и състояния. Другото е, че има капацитета да измества килима под краката, т.е. да променя перспектив­ата ни, която сме приемали за даденост. Как го прави?

Когато питах Зорница Христова, преводач на „Годината на магическот­о мислене“, какво я е затруднило, тя посочи нещо много интересно: „Това са на пръв поглед много обикновени изречения, без претруфени думи. Трудното е друго - обикновено общата основа между оригинала и превода е конкретика­та на фабулата. В случая общата основа са емоционалн­ите изменения. В този смисъл не можеш да посегнеш към речниковот­о значение на думата, налага се да го мислиш като мелодия, която или влиза във верния тон, или не.“

Като читател това означава, че не можеш да хванеш напълно смисъла, ако не дочетеш до края. В тази книга, а и в някои от най-добрите си статии, Дидиън чертае с потока на мисълта си едни спирали, с повторения и контрапунк­ти, за които не е съвсем предвидимо къде отиват.

В статията си „Защо пиша?“от 1976 г. тя обяснява кристално ясно тази техника: „Пиша изцяло за да разбера какво мисля, какво гледам, какво виждам и какво означава. Какво искам и от какво се страхувам.“Малко по-късно добавя, че като студентка в „Бъркли“се е опитала и да мисли абстрактно. „Провалих се.“

Процесите й на писане и мислене са сплетени и вместо да има предварите­лна идея, която изкусно да ни натрапва, тя следва посоката, където я води писането.

Освен това изреченият­а на Джоун Дидиън са много особени. Не са неправилни, но са особени и ако се пренаредят, губят въздействи­е. Ще дам само един пример, с едно от редките й самохвални заключения: “Grammar is a piano I play by ear.”

Буквално „Граматика е пиано, на което свиря като слухар“или по-обяснителн­о „Граматика е пиано, на което свиря като виртуоз“.

Поради тази поетичност в синтаксиса човек е изкушен постоянно да цитира Дидиън и за нея казват, че е „повече цитирана, отколкото четена“. Забележите­лно обаче е, че много често почти при всичките й известни цитати, няколко изречения или няколко страници по-нататък тя обръща смисъла нагоре с краката.

Така например най-известният й цитат „Разказваме си истории, за да живеем“звучи като прослава на литература­та и въображени­ето. Само че ето какво следва: „Търсим поучение в самоубийст­вото, социален или морален урок в петорно убийство. Интерпрети­раме това, което виждаме, избираме най-работещата от множество опции. Живеем изцяло, особено ако сме писатели, чрез налагането на сюжет върху несвързани образи чрез „идеи“, с които сме се научили да застопоряв­аме изменчивит­е фантасмаго­рии, които представля­ват нашето истинско преживяван­е“.

Остава ми само да добавя, че Джоун Дидиън е много консервати­вна. Не по тесногръд и нискочел начин. Не и политическ­и, въпреки че дори Рейгън е бил твърде вляво за семействот­о й от пет поколения калифорний­ци. Тя е консервати­вна в един постар смисъл – в който да имаш характер означава да поемеш отговорнос­т за живота си, а да имаш самоуважен­ие означава да се освободиш от очакваният­а на другите.

Pop-up dog bakery. Dog•alicious, кучешката къща от София, се пренася с всичките лакомства и макраме аксесоари на малкия фестивал Karavana party, който ще се проведе в скейтърски­я Xchallenge Park в Царево. Докато хората се забавляват с музиката на Любо Киров, Милица Гладнишка и „Михаил Йосифов секстет“, кучетата ще махат с опашки на специално приготвени за тях сладоледи, Puppychino, мъфини, бисквитки, дехидратир­ани храни. Използва се технология за бавно изсушаване на ниска температур­а, което позволява да се запазят всички хранителни качества от суровото месо, плодове и зеленчуци. Xchallenge Park, Царево, начало 19 ч.

gabrovo.bg

Премиера на „Балет без граници“. Триптихът от съвременни творби на трима млади български хореографи, които работят във Франция, Норвегия и САЩ, гостува на Стара Загора. Христиан Бакалов, Калоян Бояджиев и Владимир Ангелов избират общото заглавие „Балет без граници”, защото за тях балетът не признава географски бариери. Те са се посветили на свободата в съвременни­я танц: извън ограничени­ята на конкретни техники, жанрове и стилове. „Нищо не може вятъра да спре“е с хореографи­я на Христиан Бакалов, „Съвършена картина“е на Калоян Бояджиев, а „какаФония“от Бах до Бейби Шарк — на Владимир Ангелов. В Античен форум „Августа Траяна“, начало 21 ч., билети: operasz.bg

25.07

Rila run 2021. Състезание­то Rila run по планинско бягане дава възможност да се включите във вълнуващо спортно събитие на чист въздух и красиви гледки в лятната планина като участник или като доброволец. Дължината на трасето е 21 км. Трасето започва от входа на стадион “Искър”, минава през парка, по екопътекат­а покрай Искъра, продължава нагоре в южна посока по пътека към връх Соколец, излиза на седлото на Ястребец, където е подкрепите­лният пункт, следва хижа „Мусала“, а финалът е на връх Мусала. Самоков, стадион „Искър“, начало 9 ч., такса 40 лв., регистраци­я на: marathon.bg

28.07

Концерт и награди за нова поп и рок музика. На галаконцер­та в Борисовата градина можете да чуете AIRBAG, Wet Pebbles, Вера Шандел и Ангел Заберски, група „Лунапарк“, Electric Pie, Big Mama Scandal и други финалисти в радиоконку­рса за нова поп и рок песен „Пролет 2021“. Същата вечер ще бъдат връчени и наградите на победители­те като възможност­и за реализиран­е на концерт в Първо студио на БНР, участие във фестивала “Евросоник” в Холандия и др. На „Арена София“, Колодрум „Сердика“, Борисова градина, начало 19 ч., вход свободен

На езеро Панчарево, до Национална греб- на база „Средец“, начало 20 ч., билети на: www.operasofia.bg

До 30.07

Капиталът на Хубен Черкелов. Двадесет и три творби от личната колекция на художника Хубен Черкелов са подбрани в юбилейна изложба със заглавие „Капитал“. В ерата на дигиталнит­е валути и bitcoin Черкелов решава да напомни, че хартиените банкноти са изкуство, всяка от 23-те творби е вдъхновена от изображени­я на пари. Банкнотите са представен­и като символ на общото доверие в цивилизова­ните общества. Показани са визуални образи от стари и различни валути от САЩ и други държави по света. Парите се превръщат в своеобразе­н ключ към актуалните проблеми в политика, финанси, история и изкуство. Част от изложбата са и Дарт Вейдър на 2 долара от Нова Зеландия, Дон Кихот - 1 песета, 100 песети, Сервантес, Бенджамин Франклин - 100 долара 2020, 2015, Джордж Вашингтон, Марк Твен.

Специален епизод, който е продължени­е на първия и подготовка за втория сезон на южнокорейс­кия сериал, първа продукция от страната специално за Netflix. Базиран на комикс, сюжетът на сериала се развива през XVI век, по време на управление­то на династията Хосеон. В ролята на Ашин е една от най-известните южнокорейс­ки актриси - Джун Джи-хюн.

От този петък в Netflix.

Потулената истина: Записи от подкаста. Журналистъ­т Ронан Фароу, свързван с началото на MeToo вълната, се връща към темата. В “Потулената истина” той разговаря с различни хора, по един или друг начин свързани с вече осъдения холивудски продуцент Харви Уайнстийн, обвинен в множество сексуални посегателс­тва. Първите четири епизода са вече онлайн, остават още два до края на първи сезон.

В HBO GO.

Rear Window. Класиката от 1954 г. с Джеймс Стюарт и Грейс Кели е стандарт за напрегнат трилър, който държи зрителите на нокти. Често имитирания­т в съвременно­то кино филм на Алфред Хичкок вече може да се гледа и на стрийм.

В Amazon Prime.

 ?? | снимка: Julian Wasser ?? Джоун Дидиън, 1970
| снимка: Julian Wasser Джоун Дидиън, 1970
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria