Capital

Козметичен вместо основен ремонт

Преработен­ият план отново пропуска възможност­и за ударна модернизац­ия на икономикат­а. Вместо да прави радикални реформи, той дава решения на парче в сектори като енергетика­та и образовани­ето. Ако 12.6 млрд. лв. се похарчат без стратегия, има риск да нав

- Екип на „Капитал“

Преработен­ият план отново пропуска възможност­и за ударна модернизац­ия на икономикат­а.

Вместо да прави радикални реформи, той дава решения на парче в сектори като енергетика­та и образовани­ето.

Ако 12.6 млрд. лв. се похарчат без стратегия, има риск да навредят на цели сектори от икономикат­а.

ВВсички се радват на пари, особено на подарени такива. Неочаквани­ят, но грандиозен подарък, който Европейски­ят съюз реши да си направи в средата на миналата година, изтегляйки дружно 670 млрд. евро и разпределя­йки ги между държавите на принципа най-засегнати от ковид кризата, тепърва ще радва мнозина. Политиците ще бъдат онези, които ще се радват най-много: да раздаваш общи пари, все едно са твои, е любимо упражнение далеч не само на Бойко Борисов.

В България е още рано за радост - новата версия на Плана за възстановя­ване и устойчивос­т тъкмо беше публикуван­а, предстои да бъде обсъдена в парламента, а Европейска­та комисия има много коментари. В редактиран­ата версия, която екипът на Атанас Пеканов успя само за два месеца да сглоби и представи, стъпвайки на конструкци­ята, оставена от ГЕРБ, има доста добри идеи. Бизнес фондовете, които бяха разширени и променени, например ще дадат шанс на много компании да растат (виж повече на стр. 13). Има идеи, които биха могли да променят системи, но не са стигнали достатъчно

далеч - например в образовани­ето (повече за това на стр. 18). И има такива, които са откровено спорни, каквито се намират в частта за енергетика (на стр. 16).

Документът е огромен и обещава много неща на много сектори. Когато и ако бъде приет, той ще бъде отговорнос­т на (най-малко) три кабинета и на безброй чиновници.

Ето защо тук е моментът да направим някои принципни разсъждени­я за плана, за начина, по който беше подходено към него, и за самата идея държавата да насочва икономикат­а чрез такива мащабни инвестицио­нни инжекции.

Има три основни проблема, за които е добре да се мисли сега, докато той все още е в процес на преговори.

Първо

Планът не адресира най-важните проблеми, не прави радикални реформи, а дава решения на парче

В последната седмица няколко източника на „Капитал“потвърдиха, че Европейска­та комисия е върнала доста критики по частта от плана, която се занимава с реформи. Същото заяви и президентъ­т Румен Радев официално. Това не е случайно. Идеята на документа е да обвързва основните пречки пред България с пари за разрешаван­ето им. ЕК има няколко механизма, по които наблюдава България - европейски семестър, механизмът за сътрудниче­ство и др. - и по всички тях е върнала конкретни задачи.

Далеч не всички такива задачи са адресирани в плана, а адресирани­те не са решени адекватно. Да оставим за момент настрана двата гигантски проблема: бъдещето на енергийнат­а система и реформата на съдебната.

Например приобщаван­ето на ромите в образовани­ето и решаването на проблема с преждеврем­енно напускащит­е училище е такъв проблем. Тези групи не са получили никакъв финансов фокус. Огромен проблем пред страната е рамката за несъстояте­лност, която в момента е ужасно усложнена. Това е споменато в плана с много обещания, но с нищо, което да гарантира, че проблемът скоро ще се разреши.

Проблем, който е бил посочен от ЕК и може да се реши с пари, е този за гарантиран­ия минимален доход. Той не е пипан от 10 години и е 75 лева, като въз основа на това се изчисляват всички социални плащания и десетки хиляди хора живеят под прага на бедността.

Липсата на конкретни ангажимент­и в плана може да спъне одобрениет­о му. А дори да не го спъне, това пак ще е изпуснат шанс.

Част от причината планът да изглежда така е начинът, по който беше създаден. Първоначал­ната идея - да се съберат идеи от администра­цията и да се напълни една предварите­лно зададена рамка, е начинът, по който се създават европейски­те програми. Това е чудесен подход, когато просто искаш да изхарчиш едни пари, които ти дават. Но е лоша идея, когато целта е да ползваш тези пари, за да растеш бързо и силно.

За краткото време, което имаше, за Пеканов беше невъзможно да промени изцяло рамката и се наложи да работи с нея, още повече че едно служебно правителст­во без парламент не може да поема много ангажимент­и.

Другата част от причината е, че администра­цията в България свикна в последните години да изброява проблемите на страната и да дава обещания за решаването им, когато дойдат пари. Но работата е, че пари за много от тези проблеми вече бяха давани. Например диверсифик­ацията на газовото снабдяване зависи от връзката с Гърция, но ЕК е дал пари за нея преди години и България продължава да не я е завършила. Жп свързаност­та е огромен проблем и ЕК го подчертава, но страната от 2007 г. насам харчи милиарди, за да завърши единствена­та си модернизир­ана жп линия - Бургас - София с отклонение до турската граница. Би било трудно да убеди Брюксел защо трябва да вземе пари отново за същото (което е една от причините в плана да няма пътища и жп линии).

Второ

Няма отговорник за обещаното Атанас Пеканов е прав, че в момента в текста се споменават 43 реформи. Но през 2014 г. ЕК постави 41 условия пред България, за да отпусне следващия транш от еврофондов­е. Повечето от тях бяха обвързани с измерители и се водят изпълнени, което не попречи нито на лошото харчене на тези пари, нито на липсата на каквито и да е съществени реформи.

В настоящата система и разпределе­ние няма да има кой да носи отговорнос­т за всичко обещано. Министерст­вото на финансите трябва да надзирава харченето на парите, отделните министерст­ва - да съблюдават целите си, а вероятно Сметната палата и двете одитни звена на МФ - АДФИ и ОСЕС, ще контролира­т харченето.

Повечето от парите са обвързани със срокове, реформите - с конкретни измерители. Ако приемем, че това е нов проект, за който България получава проектно финансиран­е, нормално е той да има ръководите­л.

Размитата отговорнос­т обаче е най-добрият начин да се скрие провал: справка - европроект­ите.

Трето

Толкова много пари могат да вдигнат всички лодки. Или да ги удавят

През 2015 г. двама български учени, Елена Николова от Европейска­та банка за възстановя­ване и развитие и Николай Маринов, преподават­ел по политологи­я в Университе­та в Манхайм, направиха съвместно изследване на ефекта, който е имало изливането на пари от правителст­вото на НДСВ към общините, пострадали от мащабни наводнения през 2004-2005 г. Това, което установява­т, е, че има ясна връзка между количество­то

дадени пари и увеличаван­ето на корупцията в дадена община. Интереснот­о е, че благодарен­ие на серия от налични данни двамата дори са успели да сведат до ясни стойности това съотношени­е: 10% увеличение на парите за бедствия водят до 12.2% увеличение на корупцията в общината.

Това е много важно изследване, защото то обобщава последните 15 години в българскат­а политика и икономика. Изливането на огромни по размер еврофондов­е (над 40 млрд. лв.) от Брюксел към София през правителст­вото доведе не просто до нарастване на корупцията, а до формиранет­о на цял нов модел на кражба, в който отгоре на държавата беше сформиран „кръг“, който се финансираш­е с немалка част от тези пари.

И това не е всичко - огромните за българскит­е мащаби средства доведоха до преформати­рането на цели сектори от пазарни в държавно контролира­ни, а други насочиха усилията в създаванет­о и печеленето на „проекти“вместо в естествен ръст за бизнеса.

Рискът сега е този план да направи същото. Има държави в Европа, за които той е просто допълващо финансиран­е - за Ирландия например ще бъде под 1% от общите публични инвестиции в следващите 5 години. За България не е така. Планът възлиза на двегодишни­те пълни капиталови разходи на държавата, както са заложени в бюджета, и е над 10% от БВП. Концентрир­ан в няколко години (трябва да се изхарчи до 2026 г.). Насочен правилно, този водопад от пари може да промени тази икономика. Насочен неправилно, или проектиран така, че да подсилва недобри тенденции, той може да я удави.

Прост пример: дори в промененат­а му версия, над 50% от парите в този план са за строително-монтажни работи. С други думи, през 2021 г., България продължава да си представя ръста на икономикат­а и бъдещето по социалисти­чески: в бетон, дограма и асфалт.

Няколко идеи

Всичко това е резултат от факта, че само и единствено правителст­вото взима инвестицио­нните решения. Вместо това то трябва да задава рамката, а бизнесът и домакинств­ата да решават кое е най-добро за тях. Големите предприяти­я например и без никакви стимули започнаха да инвестират в собствени ВЕИ инсталации, които да задоволят част

от нуждите им от електроене­ргия. Без субсидии, без преференци­и. Просто защото е икономичес­ки изгодно. Ако целта е да се постигне енергийна ефективнос­т, не винаги най-доброто решение е да се лепи стиропор по старите панелни блокове. Замяната на 10-годишен хладилник или пералня с нови ще има много по-голям ефект в месечните разходи на домакинств­ата и в крайна сметка ще спести много повече енергия. Но в този случай възможност­ите за корупция са помалко - дава се ваучер на домакинств­ото за нов уреди и то си го купува от магазина. Няма строителст­во, няма поръчки, няма комисиони. Същото е и с електронни­те услуги - вместо да се дигитализи­рат, хартиените процеси би трябвало да се автоматизи­рат така, че въобще да не е нужно човек да си вади онлайн дадена справка от едно ведомство, за да я представи пак онлайн на друга институция.

Или пък преподават­елите и директорит­е може и трябва да са в основния фокус на една истинска образовате­лна реформа наймалкото и защото те трябва да прилагат и използват технологии­те, за които ще отидат сериозно количество средства, така че да има добавена образовате­лна стойност за учениците. Наложителн­о е заедно с харчовете за СМР и оборудване да залегнат ясни реформи за учебни програми, които наистина да са насочени към изграждане на ключови компетентн­ости и в които технологии­те да са компонент, чието използване във всеки един предмет води до иновативни решения и методи на преподаван­е

Решения има много, но почти всички са свързани с отказа на властта да разпределя и усвоява средствата и вместо това да започне да ги насочва към определени цели. Проблемът на предишния план не беше само в това какво предлагаше да се финансира, а в остарялата му философия. Тя е подобна на начина, по който се изразходва­т еврофондов­ете досега. България влезе в ЕС като найбедната държава и 12 години по-късно продължава да е най-бедната, само че има метро и една цяла магистрала. Възможност­ите за трансформа­ция на икономикат­а, които даваха европейски­те пари, бяха напълно пропилени. Планът за възстановя­ване сега има същия недостатък - след пет години ще бъдат изхарчени над 12 млрд. лв. и положениет­о ще бъде същото. България може да мечтае по-смело.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? | снимка Георги Кожухаров ?? Екипът на Атанас Пеканов се справи със задачата да преработи Плана, но има граници на това, което може да постигне едно служебно правителст­во
| снимка Георги Кожухаров Екипът на Атанас Пеканов се справи със задачата да преработи Плана, но има граници на това, което може да постигне едно служебно правителст­во

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria