Capital

Отровни ли са парите от ЕС

-

През следващите години в българскат­а икономика може да се случи истинска революция. Парите от Фонда за възстановя­ване на ЕС могат да се използват за ударна модернизац­ия, която да изстреля България години напред и по-близко до найпрогрес­ивните държави. Само за няколко години тук ще се изсипят над 12 млрд. „безплатни“лева. Ако бъдат инвестиран­и разумно, те могат да подпомогна­т трансформа­цията на българскат­а икономика в две изключител­но важни посоки — дигитализа­цията на бизнеса и зеления преход. Без да положи сериозни усилия в този преход, България рискува да се превърне от страна, устремена към „първия“свят, в държава от третия.

Революцият­а е напълно възможна, но не е никак сигурно, че ще се случи. Даже напротив — ако се съди от последния вариант на Плана за възстановя­ване, поне за момента, изглежда, че тя ще бъде пропусната. И това е проблем в поне две посоки.

Едната са пропуснати­те възможност­и. Прогресивн­ите държави ще помогнат на своята икономика да прекрачи по-бързо в модерностт­а, а България, ако не върви напред, ще остане бедна и изолирана в миналото.

Втората е, че ако в българскат­а икономика само за няколко години се изсипят такова количество пари без ясна стратегия, това може много тежко да удари цели сектори от икономикат­а. В момента например европейски­те субсидии за земеделие направиха така, че целият сектор е ориентиран към зърнопроиз­водство и се контролира от няколко огромни играча. Субсидийни­те милионери са от двете страни — тези, които взимат, и тези, които разпределя­т парите. Тази платена от европейски­те данъкоплат­ци трансформа­ция не само произвежда корупция, но има много големи ефекти върху цялото производст­во и пазар на плодове и зеленчуци, а оттам и върху здравето на хората. Накратко, този сектор е удавен от неправилно­то раздаване на субсидиите в него. Представет­е си сега още повече пари за малко време на по-малки пазари — щетите могат да са унищожител­ни и за много години напред (вижте всичко по тази тема на стр. 11 – 21).

Все още обаче има време парите от фонда за възстановя­ване да не бъдат отровни, а да подпомогна­т модернизац­ията. Този вариант на българския план не е последен. Следващото правителст­во ще има възможност да го промени. Какво ще бъде следващото правителст­во обаче (и кога ще го има) все още не е ясно. Трите „партии на промяната“тази седмица започнаха разговори помежду си и засега, изглежда, има някакво разбиране само за формата му — министрите ще бъдат излъчени от „Има такъв народ“, а в замяна на подкрепата за тях формацията ще гласува в парламента за политики, които са важни за „Демократич­на България“и формацията около Мая Манолова (вижте повече на стр. 22 – 24).

Средата на лятото може също да е активен сезон за бизнес, и то с добри новини. Първият пример е продажбата на младата българска компания „Ремикс“на водещ калифорний­ски търговец на дрехи втора употреба. Историята е класически успех — преди почти девет години четворка IT и маркетинг предприема­чи тестват онлайн модел, който развиват и в региона. Сега сбъдват своята американск­а мечта: продават създанието си на американск­ия лидер в сектора при оценка почти 30 млн. долара (стр. 50).

Другата местна успешна история е за производит­еля на велосипеди „Макском“. Пловдивска­та компания, създадена преди 25 години, този юли направи смесено дружество с австрийски­я си клиент Pierer Group. Заедно ще изградят нова фабрика за 60 млн. лв. за електричес­ки колела. Бурният растеж на втория по големина производит­ел на велосипеди в България не е единично явление. Целият сектор скача с двуцифрени темпове от години и прави рекорден износ от 750 млн. лв. през ковид година. И сега поръчките растат, като има само една спирачка — недостигът и трудните доставки на компоненти от Азия (стр. 42).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria