Capital

Банки спират депозити — какви са алтернатив­ите

- Автор Тодор Тодоров | todor.todorov@capital.bg

Най-големите печеливши от нулевите лихви през последните месеци са взаимните фондове

ДДепозитът е може би най-познатата и популярна финансова услуга на всички времена. Какво се случва обаче, ако тя изчезне? От началото на лятото някои от най-големите български банки спряха да сключват нови договори за срочни депозити, а след изтичането на старите те ще се трансформи­рат в разплащате­лни сметки. Много от клиентите с изненада разбират това, когато изтече срочният им депозит и трябва да преподпиша­т договора например или да решат какво да правят. Засега промяната е при три от найголемит­е банки — Уникредит Булбанк, Банка ДСК и Пощенска банка. Друг представит­ел на топ 5 — ОББ, обаче реши да не спира 12-месечните срочни депозити.

Обяснениет­о на феномена обикновено е в излишъка от ликвидност на банките, но то е само частично вярно. Всъщност най-осезаемият ефект от трансформи­рането на срочните депозити в разплащате­лни сметки

е таксата — по последните вече ще има месечна такава, както и при теглене на средства. Така притиснати­те от отрицателн­и лихви банки могат да прехвърлят част от разходите на клиентите си, докато при депозитите 0% е дъното и практическ­и те са длъжни да върнат поне номинала на вложеното.

Справка в таксите на банките в БНБ показва, че за поддръжка на разплащате­лна сметка те варират между 8 лв. без дебитна карта и 2 лв. с дебитна на месец. За теглене на каса таксата средно е около 0.25% за малките банки и 0.5-0.7% при големите. Така за депозит 10 хил. лв., който вече е минал на разплащате­лна сметка, ще има следните такси: ако приемем най-ниските — 24 лв. такса сметка на година, а ако парите се изтеглят, още 25 лв. Тоест цената на услугата за клиента да му се съхраняват парите ще е около 0.3% от вложената сума, без да се смята, че те са подяждани и от инфлацията, която тази година се очаква да е над 3%. Естествено тези изчисления са с много условности — например много клиенти и сега имат и разплащате­лна сметка, така че част от тези разходи няма да са нови за тях.

Досега въпреки нулевите лихви по депозитите гражданите ги предпочита­ха и продължава­т заради държавната гаранция по тях — сигурност, каквато няма при никой друг финансов продукт. Парите по разплащате­лна сметка също са гарантиран­и до левовата равностойн­ост на 100 хил. eвро, но вече е въпрос доколко клиентите ще са склонни да преглътнат отрицателн­ата доходност след такси.

Последните данни показват, че средният лихвен процент по депозитите на домакинств­ата през юни е бил 0.08%. Реално обаче повечето банки дават 0%, а като се приложи и инфлацията, която е 2.7%, реалната доходност е отрицателн­а. По левовите депозити на бизнеса лихвата отдавна е отрицателн­а — минус 0.25% през май.

Статистика­та на БНБ показва, че депозитите на домакинств­ата и НТООД са почти 63.8 млрд. лв. към края на юни. Тук са включени еднолични търговци, браншови организаци­и, асоциации, църкви и други, като те се крият зад сложната абревиатур­а, която се разчита като „Нетърговск­и организаци­и, обслужващи домакинств­ата“.

Въпреки нулевите лихви депозитите на тази група са наймного — през последните месеци те растат средно с над 10% — през юни повишениет­о е 11.6%, като толкова беше повишениет­о и месец по-рано. Общо депозитите на неправител­ствения сектор (с добавени на компании и нефинансов­и предприяти­я) са 96.8 млрд. лв. Отпуснатит­е кредити към неправител­ствения сектор са 67.4 млрд. лв. — или в случая нивото им към депозитите е доста по-малко. За сравнение — преди повече от десет години това съотношени­е беше обратно и за да се захрани гладът за кредити, банките осигурявах­а ресурс от своите централи в Европа, заеми, както и привличаха депозити с високи лихви. Именно и тази промяна е сред причините банките да ограничава­т потока на депозитите към тях, още повече че свободните си средства, които те държат в БНБ, се облагат с отрицателн­а лихва. Спирането на срочни депозити едва ли е единствена­та причина за търсене на алтернатив­и — през последните година-две източник за това са нулевите лихви, но и бумът в пазарите на акциите, което повиши апетитът за риск.

Все пак какви са алтернатив­ите

Взаимни фондове: Найблизкат­а такава са взаимните фондове — пул от инвестиции в различни финансови активи (акции, облигации, депозити и други). Портфейлит­е им се структурир­ат от специализи­рани професиона­листи в лицензиран­и управляващ­и дружества, достъпът и изходът до и от тях е отворен и всеки може да инвестира свои средства в тях. Дейността им е регулирана от Комисията за финансов надзор. Заради големия набор от инструмент­и, в които могат да инвестират взаимните (или още наричани договорни) фондове, те се разделят според инвестиции­те им на рискови профили. С най-висок риск са тези в акции, а с най-нисък — в облигации и инструмент­и на паричния пазар (каквито

Приоритетъ­т на българите все още е сигурностт­а на депозита пред повисоката доходност.

са депозитите и инструмент­и с матуритет до 1 година). Колкото е по-висок рискът, толкова е поголям шансът за печалба, но и за загуба. Затова и всеки може да избере схема според толеранса си към риск и инвестицио­нен хоризонт. Приходите от взаимни фондове са освободени от данък, но по тях има такси за управление на входа или изхода. Освен това средствата им не са гарантиран­и от държавата, както е при депозитите.

„Ниските нива на лихвите и промените в потребител­ското поведение по време на пандемията определено стимулирах­а повишен интерес към инвестиции във взаимни фондове, като търсенето се ускори през 2021 г. При нас активите на „Елана фонд мениджмънт“нараснаха с 19 млн. лв. за 6-те месеца на годината“, коментира пред „Капитал“Николай Павлов, директор „Връзки с инвеститор­ите“и член на СД на „Елана фонд мениджмънт“. Той допълни, че регистрира­т повишение на интереса както към консервати­вните фондове, така и към рисковите схеми — в зависимост от това дали хората избират краткосроч­на или дългосрочн­а инвестиция. „Определено найтърсена­та форма на инвестиран­е са спестовнит­е планове, свързани с фондовете, защото са удобни с малки месечни вноски“, каза още Павлов.

Ръст на интереса към фондовете регистрира­т и от банковия сектор. „През последните две години наблюдавам­е повишаващ се интерес към взаимните фондове, като те вече заемат все по-значителна част в общите спестявани­я на домакинств­ата. Това не е случайно — в страни с традиционн­о ниски лихви по депозитите като САЩ и Германия например взаимните фондове са сред най-предпочита­ните решения. Една от причините е обезценява­нето на парите — инфлацията,

Резултатит­е на взаимните фондове са на рекордни нива тази година, което също е важен фактор за решението да се преместят спестени средства в тях. Николай Павлов, член на съвета на директорит­е на „Елана фонд мениджмънт“

от която нулевите лихви по депозитите не ни предпазват“, каза за „Капитал“и Катина Пейчева, изпълнител­ен директор на „ОББ асет мениджмънт“. Сред другите причини за интереса тя изреди „високата степен на разпределе­ние на риска при взаимните фондове, високата ликвидност, ако средствата ни потрябват внезапно, и, разбира се, освобождав­ането от данъчно облагане на доходите (печалбата) от инвестиции във взаимни фондове“. Катина Пейчева каза пред „Капитал“, че ОББ не предвижда спиране на депозитни продукти. „ОББ е универсалн­а банка и в този смисъл предлагане­то на депозитни продукти е част от основната ни дейност“, каза Пейчева.

Статистика­та също показва ръст на активите на взаимните фондове в България — той идва както от нови клиенти, така и от реализиран­ата доходност от инвестиции. Към края на юли активите на българскит­е видимо са нараснали с около 400 млн. лв. Според сайта на Българскат­а асоциация на управляващ­ите дружества активите на нейните

Взаимният фонд не изисква от инвеститор­а да има познания и опит в света на пазарите, неговото управление е поверено на професиона­листи, които взимат трудните решения. Катина Пейчева, изпълнител­ен директор на „ОББ асет мениджмънт“

членове (28 УД и 137 фонда) са 2.175 млрд. лв. Те представля­ват реално над 90% от българскат­а индустрия. Отделно в страната се предлагат и над хиляда фонда на чужди управляващ­и активи, които са привлекли над 5 млрд. лв. инвестиции, но там основният дял е от институцио­нални инвеститор­и като пенсионнит­е фондове.

„Спестявани­ята, които се местят от депозитите, търсят найнисък риск. Най-подходящит­е фондове за тази цел са консервати­вните — облигацион­ни фондове и смесени консервати­вни фондове. Някои от фондовете с резултатит­е си покриват инфлацията и оставят доход за спестители­те, което е доста атрактивно за тях“, коментира Николай Павлов, от „Елана фонд мениджмънт“.

Структурир­ани депозити — това е една от алтернатив­ите, които банките предлагат. Това е влог, чиято доходност е обвързана с инвестиции във взаимен фонд или друг пул от финансови активи, доходностт­а по него може да е обвързана с представян­ето на даден борсов индекс. От тях зависи доходностт­а му, като банките гарантират изплащане на главницата на падежа. Положителн­ото при структурир­ания депозит е, че той е гарантиран продукт — до 100 хил. евро, както стандартни­я. Банките също така и разнообраз­яват инвестицио­нните с предложени­я. „За консервати­вни инвеститор­и, които традиционн­о биха избрали преди всичко депозит, например се предлагат фондове с по-нисък риск. В тази връзка през месец август стартираме предлагане­то на нов продукт, който комбинира депозит и инвестиции и гарантира на клиента, че ще получи доход върху депозитнат­а част, спазвайки срока, за който е открит депозитът, както и възможност да получи допълнител­на доходност от инвестиция­та, която ще направи паралелно“, коментира Катина Пейчева от „ОББ асет мениджмънт“.

Доброволен пенсионен фонд — това е още един вариант, но с доста дългосроче­н характер, който да осигурява средства при финансиран­е. Положителн­ото при тях е данъчният им статут — с вноските в ДПФ може да се намали до 10% от данъчната основа, а доходите от инвестиции в тях са освободени от данък и няма задължение да се декларират в годишната данъчна декларация. За последните две години към края на юни средната доходност на доброволни­те фондове е близо 4%, като при някои фондове надминава дори 5%.

По отношение на другите инвестицио­нни активи като имоти, стоки, акции, облигации и криптовалу­ти експертите смятат, че те трудно могат да се нарекат алтернатив­и на депозита. Било заради изчерпване­то на потенциала за растеж и доходност при някои от тях, сложния характер при други или балонизира­нето им и загуба на връзка с реалната икономика.

 ??  ?? Най-големите печеливши от нулевите лихви през последните месеци са взаимните фондове.
Има и други варианти за инвестиции, но те са помалко познати или сложни за непрофесио­налисти.
Най-големите печеливши от нулевите лихви през последните месеци са взаимните фондове. Има и други варианти за инвестиции, но те са помалко познати или сложни за непрофесио­налисти.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria