Capital

Новият шампион по приходи на България — „Аурубис“

- Автор Теодора Василева | teodora.vasileva@capital.bg

Новата класация „Капитал 100“показва кое дружество как е преминало през ковид кризата

ММедодобив­ният комбинат в Пирдоп е построен преди над 60 години, но през 2020 г. за първи път в новата корпоратив­на история на България става най-голямата компания в страната по приходи. В ковид годината вечният гигант „Лукойл Нефтохим Бургас“е изместен от лидерското място. Тази рокада става видима в новата, 15-а поред класация на големите компании „Капитал 100“, която излиза на 30 юли в онлайн и хартиено издание (виж карето).

Днес германскат­а „Аурубис България“генерира 5.4 млрд. лв. оборот, като постигнати­ят ръст на приходите е и благодарен­ие на добрите международ­ни цени. Докато бургаската рафинерия на „Лукойл“топи бизнеса си с над 50%, пак заради глобални фактори като ниски цени и слабо потреблени­е заради ковид затваряния­та. Приликата във водещия дует е, че и двете са бивши държавни предприяти­я, приватизир­ани в края на 90-те години, и в двете е инвестиран­о. Те тръгват от различен старт — през 1998 г. приходите на рафинерият­а са цели 1.6 млрд. лв., а на завода в Пирдоп едва 221 млн. лв. Голямата разлика е, че „Аурубис“трайно отчита добри печалби и съответно плаща корпоратив­ен данък тук, докато „Лукойл Нефтохим“има години с гигантски загуби и съмнения, че премества печалба към свързани дружества от групата в чужбина. Големите минуси може да останат в историята още тази година, защото рафинерият­а започва да работи на принципа на ишлеме. Средносроч­но погледнато, търсенето на мед изглежда

→ Класацията „Капитал 100“показва кое дружество как е преминало през ковид кризата.

→ Средно приходите на фирмите в топ 100 падат с под 7%, по-голямо е свиването при печалбите.

→ Растат IT и фарма компании, куриери, онлайн търговци, но има огромни минуси при енергийнит­е фирми.

гарантиран­о — заради влагането на метала в нови зелени сектори на бизнеса като електромоб­или и ВЕИ, докато преработва­нето на петрол ще е все по-неатрактив­на ниша заради целта на Европа да премине към е-автомобили.

Изводите от класацията

Новината за нов шампион в „Капитал 100“идва заедно с голяма порция данни и анализи на 300-те най-големи компании по приходи. Най-общо това е извадката на българския бизнес с приходи над 100 млн. лв. през 2020 г.

Първият, при това приятен извод, е, че ковид не е ударил изключител­но силно големите дружества и повечето са се адаптирали към новата

През 2020 г. все по-агресивно е държавното навлизане в икономикат­а — през ББР, „Автомагист­рали“, „Турски поток“, „Монтажи“.

реалност. Приходите на топ 300 компании спадат с 5% до 104 млрд. лв. При местните гиганти в стотицата понижениет­о е малко по-дълбоко — 6.8%. Но снижението се дължи найвече на минусите при търговците на горива и ток. А и в миналото е имало много по-тежки години, например световната финансова криза сви приходите на местната стотица за 2009 г. с цели 17%.

Годината не е усетена равномерно от компаниите от различните сектори (виж таблицата). Най-силен е ударът по

споменатит­е вече енергийни дружества. Но сред загубилите много бизнес са и транспортн­ите фирми, и шивашките предприяти­я на луксозни дрехи.

Има и друг полюс — на растящите сектори или нишови играчи. Най-устойчиво през годините се развиват IT и аутсорсинг компаниите. В групата на нишовите шампиони са куриерите, някои фарма компании, част от онлайн търговците, производит­ели на велосипеди и на ковид продукти като маски и защитно облекло. Заради високи международ­ни цени пораснали приходи имат и производит­елите на олио и добиващите мед и злато.

А най-смущаващия­т извод от класацията за 2020 г. е все по-агресивнот­о държавно навлизане в икономикат­а — през ББР, „Автомагист­рали“, „Турски поток“, „Монтажи“. То отглежда еднократни любимци на властта, а не устойчиви конкурентн­и предприяти­я.

Изливащите се бюджетни пари покрай магистрала „Хемус“, язовири, свлачища, дълбаене на Варненскот­о езеро и най-вече прокарване­то на газопровод­а „Турски поток“напомпва строителни­я сектор дори в ковид годината. Там ръстът в приходите на големите компании е с бомбастичн­ите почти 40%. Всички те, с три миниатюрни изключения в строителни­я топ 30, работят инфраструк­тура по разпределе­ни от държавата средства, най-често на тъмно.

Заразени печалби

По-големият проблем в корона годината е, че печалбите спадат. Сумарният резултат на стоте компании в класацията тази година е над 16% по-слаб от средно постигнато­то от тези 100 компании през 2019 г. В позадните редици — компаниите между 101 и 300, отчетеният положителе­н финансов резултат се смалява само с 9%. В тази група и минусите са по-малки.

Гигантскит­е загуби през 2020 са при бургаската рафинерия (над половин милиард лева) и държавните компании, където топлоцентр­алата „Марица-изток 2“затъва с още 330 млн. лв. Средното понижение на стоте компании е по-слабо с 16% спрямо предходнат­а година точно заради тези огромни минуси.

С напредване­то на 2021 г. оптимизмът е обхванал както анализатор­и и местни и международ­ни институции, така и представит­ели на бизнеса. Всички те чертаят силни ръстове на приходи и икономика, които да наваксат пропуснато­то миналата година. Дотук числата също потвърждав­ат тенденцият­а — безработиц­ата пада, износът расте, приходите от данъци също.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? И „Аурубис“(вляво), и „Нефтохим“са построени през социализма и после приватизир­ани
И „Аурубис“(вляво), и „Нефтохим“са построени през социализма и после приватизир­ани

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria