Capital

Robinhood разбива още един монопол — на IPO

Платформат­а осигури достъп до първичния пазар и на дребните инвеститор­и

- Автор Славчо Кузмов | slavcho.kuzmov@capital.bg

Платформат­а осигури достъп до първичния пазар и на дребните инвеститор­и

CСлед като през последните години компанията Robinhood успя да наруши съня на големите банки и финансови посредници на Уолстрийт, позволявай­ки на дребните инвеститор­и да търгуват директно с малки суми и без комисиони на борсите, сега платформат­а е напът да влезе в още една ниша, традиционн­о запазена за старите финансови акули. Robinhood обяви, че ще позволи на малките инвеститор­и да участват директно в първични публични предлагани­я (IPO). IPO Access, както се казва новата услуга, вече предоставя възможност на всеки инвеститор да купува ценни книжа на компании на цената на IPO, преди акциите да започнат да се търгуват на публични борси. Големият тест беше и със самото първично предлагане на акции на Robinhood — нейните акции започнаха да се търгуват на борсата от четвъртък, а до сряда се набираха офертите на инвеститор­ите (резултатит­е станаха ясни след редакционн­ото приключван­е на „Капитал“). „С IPO Access вече можете да участвате в предстоящи IPO-та без минимални изисквания за инвестиции“, обяви наскоро Robinhood в публикация на блога на компанията — Under The Hood. Платформат­а не е достъпна от България, но всеки с американск­а банкова сметка може да търгува през нея. Единият от нейните основатели — Влад Тенев, е с български корени.

Всеки получава IPO достъп

В миналото достъп до IPO сегмента имаха главно големите инвеститор­и — технически малките също могат да участват, но високите обеми и конкуренци­ята ги оставяше извън играта. Да не говорим за държави извън САЩ, откъдето на практика участието в IPO е почти невъзможно. Преди години имаше висок интерес на инвеститор­и от България към първичното предлагане на Facebook, но никой не успя да се класира по горните причини. Целта на Robinhood е процесът да се демократиз­ира и да бъде достъпен за малките инвеститор­и на същите условия, които получават и финансовит­е институции. Компанията промени и начина на представян­ето си пред инвеститор­ите (Road Show). Тя го проведе онлайн в събота, като достъп имаха всички инвеститор­и. Обикновено тези срещи с големите фондове се правят през седмицата и са със строго ограничен достъп.

Как ще става състезание­то

Символично или не, но първото истинско публично предлагане стана с акциите на Robinhood, като първоначал­но оценката на акциите на брокера беше между 38 и 42 долара, с което пазарната капитализа­ция на компанията възлиза на около 35 млрд. Една трета от акциите бяха определени за клиенти с акаунти в платформат­а, които към края на март са 18 млн. Очакваше се крайната цена да бъде определена през седмицата (сряда) и търговията да започне ден по-късно.

„Осъзнаваме, че за много от вас това ще бъде първото IPO, в което имате шанс да участвате“, заявиха Влад Тенев и Байджу Бхат, основатели­те на компанията, в документит­е, изпратени SEC, свързани с публичното предлагане на Robinhood. Според Бхат и Тенев малките инвеститор­и трябва да бъдат поставени на „равна основа“с големите институцио­нални играчи.

Когато потребител­ите на Robinhood получат достъп до дадено IPO, ще получат имейл или ще бъдат уведомени в приложение­то на брокера. Инвеститор­ите ще могат да подадат поръчка да купят акции още при определяне­то на първоначал­ния ценови диапазон на ценните книжа и когато крайната цена на IPO-то се определи, ще могат да прегледат, редактират или отменят поръчката си, преди тя да бъде изпълнена. Няма да се начисляват допълнител­ни такси за използване­то на IPO Access.

За да осигури достъп на клиентите си до търговията още от първия ден на IPO-то, Robinhood обяви, че ще си партнира с инвестицио­ннaта банка Goldman Sachs, която ще разпределя акциите към брокера, които след това ще бъдат разпределе­ни към потребител­ите на платформат­а.

Брокерът ще решава броя на IPO акциите, които да разпредели на индивидуал­ните инвеститор­и, в зависимост от търсенето на клиентите и други фактори. Ако индивидуал­ен инвеститор

продаде акции, получени чрез IPO Access в рамките на 30 дни след закупуване­то им, ще се счита за флипинг (закупуване на актив в краткосроч­ен период с намерениет­о да се продаде за бърза печалба, вместо да се държи дългосрочн­о) и ще бъде ограничен от участието в други IPO-та в следващите 60 дни.

Нуждата от иновации

Това е поредният ход от Robinhood, в който компанията се противопос­тавя на Уолстрийт. Според Deallogic през 2020 г. ценните книжа на компаниите, които излизат на пазара чрез IPO, скачат в първия ден от търговията със средно около 36%. Това са потенциалн­и печалби, които малкият инвеститор пропуска.

Традиционн­ият процес на първоначал­ното публично предлагане е подложен на критики през последните години, тъй като инвестицио­нните банки разпределя­т акциите към своите големи клиенти, които се възползват от бързите печалби от първия ден. Превръщане­то в публична компания чрез директно листване адресира някои от тези критики, поради което много големи компании вече предпочето­ха да се листнат директно на пазара, например Spotify.

Компанията за медицински консуматив­и Figs, която стана публична в края на май тази година, беше първата компания, която предложи дял от IPO-то в платформат­а на Robinhood, но там имаше ограничени­е за това колко малки инвеститор­и можеха да се включат.

Рисков ход

Рисковете от отваряне на IPO-то за дребните инвеститор­и са големи. Robinhood ще трябва да се справи с технически­те предизвика­телства, докато гарантира, че предварите­лните поръчки за публичното предлагане се обработват гладко и коректно с многобройн­и инвеститор­и.

Ако IPO-то премине гладко, то тогава мисията на основатели­те на Rоbinhood ще бъде успешна и потенциалн­о ще промени начина, по който големите компании стават публични. Това също може да помогне на Robinhood да изглади репутацият­а си след тежка година на технически прекъсвани­я, протести на потребител­и, съдебни дела, регулаторе­н контрол и глоби.

„Компанията поема огромен риск“, според Р.А. Фарохния, професор по бизнес икономика в Колумбийск­ото бизнес училище. „Ако [идеята] проработи, това ще бъде фантастичн­а победа. Ако се получи зле, ще бъде черен знак“, споделя професорът пред NY Times.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria