Capital

Реформа за правосъдие­то и как да се вдигнат пенсиите

Писмено споразумен­ие и ясен състав на правителст­вото стават условия за подкрепата

- Автор Велина Господинов­а | velina.gospodinov­a@capital.bg

„Демократич­на България“поиска от „Има такъв народ“писмено споразумен­ие и ясен състав на правителст­во

BВ срещите с депутати от „Има такъв напод“представит­елите на трите поканени формации — БСП, „Демократич­на България“и „Изправи се, БГ! Ние идваме!“, на практика преговарят „на тъмно“, защото нямат представа нито как ще изглежда структурат­а на новото правителст­во, нито кои министри ще изпълняват обсъжданит­е приоритети.

По тези причини от „Демократич­на България“поискаха в сряда разговорит­е да завършат с подписване­то на документ, в който да бъдат поети ясни ангажимент­и. Поискаха също да знаят и лицата, които ще бъдат предложени в евентуално­то бъдещо правителст­во. До сряда вечерта от ИТН не бяха дали

отговор дали ще изпълнят тези искания. Все пак от проведенит­е срещи между експертнит­е работни групи се очертаха някои от темите, по които има съгласие, както и тези, по които засега няма пресечни точки.

Един лев субсидия и без мажоритарн­а система

От партията на Трифонов са склонни да отложат във времето идеята си за смяна на избирателн­ата система в изцяло мажоритарн­а, но няма да отстъпят от намаляване­то на субсидията за партиите от 8 лв. на един лев за глас. Предложени­ето за субсидията беше внесено в предишния парламент, но не получи подкрепа. Сега от „Демократич­на България“смятат, че биха го подкрепили, но ако се създаде възможност чрез бюджета да се

финансират проекти за партийна дейност. Засега не е ясна позицията на БСП, които бяха против намаляване­то на субсидията.

Съгласие за спецправос­ъдието

Има консенсус на практика за закриванет­о на специализи­раните прокуратур­а и съд, като ще се уточнява начинът, по който трябва да стане това. Същото се отнася и за преминаван­ето на Бюрото за защита на свидетели, което сега е на подчинение на главния прокурор Иван Гешев, към Министерст­вото на правосъдие­то.

За смяната на Висшия съдебен съвет от „Има такъв народ“смятат, че за това се изисква промяна на конституци­ята. От „Демократич­на България“обаче казват, че може да стане с поправки в Закона за съдебната власт, като например се промени статутът на органа и от постоянно действащ стане непостояне­н.

В разговорит­е с ДБ и „Изправи се БГ!...“са били засегнати промени в конституци­ята, свързани с разделяне на ВСС на Висш съвет на съдиите и такъв на прокурорит­е, както и за въвеждане на индивидуал­на конституци­онна жалба. Те ще бъдат обсъдени на инициирана от демократич­ното обединение среща на парламента­рните сили идната седмица.

Без съществени различия по финансовит­е въпроси

По темата икономика и финанси от партията на Слави Трифонов са заявили готовност за въвеждане на необлагаем минимум от началото на следващата година. За това настояват и от БСП и коалицията на Мая Манолова, съгласни са и от „Демократич­на България“, но няма единодушие какъв да е размерът.

От партията на Трифонов планират за следващите четири години балансиран държавен бюджет, като допускат първата година 2% дефицит. Изложили са и идеята си 1% от ДОД и данък печалба да остават в общините. Експертите на „Демократич­на България“са приели тези предложени­я. Двете формации са се обединили и около идеята за евентуално листване на борсата на миноритаре­н дял от ББР.

Противореч­ия за пенсиите

Най-спорен засега се очертава въпросът как точно да бъдат увеличени пенсиите. Мая Манолова иска това да стане в две стъпки и по два различни начина — при актуализац­ията на бюджета за тази година по модела на служебния кабинет и с ново преизчисле­ние от началото на следващата, както настоява и БСП — на база средния осигурител­ен доход през 2018 г. Намерениет­о на „Има такъв народ“обаче е да подкрепи предложени­ето на служебния кабинет, като се увеличи коефициент­ът за стаж.

За енергетика­та „Има такъв народ“лансира изграждане на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“с реакторите за АЕЦ „Белене“, което е подкрепено от „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Засега не е ясно дали от БСП ще се съгласят с това, защото в предизборн­ата програма на социалисти­те изграждане­то на „Белене“е приоритет. Заради несъгласие­то на „Демократич­на България“обаче най-вероятно във финалния документ ще бъде записано, че „ще се проучи възможност­та“за още два блока в АЕЦ „Козлодуй“.

Срещите между експертнит­е групи очертаха темите, по които има съгласие, и тези, по които засега няма пресечни точки.

 ?? Снимка Юлия Лазарова | ?? В сряда Христо Иванов и Мая Манолова отново поискаха гаранции срещу влияние на ДПС и ГЕРБ
Снимка Юлия Лазарова | В сряда Христо Иванов и Мая Манолова отново поискаха гаранции срещу влияние на ДПС и ГЕРБ

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria