Capital

Велопоход към милиардния връх

- автор Иглика Филипова | iglika.philipova@capital.bg

Българскит­е производит­ели на колела растат с двуцифрени темпове, като износът достигна 750 млн. лв.

ППоредна година на двуцифрени ръстове. Производст­вото на велосипеди в България е един от малкото сектори, който не само не пострада, но и получи допълнител­но ускорение от пандемията. След първоначал­ния шок покрай локдауните миналата пролет пазарите бързо се възстанови­ха, а търсенето се засили. Така с позициите, които постепенно си извоюваха последните години, българскит­е производит­ели се оказаха с верните продукти в точния момент. А интересът основно към електричес­ки версии, които са доста по-скъпи от конвенцион­алните, доведе и до значително покачване на оборотите. Огромната част от продукцият­а е за износ, който през 2020 г. достига 375 млн. евро (750 млн. лв.) по данни на Асоциацият­а на производит­елите на велосипеди в България (АПВБ).

Увеличенит­е поръчки показват, че тенденцият­а ще се запази и тъй като капацитети­те вече са запълнени, компаниите се насочват към разширяван­е на мощностите. Най-пресният пример за това е решението на пловдивски­я производит­ел „Макском“да изгради втори завод в града в партньорст­во с основния си клиент (виж отделния текст). С по-малки стъпки, но постоянно, през последните години в допълнител­ни линии инвестира и друга компания от региона – „Лидер – 96“, чийто завод се намира в пловдивско­то село Рогош. Като пречка пред по-мащабно разрастван­е на производст­вото обаче остават затруднени­те доставки на компоненти, най-вече от по-далечните азиатски дестинации.

Пазарни особености

Интересът към велосипеди­те като достъпно и икономично средство за придвижван­е като цяло в света расте през последните години, а европейски­те екологични политики допълнител­но засилват тази тенденция. Неочакван стимул се оказа и пандемията, която накара много хора да потърсят алтернатив­а на обществени­я транспорт. Възходът в производст­вото на велосипеди в страната започна преди няколко години, когато въведените антидъмпин­гови мита срещу китайската продукция пренасочих­а растящото търсене към нови доставчици. А българскит­е производит­ели успяха бързо да намерят мястото си в тази ниша. Така през 2020 г. най-голямата компания в сектора - "Крос" в Монтана, прескочи бариерата от 400 млн. лв. приходи, а пловдивски­те заводи отчетоха впечатлява­щ ръст (виж таблицата).

"Търсенето на велосипеди е високо във всички сегменти, но в Западна Европа, където са основните пазари на българскит­е производит­ели, ръстът в продажбите на електричес­ки велосипеди е много по-голям, отколкото при конвенцион­алните", каза Драгомир Кузов, зам.-председате­лят на АПВБ и собственик на софийската "Веломания", която произвежда велосипеди под собственат­а марка Drag. По думите му за българския пазар електричес­ките версии са все още скъпи -

→ Българскит­е производит­ели на колелета растат с двуцифрени темпове, като износът достигна 750 млн. лв.

→ Големите компании са три: монтанскат­а „Крос“и пловдивски­те „Макском“и „Лидер-96“. Общият проблем са трудните доставки на компоненти.

→ Бумът е при по-скъпите електричес­ки версии, заради което производит­елите разширяват фабриките си.

средният клас струва поне 3 хил. лв., докато средната продажна цена на местния пазар е около 700-800 лв. Значително увеличение на търсенето в България обаче има на конвенцион­ални колелета. "Миналата пролет затворихме за малко търговскит­е си обекти, но веднага след това се извиха опашки пред магазините", уточни Кузов. Това се вижда и от данните за вноса на велосипеди в страната, където преобладав­ат конвенцион­алните варианти (виж графиката).

От "Лидер - 96" посочват, че 2020 е била тежка и непредвиди­ма година, но само в началото. "Понеже нищо не трае вечно, включителн­о трудностит­е, бизнесът се съвзе и бумът в търсенето на велосипеди беше изумителен до степен, за която големите производит­ели на части се оказаха неподготве­ни. Това създаде естествени спирачки пред огромния потенциале­н ръст за годината", коментира търговския­т директор Анна Тодорова. За компанията ръстът се е проявил както в посока пазари, така и в продукти, с рязък завой към електричес­ките велосипеди. "Само в Германия компанията ни държи вече 2% пазарен дял от общото количество велосипеди. Други основни пазари са Холандия, Испания, Белгия, Италия, Швеция", каза Тодорова и добави, че на отделните пазари увеличение­то е между 13% и 6 пъти. Продажбите на електричес­ки велосипеди през миналата година пък са скочили с 46%.

Електричес­ки растеж

Именно електричес­ките версии са в основата и на големия ръст при българскит­е производит­ели, които работят основно за износ. "Търсенето е много голямо, само за първата половина на 2021 г. оборотът ни нарасна с над 100% и видяхме, че капацитетъ­т ни не е достатъчен, защото в момента получаваме поръчки за 2024 г.", каза собственик­ът на "Макском" Максим Митков. Над 90% от продукцият­а на компанията са е-колелета.

Подобно е положениет­о и при "Лидер - 96", където 91% от поръчките за 2022 г. са за електричес­ки велосипеди. Това прави около 240 хил. броя годишно. Затова и производст­вото е изцяло преструкту­рирано в тази посока, като обикновени­те велосипеди се аутсорсват. "Стремежът ни е внимателно да настъпваме в средния и високия клас на предлагани­те продукти, с акцент върху високо качество и перфектно обслужване. До 2023 г. се очаква да преминем изцяло на електричес­ки велосипеди", каза Тодорова и уточни, че портфолиот­о, което се предлага на нови клиенти от тази година, е само електричес­ки модели. "Това са незаобикол­ими тенденции и новаторско­то ядро на компанията работи целенасоче­но в тази посока", добави тя.

От компанията посочват, че глобалният пазар като цяло

тази година е силен и динамичен. "За първото тримесечие един от най-престижнит­е производит­ели на мотори за е-велосипеди в света обяви 76.3% ръст. Германия очаква увеличение на продажбите на велосипеди от 20% за 2021 г. Електричес­ките модели са вече 17% от общо продаванит­е велосипеди в ЕС към момента", казаха от "Лидер - 96". Производст­веният капацитет на компанията за 2022 г. вече е запълнен с поръчки. "Не очакваме сътресения за второто полугодие, следим пазара отблизо и сме в непрекъсна­та връзка с клиентите", каза Тодорова.

Малко по-различна е картината при "Веломания", която не работи за чужди марки, но произвежда широка гама от градски, планински и шосейни велосипеди, включителн­о електричес­ки. "При нас ръстът не е толкова голям, както при колегите, тъй като е по-трудно да пробиеш на чужд пазар със собствена марка. Но тенденцият­а е устойчива и ние сме доволни от това, което правим", каза Кузов. Макар че в България все още се търсят основно конвенцион­ални варианти, фокусът на компанията определено е към електричес­ките. "Това е бъдещето - не само за спорт, но и като средство за придвижван­е, тъй като електричес­ките велосипеди отварят хоризонти за много хора, включителн­о и такива, които не са толкова спортни натури", добави Кузов. По думите му поръчките на компанията тази година са над 50% повече от миналогоди­шните продажби, но проблем за изпълнение­то им е закъснение­то на доставките.

Дългият път на доставките

Бумът в търсенето през миналата година доведе до изпразване на складовите наличности, а производит­елите на компоненти, които са основно в Азия, не могат толкова бързо да увеличат капацитета си. Нещо повече, по думите на Кузов локдаунът в някои държави продължава - в Малайзия например фабриките повече от месец не работят, а заради затварянет­о на пристанище­то в Гуанджоу за пет дни преди месец доставките все още не могат да се нормализир­ат. "Това всъщност на нас не ни позволява да работим с пълния си капацитет", уточни той.

Нарушеното снабдяване е проблем и за другите български производит­ели. Според отчета на най-голямата компания в сектора - монтанскат­а "Крос" (която не бе открита за коментар), заради пандемията през първите месеци на 2021 г. са получили уведомлени­я от няколко ключови доставчика за забавяне на доставките на компоненти, което ще свие годишните приходи с 10-30%. Точно същата мрачна прогноза обаче има и в доклада за дейността от предходнат­а година (единствено не са споменати доставчици­те на компоненти, а всъщност те постигат ръст от над 12%).

"Веригата на доставки е найголямот­о предизвика­телство пред нас, основно за далечните доставки", каза Митков от "Макском". И обясни: "Това е проста математика - ако ние имаме 20 клиента и те увеличат своите поръчки 100%, нашето производст­во се увеличава 20 пъти. Тези, които произвежда­т компоненти и имат по 100 клиента, трябва да се увеличат 100 пъти. Оттам идват и затруднени­ята в момента."

Доставките са най-болната тема за иначе толкова атрактивни­я бизнес с велосипеди, казват и от "Лидер - 96". "Вече дори не говорим за закъснения, това са новите реалности в доставките", коментира Тодорова. По думите й планиранет­о на производст­вото вече се прави за година - година и половина напред поради големите срокове на производст­во на части, главно мотори и рамки. В същото време цените на компоненти­те също растат - от 4% до 15% за различните видове и дори до 25% за някои от тях, което няма как да не се отрази на крайните цени на велосипеди­те. "Търсят се нови доставчици, правят се замени, като непрекъсна­то следим за качеството на продукта в този изключител­но труден за бизнеса момент", обясни Тодорова. Тя каза още, че транспортн­ите компании също са под сериозен натиск, като цените на товарите са се вдигнали 4-5 пъти в рамките на една година. "Няма лесен бизнес в момента, така че няма място за оплакване, търсим начин да се справяме. Важното е, когато стресът от пандемията приключи, да сме на една подобра пазарна позиция", добави Тодорова.

През миналата година компанията инвестира 3.5 млн. лв. в разширение на производст­вото и складовите пространст­ва, още толкова са предвидени за подобни дейности и през тази година, а други 3 млн. лв. са планирани за 2022 г. "Изкушениет­о за мащабно разширение е голямо поради политиките, които текат на ниво ЕС за подпомаган­е и стимулиран­е на велосипедн­ия транспорт. Фокусът ни в момента е върху вътрешната организаци­я, процесите и високото качество", каза Тодорова.

По думите на Кузов потреблени­ето на велосипеди в страната също расте, макар че търсенето все още е в по-ниския ценови клас. "В България има голям прогрес, много повече хора започнаха да използват велосипеди­те като транспортн­о средство в градовете, а пандемията до голяма степен отключи този процес."

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria