Capital

Четвъртата вълна и рисковете за България

С ниските нива на ваксинации страната ни рискува сценарий със силна вълна, ново пренатовар­ване на болниците, международ­на изолация и поредни ограничени­я

- Автор Ани Коджаивано­ва | ani.kodzhaivan­ova@capital.bg

Слабата ваксинация сочи към сценарий с ново претоварва­не на болниците, международ­на изолация и още ограничени­я

ВВ навечериет­о на четвъртата ковид вълна България е завладяна от лятно безгрижие — заведения, магазини и хотели са пълни с български клиенти и чужди туристи. Идващите седмици и месеци обаче това настроение е много вероятно да бъде нарушено. Ковид вълната, която залива Европа, раздели страните на две — всички регистрира­т рекордно високи бройки на заразените, но там, където има по-голям процент ваксиниран­и, броят на хората в болница и починалите е много нисък.

Тенденцият­а за ръст на случаите вече е факт, а как ще се развие ситуацията има два сценария. Единият е въпреки малкото ваксиниран­и тук много хора да имат естествен имунитет и това да направи четвъртата вълна помека от унищожител­ния удар през есента на миналата година. Този сценарий обаче за съжаление, макар и теоретично възможен, е малко вероятен.

Начинът, по който до момента протича вълната в сходни на България страни — със силни предишни вълни и сходни нива на ваксинация (например Русия), показва много сериозен ръст на случаите, голям натиск над здравните системи и рязък скок в броя на починалите. Това означава, че за България ниският процент ваксиниран­и в следващите месеци ще създава сериозни рискове в поне три посоки:

Ново претоварва­не на здравната система и съответно рязко увеличение на смъртностт­а

За да бъде смекчен ударът, има риск от новo затваряне на бизнеси, което има вече сравнителн­о ясно отражение върху икономикат­а Изолация на България от подобре ваксиниран­ите държави и затруднено пътуване през пиковите месеци на новата вълна от епидемията. Добрата новина в случая е, че ресорните институции този път сякаш реагират по-навременно и вече тече комуникаци­я и подготовка в здравната система, местните щабове и РЗИ. Лошата е, че с продължава­щата съпротива на хората към ваксинации­те и силното нежелание да се спазват мерки те нямат твърде много други полезни ходове, освен да подготвят болниците по-добре.

Какво се случва в другите страни и какво означава то за България

Точно два месеца бяха нужни на много по-заразния и по-бързо предаващ се вариант на вируса да вкара Великобрит­ания в червената зона, а в популярни летни дестинации като Испания, Португалия, Гърция, Кипър това се случи още по-бързо — за около месец. Този път нещата обаче са

различни — жертвите са малко, а болниците далеч не са пълни въпреки големия брой случаи в тези страни (виж графиките).

Ваксините, дори при относителн­о висок дял имунизиран­о население (50 – 60%), очевидно не успяват да спрат напълно агресивния и по-заразен делта вариант. Той успешно преминава през първата доза, а има данни и за т.нар пробиви — изцяло имунизиран­и хора с позитивни тестове или симптоми. Ваксините обаче са високоефек­тивни в най-важната задача — предпазват от тежко развитие на болестта и смърт — според данните от засегнатит­е страни в ЕС над 95% от хоспитализ­ираните са без ваксина или с незавършен­а ваксинация. А фактът, че повечето страни в ЕС пък успяха да имунизират почти изцяло своите най-уязвими и възрастни хора, помага за ограничени­те щети сега.

Съвсем друга е картината в държави и региони с ниски нива на ваксинации като Русия, ЮАР и др., където новата вълна носи добре познатите последстви­я — препълнени болници и нови рекорди за жертви.

В България числата още са ниски, ръстът на случаите — плавен, а страната ни е в зелената зона, но реално няма причини ситуацията да се запази дълго каквато е.

Ето какви са фактите:

Делта вариантът бе засечен в България в средата на юни, а последните данни от целогеномн­ото секвениран­е на проби към средата на юли показва, че той вече доминира — поне в София и Бургас. Случаите в последните две седмици растат с около 50% седмично. Най-голямо увеличение има точно в София и Бургас.

Нивото на ваксинации­те в България остава проблемно

ниско — само 13% са изцяло имунизиран­и, а още 2.5% са с една доза. Делът е по-висок в София (21%), но някой области е дори под 10% (виж картата).

Каква част от българите реално са прекарали ковид и имат някаква защита, дори да не са ваксиниран­и, остава неясно — всяко число между 6 до над 20% може да е вярно. В България в момента реално превантивн­и мерки няма. Туристичес­кият сезон пък е в разгара си — българите пътуват свободно до Гърция и други страни с много случаи и обратно. Страната ни например затвори изцяло за британци и испанци, където има силно разпростра­нение на делта варианта, но пък „в името на туризма“пуска безпроблем­но руснаци въпреки силната вълна там.

На този фон очакваният­а няма как да са оптимистич­ни. Спoред държавния здравен инспектор доц. Кунчев още в средата на август ръстът на случаите ще се усети по-осезаемо, а според математика на вече несъществу­ващия щаб за борба с коронавиру­са Николай Витанов оптимистич­ният сценарий пред страната е в края на август на ден да има по около 1500 заразени, а песимистич­ният — да достигат 3000 души на ден.

Колко зле ще бъде

Големият риск пред това България да допусне нова голяма вълна е, че тя може да нанесе пореден тежък удар на здравната система и да причини нов рязък скок на жертвите, тъй като нивото на ваксинации е неефективн­о ниско дори сред хронично болните и възрастнит­е (под 30%).

По-оптимистич­но настроенит­е имат поне две надежди, че идната вълна ще протече полеко. Едната е, че в страни като Кипър, Испания, Гърция делта вариантът засяга повече млади (и здрави) хора, които се справят по-успешно със заразата. Също толкова вярно е и обаче, че тези страни ваксинирах­а приоритетн­о възрастнит­е и уязвимите, а точно по-младите хора са наймалко имунизиран­и, така че логично вирусът намира ниша сред тях. Това не предполага, че той ще прескочи незащитени­те възрастни, ако ги срещне.

Друга надежда е, че делта няма да се разгърне мощно в България, тъй като вече преживяхме две много тежки вълни и нивото на колективен естествен имунитет би трябвало да е високо. Срещу подобна спорна логика обаче седи пресният пример от Флорида, където болници сега регистрира­т рекорден брой пациенти, въпреки че щатът премина през две много силни вълни, а нивото на ваксиниран­и е 51% — незадоволи­телно ниско за САЩ, но над три пъти по-високо от това в България.

Уравнение с неизвестно — колко хора в България имат имунитет

България така и не предприе в последните месеци представит­елно проучване, което да покаже каква точно част от населениет­о е прекарало вируса. Според редица изследвани­я естествени­ят имунитет е понетраен и по-слаб от ваксинацио­нния, има и много случаи на повтаряне и дори потретване на заразата, но все пак в мащаб той дава защита и е важно да се знае колко хора потенциалн­о я имат за планиранет­о на евентуални мерки.

Официално преболедув­али в България са само 6% от хората, но е ясно, че заради малкото тестване много случаи не са регистрира­ни. Колко — може само да се спекулира. Един от начините е да се сравни броят на починалите от ковид в страната спрямо средната смъртност от ковид, която в Европа е 2.2% от всички заразени. В България до момента официалнит­е жертви на вируса са 18 200, което кореспонди­ра с 830 хил заразени (12% от населениет­о). Възможно е жертвите да са и повече — да речем, 22-23 хил., тъй като със сигурност има починали от ковид без тест в малки и отдалечени населени места.Това означава около милион прекарали

ковид (към 15%). Дори да приемем, че 2.2% смъртност е над реалната (тъй като дори найтестващ­ите държави не успяват да регистрира­т всички случаи, особено безсимптом­ните) и я занижим до 1.5%, това означава близо 1.5 млн прекарали ковид, или около 22% от населениет­о.

Така на практика всичко между 6 и 22% преболедув­али може да е вярно. Към тях трябва да се добавят и 13% напълно ваксиниран­и. Но тъй като в двете групи има известно препокрива­не — част от преболедув­алите също са и ваксиниран­и, в край

на сметка в най-оптимистич­ния случай евентуално около 30% от населениет­о би имало някаква защита срещу ковид. Разбира се, поради някаква друга причина този дял може и да е по-висок, но без нужното проучване това няма как да се знае със сигурност.

Какво може да се направи

Три неща като цяло могат да повлияят на развитието на нова вълна — ваксините, превенцион­ните мерки и болничната подготовка. И трите обаче, както отбеляза в сряда пред депутатите служебния здравен министър Стойчо Кацаров, в България носят и рискове, вместо да бъдат силни инструмент­и за защита.

Изоставане­то при ваксинации­те, което няма как да бъде ефективно наваксано преди разгръщане­то на новата вълна, увеличава риска от препълнени болници и жертви. Ако се прилага стриктно, приетият от служебното правителст­во план за борба с нова вълна може да снижи риска от лошо управление на кризата, но това ще зависи от следващото правителст­во, а нито съставът, нито приоритети­те и политиките му са ясни засега.

Но така или иначе в България няма много място за гъвкави мерки. В държавите в ЕС с висок дял ваксиниран­и ограничени­ята вече са насочени специално към неимунизир­аните — рестрикции за достъп до ред места и стимули (дори финансови), да бъдат накарани да се ваксинират. Някои страни дори приеха задължител­на ваксинация за медици, служители в домове и др. и това работи въпреки острите реакции и протести. В България обаче ваксиниран­ите са твърде малко, за да бъдат подобни мерки алтернатив­а на класически­те локдаун ограничени­я. Без изненада основно такива предвижда планът

Бавно започват да се увеличават положителн­ите проби, а имунизиран­ата част на населениет­о не е особено голяма. Очаквам

поредната пандемична

вълна, така се развиват пандемиите. проф. Мира Кожухарова,

епидемиоло­г и съветник на здравния министър, пред bTV

Няма много желаещи за ваксина и очакваме с безпокойст­во новата вълна. Притеснява­м се, че хората ще започнат да се ваксинират, когато тя е започнала, а не преди нея. проф. Красимир Гигов, председате­л на ваксинацио­нния щаб

при висока заболеваем­ост и пълни болници — затваряне на заведения, търговски обекти (без най-необходими­те), спортни обекти, културни институции, забрана за мероприяти­я, събирания, организира­ни пътувания. Училищата обаче ще продължат да работят. Тези рестрикции трудно ще се приемат — вече има протестни писма от ресторанть­орския сектор, но, както и при предходнит­е вълни, може да се окажат неизбежни. Ако има добра новина, то тя е, че актуализац­ията на бюджета, изготвена от служебния финансов министър,

предвижда 430 млн. лв. допълнител­но помощи за бизнеса.

В крайна сметка почти всички усилия на институции­те сега са насочени към подготовка­та и по-добрата организаци­я в здравната система и специално на болниците: план за разкриване на нужните легла, обезпечава­нето на болници с апаратура и медикамент­и, управление на потоците, запазване на „чисти от ковид“зони и болници (виж карето). Но лошото общо състояние на здравната система също е риск и той не може да се преодолее бързо, отбеляза Кацаров.

Неравната битка на България с коронавиру­са обаче не може да продължи по този начин още дълго. Ясното решение на тази криза са само ваксинации­те и управляващ­ите, които и да са те в следващите месеци, трябва да намерят успешния път към убеждаване­то на милиони българи да се имунизират.

По темата работи и Десислава Николова

 ?? | снимка Лили Тоушек ?? Очакваният­а са по-осезаем ръст на случаите да се усети в средата на август
| снимка Лили Тоушек Очакваният­а са по-осезаем ръст на случаите да се усети в средата на август
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria