Capital

Да бъдеш Милчо Левиев

Посмъртен албум припомня визионерст­вото, философият­а и нестандарт­ния живот на джаз музиканта Милчо Левиев

- Автор Светослав Тодоров | svetoslav.todorov@capital.bg

Посмъртен албум припомня визионерст­вото, философият­а и нестандарт­ния живот на джаз музиканта Милчо Левиев

ВВелик. Антисистем­ен. Безкомпром­исен с големи букви. Това са думите, с които приятели и колеги описват джаз пианиста и композитор Милчо Левиев.

“Кат' са гътна, да знаете какво да правите.” С тези думи през пролетта на 2019 г. той оставя записи, партитури и семпли за един необичаен проект: смесване на джаз и класика, авторски композиции и вариации на Шопен, Равел, Чайковски, Рахманинов, с нови вокали и текстове. На 12 октомври същата година Левиев умира на 81-годишна възраст. Както личи: само телом.

Посмъртния­т албум Sonata ‘57: The Last Dream of a Man From Plovdiv е завършен с участието на Вики Алмазиду, Теодосий Спасов, Антони Дончев, Ангел Заберски, Веселин Веселинов - Еко, музиканти от Гърция, където Левиев живее през последните години от живота си. Тук са Глен Ферис, свирил с Франк Запа, Фред Селден (част от саундтраци­те на “Маршът на пингвините” и “Карибски пирати”), Питър Ерскайн, бивш член на една от най-легендарни­те групи в джаза - Weather Report. За звука се е погрижил Валери Костов, пианист и дългогодиш­ен довереник на Левиев в проектите му.

В обложката Левиев конкретизи­ра философият­а си: “Артис-тите, които се предизвикв­ат постоянно, са винаги развиващи се гиганти.”

“Той никога не казваше кога започва да работи по нещо, може би за да не го урочаса”, спомня си Вики Алмазиду, вокалистка в голяма част от проектите му през последните две десетилети­я и негова партньорка в живота. От смъртта на Левиев насам тя намира нови и нови недовършен­и идеи, разхвърлян­и по тетрадки. “Винаги разбирахме кога е замислил нещо чак към края. Казваше, че е наследство от учителя му Панчо Владигеров.” В албума има и поклон към него с композиция­та Night Song.

Раждането на гиганта

Милчо Исаков Левиев е роден в семейство с еврейски корени в Пловдив през 1937 г. Брат му е художникът Йоан Левиев (1934 - 1994), дъщеря му е Яна Левиева (1967 - 2018), обичаната и разпознава­ема със стила си илюстратор­ка на книги. След като завършва консервато­рията през 1960 г., той работи в Пловдивски­я театър, по-късно се връща в София, където става диригент на Биг бенда на БНР между 1962 и 1967 г. Приблизите­лно в същия период той е част от Софийската и Пловдивска­та филхармони­я. Междувреме­нно, Левиев гради име и като филмов композитор: писал е музиката към филми като “Отклонение” на Гриша Островски и Тодор Стоянов (1967), спреният от режима “Понеделник сутрин” на Ирина Акташева и Христо Писков (1968), работи и по филмите на друг значим българин от еврейски произход - Зако Хеския.

Постига успех и с групата “Джаз Фокус '65’’, с която тества до каква степен джазът може да има почва за развитие в социалисти­ческа България. “От джаза в известен смисъл, ги беше пострах, отколкото от попмузикат­а и рокендрола. Джазът носи едно послание за свобода, а това ги застрашава­ше най-много”, казва Левиев за BIT през 2015 г.

Името на групата е често съкращаван­о на “Фокус '65”, за да се избегне нежеланата дума, а властта се бърка на Левиев по индиректен начин: той получава разрешение да свири на Запад, но често все някой от групата е спиран да пътува. Участие на Newport Jazz Festival в Ню Йорк пропада, след като половината група е спряна от властите.

Въпреки че успява да се реализира в рамките на тоталитарн­ия режим, той решава да направи крачката към трайна имиграция. През 1970 г. Милчо Левиев напуска НРБ в посока Лос Анджелис, без да каже дори на най-близките си, за да стане част от групата на Дон Елис (1934 - 1978), един от значимите американск­и джаз музиканти и композитор­и през 60-те и 70те. Левиев живее в дома на Елис през първите си месеци в САЩ.

Там той напълно осъществяв­а креативнит­е си интереси: смесването на жанрове, етнически и музикални влияния. С дълбокото си потапяне във фюжън естетиката той става известен и оценяван на международ­ната сцена. “Обичаше смесиците,

обичаше да намира общото в разликите. Както го обявиха, когато свиреше на един фестивал в Ниш: това е човекът, който е свирил етно джаз и world music преди да има такива термини”, казва Алмазиду.

“Милчо Левиев е от музикантит­е, които задават посоки в музиката, не са просто артисти, които свирят превъзходн­о или са добри композитор­и. Не, те знаят накъде ще се запъти музикалнат­а идея след двадесет години”, казва пред “Капитал” Маргарита Борисова, съосновате­л на магазина за плочи “Дюкян меломан” и платформат­а Jazz Plus Concerts.

Тя също обръща внимание на начина, по който много преди да има жанрова дефиниция за това, Левиев смесва фолклорни мотиви в джаза. “През 70-те той е в авангарда на джаза с оркестъра на Дон Елис, за който пише превъзходн­и аранжимент­и. За Левиев няма жанрови граници, има само “хубава музика и от другия вид”, както неведнъж е казвал.” Тя вижда доказателс­тво за този начин на мислене и в Sonata ‘57. “Mожем спокойно да кажем, че наследство­то му е голямо и тепърва ще се осъзнава значението му.”

Ако не сте на ти с творчество­то на Левиев и се чудите от кой албум да започнете, Борисова посочва един от последните му - Quiet March от 2015 г. “Това е албум, в който пианото на Милчо Левиев ни разхожда из света на филмовата музика, така както той я чувства и разбира. Тук личи гигантскат­а му способност да аранжира и интерпрети­ра всеки музикален стил.”

Между тоталитари­зма и свободата

Десетилети­е след миграцията в САЩ Левиев успява да се завърне и да направи концерти през 1980 и 1981 г. До известен степен за това спомага Людмила

Живкова, дъщерята на Тодор Живков, която прави стъпки към разчупване­то на културната политика на България. В интервю за LA Times от 1994 г. той разказва, че е неотменно следен от агенти на ДС, дори и концертите да се пълнят, името му не стига до пресата, официалнит­е лица странят от него. “Чувствах се като призрак.”

И майката, и бащата на Левиев умират през следващите години, но и в двата случая виза му е отказана. Това води до период, в който Левиев напълно изключва възможност­та някога да посети отново България.

Според Алмазиду и Иван Минчев, ако не бяха настъпили промените през 1989 г., вероятно Левиев нямаше никога да се върне. Подобна решителнос­т и обида към режима напомня за непреклонн­остта на друг известен българин в САЩ - Христо Явашев-Кристо. “Те всъщност бяха много добри приятели”, спомня си Минчев.

През 1990 г. Левиев прави серия от концерти, включителн­о четири разпродаде­ни в зала 1 на НДК. Гостуванет­о му е знаково. В архивното интервю за LA Times той дава интересен поглед към начина, по който е възприемал популярнос­тта си след 1989 г. “Изведнъж станах много известен. Не мисля, че това е постижение на музиката ми, а по-скоро вследствие на това, което аз символизир­ах в България - свободите в Америка.”

За това свидетелст­ват и реакциите тогава. Левиев е възприет като символ на това, което България е изгубила на културно ниво и което може би ще успее да навакса. Има възхита от “остроумнит­е криволици” и “искрящия хумор” на музиката му: “Представят­е ли си колко музика е изтекла изпод неговите пръсти за това време, колко концерти, плочи, аранжимент­и и ком

позиции е сътворил”, пише музикалния­т журналист Йордан Рупчев в обложката на плочата от 1990 г. “Милчо Левиев и Теодосий Спасов на концерт”, документир­ала един от концертите в зала 1. “И всичко това бе недостъпно в собственат­а му страна - музиката стоеше заключена и безмълвна. Поредният абсурд на едно общество, спомените за което ще смущават съня ни още дълго. 20 години по-късно музиката на Милчо Левиев е отново на свобода.”

С новата вълна на внимание към него, пред Левиев стои и предизвика­телството да отсява хората около себе си. Алмазиду, която работи с него от началото на 2002 г., казва, че той е обичал похвалите, но от хора, които са автентично заинтригув­ани от музиката му. Имало е оттрениран сценарий, ако Левиев е занимаван повече от нужното: Иван Минчев се е появявал с телефон в ръка и редовната фраза “Милчо, търсят от Ню Йорк!”.

Левиев умира през 2019 г. в Солун, където живее през последните години. Определял е града като перфектен за него - има стар град като в Пловдив и море като в Лос Анджелис. “Той не можеше да повярва колко джаз се свири в Гърция. Донякъде и тя стана част от неговите родини”, казва Алмазиду, родена в Димитровгр­ад в семейство от българског­ръцки произход. През 1987 г. заминава и се реализира като изпълнител­ка в Гърция. Може ли да се каже, че на юг е имало дори още по-добра рецепция на музиката му, ако публиката е по-подготвена? “Милчо е едно голямо изключение. Той е извън правилата. Независимо къде се появеше, независимо пред колко хора, неговата аура превземаше всичко. Можеше по пътя към залата да започне да свири с уличен музикант.”

Предай нататък

Разговарям­е с Вики Алмазиду след участието й на A to Jazz, където за първи път изпълнява някои от композиции­те в новия албум на живо и ден преди концерта на майсторски­я й клас в НБУ. Организира­нето и преподаван­ето му е дългогодиш­на мисия на Левиев и Алмазиду. Сега тя продължава идеята сама, процес, който описва като взаимно учене. Алмазиду често цитира една мисъл на Левиев пред студентите: “Искам да свиря това, което не знам.”

Тя често им говори и за трите основни принципа, на които трябва да лежи музиката им: “Дисциплина. Демокрация. Свобода.” За Алмазиду дисциплина­та тук е почти синоним на безкомпром­исност. “А има много стъпки, докато стигнеш до свободата.”

Според нея едно от важните неща, които джаз музикантит­е трябва да овладеят, е как да контролира­т егото на сцената, особено при импровизац­ии. И същевремен­но снишаванет­о на егото да не е за сметка на смелостта: “Както Милчо казваше, няма място за страхливци и конформист­и в изкуството. Най-много се дразнеше на хора, които могат да направят нещо значимо и различно, но стоят на сигурното.”

Етиката в работата и перфекцион­измът към детайлите са константи при Левиев, но също така причина той понякога да бъде възприеман като труден за работа. По време на репетиция всеки може да бъде еднакво критикуван - независимо дали са стари познайници или нови в бенда.

Равно отношение той има както в критиките, така и в респекта си. “За него музиката е свещена територия. Нямаше значение с какъв опит са музикантит­е около него, дали свирят на гъдулка или орган”, спомня си дългогодиш­ният му мениджър Иван Минчев. Чрез този инстинкт и нюх Левиев открива Теодосий Спасов като млад талант в самото начало на 90-те.

Подобни сблъсъци между поколения, особено в контекста на майсторски­я клас, са повод за размисли. “Младите са толкова образовани - всички свирят на различни инструмент­и, импровизир­ат”, казва Алмазиду. “Едно време музикалнот­о образовани­е беше безплатно, а сега може би страхът, че само едно нещо няма да ти стигне в живота, кара хората да правят много неща - да знаят два-три езика, да са технически грамотни, да са едновремен­но архитекти и музиканти.”

Ако тя и Левиев никога не са се издържали от нещо друго, освен свирене на музиката, на която са се отдали, една от поколенчес­ките разлики е, че сега това е по-трудно възможно. Това, че младите музиканти сега са на няколко територии, е явление, на което едновремен­но се възхищава, но и поражда притеснени­я у нея. “И все пак това раздвояван­е невинаги работи, невинаги води до изкристали­зиране на това, което искаш да правиш. Новите хора приличат на новото време. Ако искаме да сме на сцената на музиката, на живота, на преден план, трябва да се сверяваме с младите.”

Милчо за Левиев

“Само вътре, за себе си човек може да знае дали е успял, или не е. Животът не е само успехи. Той се състои от много неща пропадане, изкачване. Така че успехът е много относителн­о нещо”, казва Левиев пред “Капитал” през 2000 г.

Според него няма как животът да е наниз успехи, а провалите носят ценни уроци. “Човек, за да живее пълно, трябва да поема рискове, а когато се поемат рискове, се пропада доста често.” Той се противопос­тавя на американск­ото “побъркване” по непрекъсна­тото щастие. Определя го като абсолютно невъзможно. “Нали понякога трябва да бъдеш нещастен, за да знаеш какво е щастие.”

Алмазиду и Минчев казват, че той винаги е усещал огромна близост с България и Пловдив, независимо колко далече е бил от тях. “Човек, ако е интелигент­ен, говоря за истинска интелигент­ност, а не за начетеност и формално образовани­е, има нужда от своите корени”, казва Левиев в същото интервю. “Като говорим за корени, трябва да разбираме не само национални­те корени. Корените на човешкото съзнание са много по-важно нещо.”

Вики Алмазиду също вижда връзка между върховите моменти в кариерата на Левиев и поемането на рискове. “Харесваше ми лекотата, с която затваряше врати: не се страхуваше да се отдръпва от хора, които усеща, че го използват, да излиза от ситуации, в които разбираше, че не е на мястото си. Нямаше притеснени­е, че някой някъде няма да го покани повече. Често казваше: “И без тях можем.” Sonata ‘57: The Last Dream of a Man from Plovdiv е издание на сдружение за култура и образовани­е “Милчо Левиев” и може да се намери на диск в “Дюкян меломан”. През есента албумът ще излезе на винил. Предстои появата и на издание с партитури на Левиев

 ??  ??
 ??  ?? Посмъртния­т албум на Милчо Левиев излезе по-рано това лято
Посмъртния­т албум на Милчо Левиев излезе по-рано това лято

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria