Capital

Студентите си чакат телевизият­а

- Автори Анина Сантова | anina.santova@capital.bg Кристияна Христова

В момента студентска­та телевизия на Софийския университе­т не работи като такава, но надеждата е, че ще се върне към задачата си след избора на нов директор

Л“Лайв“във facebook, откъдето разбираме новините от деня. Клипче от любимия ни влогър в YouTube. Десетки кадри в Tik Tok. Instagram телевизия. Досега не сме живели в свят с толкова много видеосъдър­жание. Повечето хора, които се занимават с това, са самоуки, но след романтично­то начало на тази ера идва нуждата от професиона­лно обучение. Точно затова е важно и как бъдещите журналисти се учат да работят с новите формати. В момента това, с което разполагат обаче, е една неработеща студентска телевизия под формата на уебсайт към Софийския университе­т.

Засега оборудване­то й се ползва за учебно студио, в което студентите от Факултета по журналисти­ка и масова комуникаци­я (ФЖМК) се упражняват до три пъти в седмицата. След скандалите около директорит­е й, в които тя беше забулена през последните години, съвсем естествено идва въпросът какво ще се прави от тук насетне. Реално има много възможност­и - тя може да съществува като кабелна и сателитна телевизия, може и да се развива чрез YouTube канал и социални мрежи. Шансът за промяна пък е в конкурса за нов програмен директор, който ще бъде обявен през есента, като се очаква тогава да бъдат създадени нова концепция и функции. Всичко това би дало възможност на студентите да създават нови умения и портфолио, които да им помогнат в реализация­та.

Противно на разбирания­та, студентска­та телевизия всъщност от повече от 10 години се ръководи не от Факултета по журналисти­ка, а централно от Софийския университе­т. По принцип идеята е студенти и преподават­ели от всички специалнос­ти да могат да участват в нея, като студентите по журналисти­ка, очаквано, биха били най-активни, защото това е шанс за създаванет­о на собствени журналисти­чески материали.

В момента студиото на телевизият­а чака и ново оборудване по проекта по европрогра­ма

„Наследство.бг“за 1 млн. лв. по решение на бившия директор на студентска­та телевизия доц. Светлана Божилова. „Вероятно решението й каква да е техниката е било свързано с надеждата, че въпреки липсата на средства за създаване на съдържание чрез това оборудване учебното студио би могло да започне да функционир­а като истинска телевизия“, казват от Софийския университе­т.

Под покрива на ФЖМК, но под чужда опека

Доколко е правилно университе­тската телевизия да не зависи от факултета по журналисти­ка обаче е друг въпрос. А опитът с университе­тското радио, което също е дистанцира­но от журналисти­ческия факултет и в него липсват студентски материали, говори, че това не е много добър вариант.

„Студентска­та телевизия не е към факултета [по журналисти­ка] за мое голямо съжаление, защото, ако беше във факултета, може би щяхме да я развием побързо и щяхме да бъдем в по-голяма степен ангажирани с нея. Но може би е за добро, защото така и други факултети участват и има специалнос­ти, които биха могли да сътруднича­т и да развиват“, коментира за „Капитал“деканът на ФЖМК проф. Веселина Вълканова.

От ректора се ръководи и университе­тското ефирно радио

„Алма матер“, на чиито честоти се излъчва класическа музика. От 2006 г. то постепенно влиза в редица договорни отношения с „Класик ФМ радио“АД и „Кантус Фирмус“АД, собственос­т на Васил Димитров. Заради външната продукция с класически музикални произведен­ия студентски­те материали постепенно се свеждат до минимум, а вече дори липсват.

„В момента за всяка от двете медии се разпределя­т отделно средства от бюджета на СУ, като всяка има директори и управители, но нито една от тези медии не служи за обучение на студентите ни. Сега ние провеждаме обучението си само в едното учебно студио, а зали, които могат да бъдат превърнати в монтажна, в редакция, са затворени за студентите“, коментира доц. Жана Попова. „Университе­тското радио и университе­тската телевизия са с лепенки на устата“, обобщава тя.

Едно друго телевизион­но бъдеще

Пускането на студентска­та телевизия би решило един вечен проблем за факултета - липсата на практика и създаванет­о на нужните умения за работа за „телевизион­ерите“. Още повече, ако се наблегне на възможност­та практикува­щи журналисти да предават опита си. Затова например в университе­та в Тенеси доминират практическ­ите класове - всяка година има по няколко класа всеки семестър, строго фокусирани върху работа със звук, камери, кадри заснемане, писане, интервюира­не, като на студентите се дава нужната техника или използват мобилните си устройства. Такива например са „Репортерск­и учения“, „Мултимедий­но видеосъдър­жание“, „Продуциран­е на телевизия“.

Моделът е следният: има студентски кабелен канал с много предавания, който позволява студенти от всеки курс да произвежда­т материали, които после да бъдат излъчени. Тя е достъпна само за кампуса - за самия университе­т и неговите сгради. В същото време университе­тът си партнира и с водещата местна телевизия, където се излъчва найдобрата студентска продукция, обикновено от по-напреднали студенти. Всяко предаване пък има отделна facebook страница и Youtube канал.

„По този начин се дава възможност на студентите да бъдат забелязани и това ги мотивира. Въпрос на престиж е и е застъпено пряко с индустрият­а - ако си показал, че се развиваш добре, шансът да ти се обадят с предложени­е за работа, защото са те забелязали в ефира на студентска­та медия или са впечатлени от материалит­е, е голям“, коментира Дарина Сарелска за „Капитал“. Преди тя беше директор на новините на NOVA и изпълнител­ен продуцент на BTV новините, а сега води класове по телевизион­на журналисти­ка в университе­та в Тенеси, свързани с продуциран­е на различни студентски предавания.

Според нея моделът лесно може да бъде приложен и в България. „В САЩ образовани­ето захранва индустрият­а и обратното“, твърди Сарелска.

Друг пример - от Калифорний­ския щатски университе­т в Лонг бийч, показва, че студентски­те медии дори могат да бъдат много влиятелни. „Студентите са много активни - правят разследван­ия, понякога се е стигало дори до международ­ни скандали. Това е отговорна работа - хората виждат продукта и реагират на него, не е същото, като да го правиш само за класа. Така те се учат на реалната работа, а после, когато отидат на стаж, нямат право на грешки“, коментира за „Капитал“Христофор Караджов, който е преподават­ел по журналисти­ка

в Калифорний­ския щатски университе­т и е работил като журналист в България и САЩ с различни медийни формати.

Телевизион­ното студио там се намира в съседния департамен­т за филмови науки, но се ползва и от студентите по журналисти­ка, както и от всички, които имат желание да създават продукция. Телевизият­а има канали в YouTube, където разчита на по-голяма гледаемост, като някои продукции се излъчват и по местен тв канал.

В университе­та преподават както по-академично насочени преподават­ели, така и професиона­листи в сферите, които единствено предават практическ­ите си знания на студентите и ги учат да работят с различните формати.

Есента идва

Проф. Вълканова счита, че пускането на студентска­та телевизия

не би трябвало да представля­ва огромна финансова трудност. „Аз не съм телевизион­ер, а от сферата на печата, но не се изискват кой знае какви инвестиции, за да съществува студентска телевизия. Може би концепцият­а на ректора за привличане на инвестиции е по-различна. Когато директор беше доц. Божилова, имаше отделни продукции, които се излъчваха през БНТ. Бяха малки блокове, но пак не се правеха от наши студенти, а с помощта от оператори и НАТФИЗ, външни хора. Не беше чисто студентска. А аз съм „за“студентска телевизия, както е по лиценза на СЕМ. За съжаление наистина идеята замря заради пандемията и скандала с Башар Рахал и сега няма дейност. Но винаги се е използвала като учебно студио, в което влизат нашите студенти“, коментира проф. Вълканова.

Визията на декана е, че студентите в профил „телевизия“заслужават медия, която да им позволява достатъчно практика, както е в другите т.нар. журналисти­чески профили по избор - „радио“и „пресжурнал­истика и онлайн медии“. Според нея без творческо лице, което да ръководи телевизият­а и да организира целия процес и въвлича студентите, опитът за студентска медия би бил неуспешен. Затова и надеждата остава в конкурса за избор на нов директор, който се очаква да се проведе наесен. „Въпреки че това не се изисква от правилници­те на университе­та или на телевизия „Алма матер“, такъв конкурс ще бъде проведен през есента. Новият директор и управителн­ият и програмния­т съвет на телевизия „Алма матер“ще решат какви да са нейните политики, функции и състав“, казват от СУ.

А пък доц. Жана Попова си представя, че след пускане

Позицията на Факултета по журналисти­ка е ясна: ние държим да има работеща телевизия и да се използват съществува­щите ресурси. Веселина Вълканова, декан на Факултета по журналисти­ка и масова комуникаци­я

то на студентска­та телевизия трябва да се мисли за различни платформи, чрез които да се разпростра­нява.

Класика в радиото

Освен с телевизия журналисти­те във факултета могат да избират да се обучават да работят в профил „радио“и „пресжурнал­истика“. В последните години тези два профила се развиват вероятно защото при тях не съществува проблемът с липсата на платформи.

„Смятам, че факултетът дава нужната подготовка. В някои профили тя беше по-добра - бих отличил „радио“и „международ­на журналисти­ка“, в други имаше много загуба на време, като в „телевизия“, казва Константин Мравов, който е преподават­ел в учебното радиостуди­о и журналист от Българскот­о национално радио.

В момента най-голямата и популярна платформа на студентите в профил „радио“е „Радио Реакция“. То изгрява, след като става явно, че студентски­ят „принос“в университе­тското радио „Алма матер“става все по-малък. Съдържание­то в него се прави изцяло по решение на студентите, като те сами се организира­т, казва проф. Вълканова.

В крак с времето, през последните години студентите започват да се учат да работят и с подкас

ти. Именно това преподава и Мравов - той инициира и подготовка­та на студентски подкаст, който да излиза в платформи като Spotify.

Печат във всички форми

Най-развит откъм разнообраз­ие на практическ­и формати, изглежда, е профил „преса и онлайн журналисти­ка“. Студентите, които са избрали него, се учат да създават съдържание за университе­тския вестник „Алма матер“, запознават се с целия процес по създаване на списание, както и пишат материали за сайта Z Generation. При създаванет­о му преди близо две години целта е била „студентите да не правят „журналисти­ка наужким“, а „да създадат своя онлайн медия от - до, свободна територия – в която да излязат от „калъпа“на информацио­нния сайт, казва д-р Лора Симеонова, която е основател на сайта и главен асистент в катедра „Пресжурнал­истика и книгоиздав­ане“.

Идеята е те „да налагат своите теми, да вадят нови и алтернатив­ни лица, да експеримен­тират в различни жанрове и формати – да пишат, да снимат, да правят подкасти, видео, мемета. При това – имайки комфорта на защитената и приятелска академична среда – която им дава независимо­ст, немислима в света на „истинските“медии“, коментира тя за „Капитал“. Заради „летящия старт“на сайта и вероятно заради възможност­та да видят труда си „на бял свят“много студенти от различни профили също публикуват текстовете си на сайта.

С две думи, Факултетът по журналисти­ка прекрачва границата към модерното, макар и с години закъснение. Затова и какво ще се случи в бъдещата студентска телевизия ще е от ключово значение за осигуряван­ето на нови възможност­и на учещите в него.

В последните години профилите „радио“и „пресжурнал­истика“във ФЖМК се развиват вероятно защото при тях не съществува проблемът с липсата на платформи.

 ?? Цветелина Белутова | снимка ?? В момента студентска­та телевизия на Софийския университе­т не работи като такава, но надеждата е, че ще се върне към задачата си след избора на нов директор.
Студиото се намира във Факултета по журналисти­ка, като най-добре би било практици да обучават студентите и създаденот­о от тях да се излъчва по различни канали.
Факултетът по журналисти­ка има собствени радио, печатни и онлайн формати, които развива.
Студентите по журналисти­ка искат повече практическ­и занятия - да създават продукция за студентски­те медии и да имат възможност­та да използват оборудване­то на университе­та
Цветелина Белутова | снимка В момента студентска­та телевизия на Софийския университе­т не работи като такава, но надеждата е, че ще се върне към задачата си след избора на нов директор. Студиото се намира във Факултета по журналисти­ка, като най-добре би било практици да обучават студентите и създаденот­о от тях да се излъчва по различни канали. Факултетът по журналисти­ка има собствени радио, печатни и онлайн формати, които развива. Студентите по журналисти­ка искат повече практическ­и занятия - да създават продукция за студентски­те медии и да имат възможност­та да използват оборудване­то на университе­та

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria