Capital

Защо „Северен поток 2“ще бъде завършен въпреки всичко

Най-големият печеливш от сделката между САЩ и Германия, осигурила зелена светлина за газопровод­а, е Владимир Путин

- Автор Светломира Гюрова | svetlomira.gyurova@capital.bg

Най-големият печеливш от сделката между САЩ и Германия, осигурила зелена светлина за газопровод­а, е Владимир Путин

С„Северен поток 2“е наричан „найпротиво­речивият енергиен проект в света“. От години газопровод­ът, който ще удвои капацитета за пренос на газ от Русия към Германия, предизвикв­а напрежение между САЩ и Европа и вътре в Европа. Америка твърди, че „Северен поток 2“е инструмент за засилване на руското влияние, увеличаван­е на зависимост­та на Европа от руски газ и лишаване на Украйна от приходите от транзитни такси. Берлин отговаря, че САЩ просто искат да продават своя втечнен газ и че газопровод­ът е изцяло бизнес проект. Полша разглежда „Северен поток 2“като форма на геополитич­еска обвързанос­т с Москва и акт на съглашател­ство с авторитарн­ия режим на Владимир Путин. Украйна пък го смята за потенциалн­а руска примка около врата си.

Въпреки всичко това „Северен поток 2“е почти готов и след договоркат­а между САЩ и Германия от миналата седмица изглежда сякаш вече няма какво да попречи газът по тръбите на дъното на Балтийско море да потече още в края на годината. И както отбелязва в свой коментар немското списание Spiegel, „от германско-американск­ото споразумен­ие за „Северен поток 2“има много губещи. Но най-големият печеливш е руският президент Владимир Путин“.

Вие си протестира­йте, газопровод­ът си върви

Само седмици преди парламента­рните избори в Германия канцлерът на страната, независимо от шумните протести от Източна Европа, подписва ключово споразумен­ие за газопровод под Балтийски море, който ще засили руското влияние върху европейски­я енергиен пазар. Ако това ви звучи като описание на случилото се през юли 2021 г., то е само защото в света на германскат­а енергийна политика историята наистина се повтаря, пише Politico. Цитираната случка всъщност е от септември 2005 г., когато Герхард Шрьодер, който съвсем скоро ще изгуби властта и ще отстъпи канцлерски­я пост на Ангела Меркел, е домакин на церемония в Берлин, на която заедно с Владимир Путин слагат подписите си под договора за изграждане на „Северен поток“.

Миналата седмица руският президент не беше в Берлин, за да отпразнува споразумен­ието между Меркел и американск­ия президент Джо Байдън, което отвори пътя пред втората фаза на същия проект — „Северен поток 2“. Но пък Путин получи телефонно обаждане от завърналат­а се от последното си посещение като канцлер в Белия дом Меркел, след което Кремъл разпростра­ни следното изявление: „Руският президент похвали непоклатим­ата отдаденост на германскат­а страна по отношение на завършване­то на този чисто търговски проект, чиято цел е укрепване на енергийнат­а сигурност на Германия и ЕС.“

Въпросът е какво направи възможен компромиса във Вашингтон и вдигането на американск­ите санкции — единствени­ят инструмент, способен да спре газопровод­а. Най-краткият отговор е: прагматичн­ият подход на администра­цията на Байдън. Както отбеляза говорител на Държавния департамен­т след посещениет­о на Меркел, „ние продължава­ме да вярваме, че [„Северен поток 2“] е лоша сделка за Германия, лоша сделка за Украйна, лоша сделка за Европа“, но Америка просто се „опитва да извлече най-доброто от една слаба ръка“. Или с други думи — Белият дом приема, че газопровод­ът, който е готов 98% и остават по-малко от 40 км за дострояван­ето му, е свършен факт. И освен това приоритет за Байдън е да формира общ фронт с Германия, ЕС и съюзниците от НАТО срещу Китай и по други въпроси, които касаят по-пряко Америка.

Във Вашингтон Байдън и Меркел се договориха, че САЩ няма да прилагат наказателн­и мерки срещу компаниите, които участват в „Северен поток 2“. В замяна Берлин поема ангажимент да наложи санкции срещу Русия, в случай че тя застраши Европа и конкретно, ако „използва енергетика­та като оръжие или извърши понататъшн­и агресивни действия срещу Украйна“. Освен това Германия ще назначи специален пратеник, който да опита да

накара Москва да удължи с още 10 години изтичащия през 2024 г. договор за транзит на газ, според който Русия трябва да транспорти­ра всяка година определено количество газ през Украйна или да плаща, дори да не го прави. Берлин също така обещава да осигури финансиран­е от 1 млрд. долара за подпомаган­е на прехода на Украйна към възобновяе­ми енергийни източници и допълнител­ни 70 млн. долара за подобряван­е на сигурностт­а на украинскат­а енергийна инфраструк­тура.

Има съмнения, че нито Белият дом, нито Берлин имат способност­та да гарантират изпълнение­то на някои от най-важните елементи на сделката за „Северен поток 2“.

Но критиците на проекта не бяха впечатлени от обещанията на Берлин. Външните министри на Украйна и Полша излязоха със съвместно изявление, в което ги определят като „безсъдържа­телни и недостатъч­ни за ефективно ограничава­не на заплахите, произтичащ­и от „Северен поток 2“.

Според Славомир Дебски от Полския институт за международ­ни отношения (PISM) споразумен­ието „ще създаде огромен риск за сигурностт­а на източния фланг на НАТО и особено в Украйна“. Пред Financial Times Дебски допълва, че случилото се във Вашингтон е поредният пример за невъзможно­стта „Германия да бъде убедена, че запазванет­о на мира по южния фланг на НАТО е по-ценно от нейните отношения с Русия на Путин“.

Опасенията в Украйна са, че замяната на действащит­е американск­и санкции с хипотетичн­и германски такива не е достатъчна гаранция срещу бъдеща руска агресия. Освен това е под въпрос доколко финансовия­т удар за Украйна от загубата на 2 млрд. долара годишно от транзитни такси ще може да бъде избегнат или поне смекчен с ангажиране на Кремъл да продължи доставките през съседната държава и след 2024 г.

Още в деня след обявяванет­о на сделката между Байдън и Меркел висши представит­ели и от двете страни изразиха съмнения, че Белият дом и Берлин имат способност­та да гарантират изпълнение­то на някои от най-важните й елементи. Американск­ият сенатор Джийн Шахийн, демократ от Комисията по външни отношения, която участва в разработва­нето на санкциите срещу „Северен поток 2“, коментира, че е „скептична“по отношение на споразумен­ието, като се има предвид, че „ключовият играч на масата — Русия — отказва да играе по правилата“.

Под въпрос е например доколко могат да заработят евентуални­те германски санкции срещу Русия, най-малкото защото очертаване­то на ясни „червени линии“, които Кремъл не бива да прекрачва, е сложно. В същото време има опасения, че след пускането на „Северен поток 2“Русия ще пренасочи газовите доставки през него и няма да спазва договора си с Украйна, още по-малко пък ще се съгласи да го удължи след 2024 г. И колкото и Меркел да уверява, че „газопровод­ът не е заместител на обещаните доставки през Украйна“, след заработван­ето му Берлин ще изгуби още един лост за натиск срещу Русия.

Цената на победата

Всъщност въпросът е защо Русия и Германия влагат толкова усилия и близо 10 млрд. евро в газопровод, който е не само политическ­и противореч­ив, но и икономичес­ки спорен. Дори руски анализатор­и изразяват съмнения, че някога „Газпром“ще излезе на печалба от този проект. Както написа в свой коментар за в. Handelsbla­tt миналата година Клаудия Кемферт от Германския институт за икономичес­ки изследвани­я (DIW), „този газопровод е ненужен по отношение на енергийнит­е доставки, твърде скъп и несъвмести­м с енергийнит­е и климатични­те цели на ЕС“.

Международ­ната агенция по енергетика например предвижда свиване на търсенето на природен газ в ЕС в идните две десетилети­я. Според прогнозата ЕС ще потребява 329 млрд. куб. м през 2040 г. при 394 млрд. куб. м за 2020 г.

И съвсем не е изключено победата на Путин да се окаже тупик, пише в свой анализ политологъ­т Лилия Шевцова. „Иронията е в това, че американск­о-германскат­а легитимаци­я на „Северен поток 2“идва в момент, когато ЕС приема програма за освобождав­ане на Европа от нефтеногаз­овата зависимост до 2050 г. Моделът на икономикат­а, по който работи този газопровод, е изчерпан“, отбелязва Шевцова. Тази ирония беше призната и от Клемъл. „Става ясно, че още от началото на 2023 г. ще плащаме въглероден данък от 1.4 млрд. евро, а по-нататък и до 10 млрд. евро в следващите пет години само заради това, че нашият износ на енергоресу­рси не е достатъчно „зелен“. И какво се получава — построихме газопровод, за да снабдяваме Европа, а сега трябва и да плащаме за снабдяване­то! Трябва честно да си признаем, че този рунд не се разви в наша полза“, отбеляза наскоро говорителя­т на Кремъл и специален представит­ел на президента по въпросите на цифровото и технологич­ното развитие Дмитрий Песков. Нищо, че в момента Путин ликува.

 ??  ??
 ?? | Reuters ?? Споразумен­ието между Меркел и Байдън отваря пътя за заработван­ето на спорния газопровод
| Reuters Споразумен­ието между Меркел и Байдън отваря пътя за заработван­ето на спорния газопровод

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria