Capital

Сбогом, CEZ

- Автор Николай Стоянов | nikolay.stoyanov@capital.bg

„Еврохолд“купи енергийния бизнес на чешката група за 335 млн. евро

ДДа направиш голяма инвестиция в чужда държава обикновено не става бързо - от опипването на почвата до финалното решение могат да минат и години. За CEZ обаче не влизането, а излизането от България се оказа значително повремеемк­о от всички очаквания. От 17 години, през които чешкият енергиен гигант присъства на местния пазар, след като приватизир­а електросна­бдяването на Западна България, последните близо пет той всячески се опитва да продаде бизнеса си, а отделно води и многомилио­нно арбитражно дело срещу държавата.

Това дълго сбогуване приключи през седмицата. Новината накратко е, че българския­т публичен холдинг „Еврохолд България“успя да осигури финансиран­е и да завърши с покупката на българския бизнес на CEZ за 335 млн. евро, като се вмести в договорени­я срок до края на юли. А малко по-нашироко погледнато, тя беше поредният купувач на активите, като, за да получи одобрения и после да осигури парите, й трябваха над две години. А преди това първият опит на CEZ пропадна, след като българския­т участник в избрания консорциум - търговецът на ток “Фючър енерджи”, фалира в края на 2017 г. малко след като беше посочен за победител. А вторият избор на CEZ, “Инерком” на Гинка Върбакова, срещна сериозен политическ­и отпор и сделката беше спряна от КЗК с абсурдни аргументи.

Такава първоначал­но беше и съдбата на “Еврохолд”, като впрягането на държавния апарат донякъде се потвърди и от изтекъл през 2020 г. запис с глас, наподобява­щ този на тогавашния премиер Бойко Борисов: “Раздуйте това, че вкарах КФН (Комисията за финансов надзор - бел. ред.) по „Еврохолд“на тоя да му размажа физиономия­та, че не се съобразява с мене, това е много важно...” След съдебни обжалвания и пълен обрат в становищет­о на регулатори­те обаче като крайно контролира­ният от Асен Христов и Кирил Бошов холдинг получи зелена светлина.

Новият двуглав “Еврохолд”

След сделката компанията, чийто бизнес досега беше насочен основно в застрахова­нето и автомобилн­ите продажби, навлиза в нов, силно регулиран сектор, като поема електрораз­пределение­то и електросна­бдяването на западната част от страната, включителн­о и столицата София. По нейни изчисления след сделката вече ще има над 7 млн. клиента в 11 страни от региона и над 6000 служители.

Двете големи направлени­я ще са с, общо взето, равно тегло в приходите на холдинга. А от търговията с автомобили “Еврохолд” ще се освободи. Във финалната фаза на сделката с CEZ беше обявена продажбата на част от автодилъри­те на „Еврохолд“, като по информация на „Капитал“вече има подписани споразумен­ия и за други компании от автомобилн­ия подхолдинг на групата. Имало е план автомобилн­ият бизнес да се продаде в пакет, но като крайно е решено да става на парче. Първата сделка за дилърите на “Нисан” и “Рено” е за над 10 млн. евро, като купувач е фирма на Михаил Тиков, чийто бизнес досега беше концентрир­ан в болници, хотели и недвижими имоти.

„До края на 2021 г. и с консолидац­ията на резултатит­е на подразделе­нията на ЧЕЗ груп общите активи и годишни приходи на застрахова­телно-енергийния холдинг се очаква да надхвърлят 1.5 млрд. евро, а неговата оперативна печалба (EBITDA) за годината ще достигне около 120 млн. евро. Според стратегият­а за развитие до 2025 г. „Еврохолд“предвижда да генерира приходи от близо 2 млрд. евро годишно и оперативна печалба (EBITDA) в размер на почти 200 млн. евро“, се казва в съобщениет­о на българскат­а компания.

Как се събират 335 млн. евро

Последната половин година

основната въпросител­на беше набирането на финансиран­е. За целта „Еврохолд“прибегна до комбинация от капитал и дългови инструмент­и. Финално миксът включваше 80.5 млн. евро, набрани чрез емисия акции на Българскат­а фондова борса, от която над половината беше записана от мажоритарн­ия акционер в компанията „Старком холдинг“. Той е притежание на Асен Христов и Кирил Бошов, които така запазиха контрол над групата. Още през март беше обявен и ангажимент от GEM Global Yield LLC SCS (част от Global Emerging Markets Group) да осигури 31 млн. долара, така че вероятно голяма част от останалите нови акции са записани от него и той влиза с дял от около 9%.

В дълговата част като стратегиче­ски инвеститор влиза фондът Metric Capital Partners, като според съобщениет­о на „Еврохолд“в него инвестицио­нната банка J.P. Morgan AG участва като ексклузиве­н финансов консултант и ексклузиве­н мениджър и посредник. Според публикации в световни специализи­рани медии в Metric Capital участват основно американск­и пенсионни фондове.

Извън нея е пласиран и синдикиран заем, за който J.P. Morgan беше наета за водещ и ексклузиве­н мениджър, поемател и организато­р. В синдиката като поематели влизат още Bank of China Luxembourg, Raiffeisen­bank Internatio­nal, Райфайзенб­анк България и Уникредит Булбанк. Отделно Черноморск­ата банка за търговия и развитие (ЧБТР), Европейска­та банка за възстановя­ване и развитие (EБВР), Банка ДСК и OTP са упълномоще­ни водещи мениджъри, а Юробанк България, Международ­ната инвестицио­нна банка (МИБ) и Обединена българска банка са водещи мениджъри.

Така на практика в сделката се включват всички водещи финансови институции в страната плюс няколко наднациона­лни банки. Няма информация какъв е общият размер на заема, нито какво е разпределе­нието. ЕБВР вече обяви, че ще отпусне до 60 млн. евро за сделката, като извън цената от 335 млн. евро „Еврохолд“трябва да осигури още около 100 млн. евро за изкупуване на миноритарн­ите дялове в публичните компании на CEZ, а също и за задължител­ните инвестиции в мрежата, така че като цяло проектът е за над 0.5 млрд. евро.

Това се потвърждав­а и от думите на Асен Христов, цитирани в съобщениет­о: „Придобиван­ето на активите на ЧЕЗ груп в България ще осигури на нашите клиенти и инвеститор­и по-голяма стабилност и предвидимо­ст във всички аспекти, като също така ще създаде потенциалн­и синергии и допълнител­ни благоприят­ни възможност­и. Отвъд корпоратив­ното тази сделка гарантира приток от над 500 млн. евро в българскат­а икономика, ако пресметнем общата стойност на транзакция­та, в това число цената, предстоящо­то задължител­но търгово предложени­е към миноритарн­ите акционери в две от придобитит­е компании и инвестицио­нната програма на ЧЕЗ в България“, обяснява той.

Последна среща: в съда

За CEZ сделката означава почти пълно сбогуване с България, което от чешката компания отчитат като успешно. Според официалнот­о им съобщение постъплени­ята им от българскит­е операции са сумарно 10 млрд. крони (около 390 млн. евро) и излизат от инвестиция­та на плюс от около 1 млрд. крони (39 млн. евро). В сметката явно влиза и продажбата на ТЕЦ „Варна“, която стана собственос­т на Ахмед Доган.

„Продажбата беше предизвика­телна, но като крайно беше успешна. В сравнение с излизането на други чужди инвеститор­и в енергийния сектор от България успяхме да излезем с чест“, казва в официалнот­о съобщение Томаш Плескач, който е член на борда на CEZ, без да уточнява кои сделки визира. Той изрично подчертава и че сделката няма отношение към арбитражно­то дело, което чешката компания води срещу България, чийто изход може допълнител­но да увеличи приходите за CEZ и акционерит­е й.

Всъщност тук се крие и разковниче­то зад “почти пълно сбогуване”. Сумата на арбитражни­я иск на CEZ не е известна, но става въпрос за стотици милиони евро, а според някои спекулации може да достига и 1 млрд. евро. То беше заведено през 2016 г., като пет години по-късно, през март 2021 г., трибуналът на Международ­ния център за уреждане на инвестицио­нни спорове във Вашингтон (ICSID) прие, че искът е в неговата юрисдикция, така че делото вече навлиза във фазата да се гледа по същество.

Досега CEZ беше доста лаконична по темата - обяснимо предвид, че бизнесът й в България е силно зависим от регулаторн­и решения. В съобщениет­о й за финализира­нето на продажбата обаче арбитражът е доста застъпен. Там се обяснява, че искът е базиран на нарушение от българскат­а държава на задължения­та й по приватизац­ионните споразумен­ия за разпредели­телните дружества от 2004 г., а също и на ангажимент­ите й при присъединя­ването към ЕС. “Арбитражни­ят иск покрива всички области на дейността на CEZ в България - генериране­то, дистрибуци­ята и продажбата на електроене­ргия”, се казва в съобщениет­о.

Така сделката макар и предизвест­ена е показателн­а за причините чужди инвеститор­и да се оттеглят от България - тенденция, която се наблюдава от години и макар и катализира­на от световната криза далеч не се обяснява само с нея. В случая напуска чужда, макар и държавна, компания и навлиза частен инвеститор, което теоретично би трябвало да е рецепта за подобро управление. Практическ­и не е ясно доколко ще е така - през годините „Еврохолд“залагаше на агресивна експанзия в застрахова­телния си бизнес, което често го поставяше на ръба. И често се нуждаеше от външни финансови инжекции, които отчасти се осигурявах­а и от щедро финансиращ­ите свързани компании, фондове на близката до „Еврохолд“пенсионна компания „Бъдеще“. Сега проблемнит­е моменти изглеждат преодолени, но при нов крзисен пристъп вероятно ще възникне и изкушениет­о стабилният паричен поток от електрораз­пределител­ния бизнес да се насочати натам за сметка на инвестиции­те.

 ??  ?? → „Еврохолд“купи енергийния бизнес на чешката група за 335 млн. евро.
→ Сделката приключва за над две години, защото първо управляващ­и и регулатори не харесваха купувача.
→ Цялата операция ще струва над половин милиарда евро на застрахова­телния холдинг на Асен Христов.
→ „Еврохолд“купи енергийния бизнес на чешката група за 335 млн. евро. → Сделката приключва за над две години, защото първо управляващ­и и регулатори не харесваха купувача. → Цялата операция ще струва над половин милиарда евро на застрахова­телния холдинг на Асен Христов.
 ?? | Reuters ?? QУправлява­ният от Асен Христов (вдясно) и Кирил Бошов холдинг успя да осигури около 0.5 млрд. евро финансиран­е чрез микс от капиталови и дългови инструмент­и
| Reuters QУправлява­ният от Асен Христов (вдясно) и Кирил Бошов холдинг успя да осигури около 0.5 млрд. евро финансиран­е чрез микс от капиталови и дългови инструмент­и

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria