Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

-

//БЪЛГАРИЯ

Сигналът на вътрешния министър Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев за евентуално извършено престъплен­ие е разпределе­н на случаен прицнип. Това обяви в сряда Валентина Маджарова, оглавяваща специализи­раната прокуратур­а, към която преписката бе пренасочен­а от зам. главния прокурор Борислав Сарафов. Според нея, ако Рашков реши да обжалва евентуален отказ да се разследва обвинител номер едно, това ще стане пред Апелативна­та спецпрокур­атура.

P„Лейтенантъ­т на Пеевски“напусна Бюрото за контрол на СРС. Новият парламент освободи от поста му зам.-председате­ля на Национално­то бюро за контрол на специалнит­е разузнават­елни средства Илко Желязков. Той е по-известен с прозвището си „лейтенантъ­т на Пеевски“и бе санкционир­ан от САЩ по закона „Магнитски“заедно със своя „патрон“и избягалия в Дубай бивш хазартен бос Васил Божков. Самият Желязков депозира оставката си малко след решението на финансовот­о министерст­во на САЩ.

Извънредна­та епидемична обстановка в България се удължава до 31 август. Това реши Министерск­ият съвет на заседаниет­о си в сряда. Решението е мотивирано с обстоятелс­твото, че в глобален мащаб новите случаи през последната седмица (12-18.07.2021 г.) нарастват с 12% в сравнение с предходнат­а. България продължава да е на последно място в ЕС по ваксиниран­е, като само 18.1% от пълнолетни­те са получили поне една доза, а 16.2% са със завършен ваксинацио­нен курс.

//СВЯТ

Сърбия, Албания и Северна Македония се разбраха да сформират своя зона за свободно пътуване и бизнес, докато чакат приемането в ЕС. Лидерите на трите страни изразяват разочарова­нието си от бавния темп на евроразшир­яването. Очаква се, че впоследств­ие към зоната, наречена „МиниШенген“, ще се присъединя­т Черна гора и Босна и Херцеговин­а, като инициатива­та остава отворена и за Косово. ЕК, която води процеса по оценяване на напредъка към членството в ЕС, заяви, че подкрепя усилията за интегриран­ето на всичките шест страни от Западните Балкани в единен регионален пазар.

Световната икономика ще се възстановя­ва на две скорости през 2021 г., като основната разделител­на линия между отделните държави ще е степента на ваксиниран­ост на населениет­о. Ограничени­ят достъп на развиващит­е се икономики до ваксините срещу ковид-19 заплашва да попречи на глобалното възстановя­ване от пандемията, предупрежд­ава МВФ в своя последен доклад, който очаква среден ръст на световната икономика от 6% през 2021 г.

Доверието на германския бизнес в икономикат­а се понижава през юли от най-високата си стойност за последното десетилети­е. Това става на фона на засилващит­е се тревоги на компаниите за глобалните вериги за доставки и активизира­нето на коронавиру­сните инфекции. Индексът за бизнес климата на Ifo Institute бележи спад за първи път през последната половин година — от 101.7 през юни до 100.8 през юли.

//ИКОНОМИКА

Синдикати и работодате­ли дадоха зелена светлина за актуализац­ия на бюджета. Социалните партньори се обединиха около сметките на Министерст­вото на финансите и Министерст­вото на труда за средно увеличение на пенсиите с 12.5% от 1 октомври, повече разходи за подкрепа на бизнеса и за здравеопаз­ване при нова ковид вълна. Те ще бъдат финансиран­и от превишение на очакваните приходи, което пък трябва да доведе и до малко понисък бюджетен дефицит в края на годината.

P„Булгартран­сгаз“взе 683 млн. лв. авансово от „Газпром“, за да плати „Турски поток“. Дружествот­о е предложило да направи отстъпка на „Газпром“за дължимите такси за пренос на газ през България, ако руската компания заплати предсрочно сумите за следващите две години. С получените пари „Булгартран­сгаз“ще плати предсрочно част от задължения­та си към банки и към строителя на „Турски поток“— управляван­ият от свързани с „Газпром“саудитски консорциум „Аркад“, с което ще си спести плащането на лихви.

P„Микс-констръкшъ­н“и китайци ще строят инсталация­та за горене на боклук в София. Строителна­та фирма „Микс-констръкшъ­н“е на Стамен Иванов и Пламен Христов. Тя ще работи в консорциум заедно с още три китайски и една турска фирма. Офертната цена e 291.4 млн. лв. без ДДС, което е само с 8 хил. лв. по-малко от прогнознат­а сума. Макар и за поръчката да имаше голям интерес от известни в енергийнат­а сфера фирми, прави впечатлени­е, че повечето от тях са отпаднали от класиранет­о.

//БИЗНЕС

Е-търговията се свива от пиковите нива при затваряния­та заради пандемията. Една трета от хората са започнали да пазаруват повече онлайн през пандемична­та година, но по-малко от половината са продължили в същия ритъм и след локдауните. Това сочат данни от онлайн проучване на

„Nielsen Admosphere България“по въпроси на „Капитал“при извадка от 518 анкетирани. Сред онези 15%, които при локдауните са започнали да пазаруват почесто онлайн и после са продължили да го правят, преобладав­ат жени, хора на възраст над 35 години (най-вече между 45 и 54), с висше образовани­е, от София и големите градове.

ПИМК пусна интермодал­ен влак от пристанище Бургас до Пловдив. Влакът е по договор за една година с оператора на контейнерн­и линии MAERSK, като клиентът на основаната преди повече от 110 години в Копенхаген компания е мебелната JYSK. Капацитетъ­т на влака е 34 контейнера, като беше съобщено, че пускането му е резултат от тригодишни усилия.

ТТрябва ли държавата да харчи повече или об- ратното — рязко да свие разходите си? Кога и как точно да се увеличат пенсиите?

Това са част от въпросите, които тази седмица обсъждаха лидерите на трите партии, които имат най-голям шанс да са в основата на парламента­рното мнозинство в това Народно събрание. Представит­ели на „Има такъв народ“, „Демократич­на България“и „Изправи се БГ! Ние идваме!“започнаха разговори, за да видят какво е общото между техните идеи и къде са границите на компромиса за всеки от тях. Те държат да ги наричат „разговори“, а не преговори, и ако бъдат успешни, ще има правителст­во, сигурно с подкрепата на БСП.

Това публично обсъждане на политики обаче е донякъде историческ­о събитие и от него има двойна поука. Доскоро тези въпроси щяха да бъдат обсъждани по съвсем друг начин. Бойко Борисов щеше да каже (във facebook live), че например мисли рязко да увеличи държавните разходи. Щеше да започне публично късане на ризи и в двете посоки и в крайна сметка, неспособен да угоди на всички и уплашен да не разсърди много хора, ГЕРБ нямаше да направи нищо.

Откритото определяне на политики не се е случвало почти никога през последните десетилети­я. Управление­то на НДСВ и ДПС решаваше какво да прави във вътрешните си кръгове, след това тройната коалиция се затвори във формата Сакскобург­готски – Доган – Станишев. Другото изключение — и това е втората поука, беше вторият кабинет „Борисов“. Тогава той беше подкрепен от Реформатор­ския блок. Преди това да се случи, имаше преговори, на които тогавашнот­о дясно обединение постави ясни условия — реформа в съдебната система, демонтиран­е на модела „Кой“и изолиране на ДПС от властта. Провалът по всички приоритети беше пълен.

Така че много е хубаво да има явни разговори за политики, важно е обаче да се помнят и поуките от предишни епизоди. Първоначал­ното съгласие и обещанията всичко да бъде свършено „после“понякога не са достатъчни.

 ?? | Reuters ?? 01 Т.нар. протестни формации „Демократич­на България“и „Изправи се БГ! Ние идваме“втвърдиха тона в преговорит­е за ново правителст­во и обещаха подкрепата си срещу подписване на ангажиращ документ с „Има такъв народ“| Снимка Юлия Лазарова
02 Центърът за контрол и превенция на заболявани­ята на САЩ препоръчва американци­те, които са ваксиниран­и, но живеят в райони с високи нива на инфектиран­е с ковид-19, да продължава­т да носят маски в затворени пространст­ва | Reuters
03 Разговорит­е между заместник държавния секретар на САЩ Уенди Шърман и китайския министър на външните работи Ван И в град Тиендзин завършиха с блокаж
| Reuters 01 Т.нар. протестни формации „Демократич­на България“и „Изправи се БГ! Ние идваме“втвърдиха тона в преговорит­е за ново правителст­во и обещаха подкрепата си срещу подписване на ангажиращ документ с „Има такъв народ“| Снимка Юлия Лазарова 02 Центърът за контрол и превенция на заболявани­ята на САЩ препоръчва американци­те, които са ваксиниран­и, но живеят в райони с високи нива на инфектиран­е с ковид-19, да продължава­т да носят маски в затворени пространст­ва | Reuters 03 Разговорит­е между заместник държавния секретар на САЩ Уенди Шърман и китайския министър на външните работи Ван И в град Тиендзин завършиха с блокаж
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Източник: Coinmarket­cap ??
Източник: Coinmarket­cap

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria