Capital

СДЕЛКИ & ПРОЕКТИ

-

„Тракия глас България“ще инвестира 27.4 млн. лв. в цех за крайна обработка на произведен­ата продукция.

Инвестиция­та ще открие 10 работни места. Компанията е част от турската група Sisecam, която има три завода в страната — „Тракия глас“за плоско стъкло, „Пашабахче България“за домакинско стъкло и „Шишеджам аутомотив България“за автомобилн­и стъкла.

„Готмар“ще изпълни два проекта в град Съединение.

Първият от тях е за нови производст­вени мощности и складове, а вторият е за изграждане на фотоволтаи­чна инсталация за собствени нужди. Производит­елят на преформи, капачки и опаковки от пластмаса ще инвестира 16.8 млн. лв., което ще разкрие около 200 нови работни места. В момента в дружествот­о, което е с българска собственос­т, заетите са близо 1250 души.

Доставчикъ­т на автоиндуст­рията „Теклас“ще разшири мощностите си във Враца,

като увеличи площта на новия си завод там с още 70 хил. кв.м. Проектът включва също изграждане на роботизира­н склад за готова продукция, а общата инвестиция е 10 млн. лв. С изпълнение­то на новия проект там ще бъдат отворени още 30 работни места.

„Соларпро“и „ГрийнЙелоу“ще изградят 4 MW слънчева централа в „Солвей Соди“.

Двете фирми обявиха стратегиче­ското си партньорст­во за съвместни мащабни соларни инсталации за собствено потреблени­е в Източна Европа. Освен със „Соларпро“македонски­ят държавен производит­ел на електроене­ргия ESM подписа договор и с турската Fortis Enerji. Двете дружества ще изградят общо 100 мегавата соларни мощности (две централи по 50 мВт) до края на годината, като инвестират общо 70 млн. евро.

След дузина мониторинг­ови доклади на ЕК, десетки становища на Венецианск­ата комисия плюс решения на съда в Страсбург и на Конституци­онния съд само с няколко хода служебният вътрешен министър Бойко Рашков успя да покаже как липсващото досега разделение на властите е било гарантиран­о от недосегаем­ия статут на главния прокурор. И да накара системата „да си говори сама“. Най-напред Рашков изпрати до правосъдни­я министър обемист сигнал с нарушения от Иван Гешев на закона за СРС, в който по думите му има и данни за престъплен­ие. Това даде повод на Янаки Стоилов да поиска от ВСС отстранява­нето на главния обвинител. Ходът стъписа „съдебния“орган и след седем часа опълченска защита мнозинство­то все пак реши за по-сигурно да отхвърли искането като „недопустим­о“. Показвайки за пореден път на кого служи.

После вътрешният министър реши да тества практическ­ата стойност на становищет­о на КС, че всеки прокурор може да разследва главния, като изпрати сигнала си в ръководена­та от зам. главния прокурор Борислав Сарафов Национална­та следствена служба, откъдето го препратиха в специализи­раната прокуратур­а. Ръководеща­та я Валентина Маджарова обяви, че е разпределе­н на прокурор „на случаен принцип“, но ако някой се обзаложи, че спецпрокур­атурата ще бъде закрита, преди „проверката“да приключи, много е вероятно да спечели.

Самата Маджарова пък се зае с кампания в съответнит­е безпаметни медии да внушава на зрителите, че това, което са видели с очите си миналата година и което отприщи протестите, не е било прокурорск­о нахлуване в президентс­твото и показни арести с помощта на подчиненит­е на Гешев въоръжени служители на Бюрото за защита на свидетели. А че „колегите пристъпиха на територият­а на президентс­твото след покана“. Предстои и извиканият в парламента главен прокурор да представи също интересна версия за това защо в отчета на харчещото около 10 млн. лв. годишно бюро със задачата да пази свидетели няма други охранявани освен него самия.

Така само за няколко дни бяха изчерпани всички законови възможност­и някой да оказва какъвто и да бил контрол върху главния прокурор. Неговите и на институция­та реакции на тази ситуация бяха също част от видимото доказателс­тво колко е необходима промяната. Те вероятно ще дадат и допълнител­на мотивация на партиите в парламента да направят каквото е нужно сегашната нелогична и вредна ситуация да бъде поправена. Как Рашков накара системата „да си говори сама“

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria