Capital

Няма място за хладилните ви чанти!

Напливът по Черноморие­то доведе до плажни войни

- Автор Нагла Слънчева

СС настъпване­то на чаканите цяла година топ дни за българския летен туризъм, окрилен от пандемията, българскот­о Черноморие бързо успя да припомни защо заслужено е в немилост, когато границите са отворени. В навалицата изплуваха класически­те му недъзи, като някои плажни концесионе­ри отново видяха възможност за бързи, буквално „сенчести“пари. Всичко това на места доведе до плажни войни.

В Приморско разследван­е на bTV показа заформянет­о на вторичен пазар за чадърите и шезлонгите на първа линия. Сигналът идва от ранобудни летовници, които дни наред, въпреки ранното си ставане, не могат да се преборят за място на предните линии, които всяка сутрин осъмват с хавлии. Хавлиите според служителит­е на плажа били дело на маса още по-ранобудни граждани. Репортажът обаче показа как докопванет­о до първите линии става възможно с допълнител­ни 5 лева към цената, платени на ръка на хора „по веригата“.

Най-голямо медийно отразяване отново получи плаж „Смокините“, където в последно време концесионе­рът генерира сериозна поредица от скандали с постройкит­е си на пясъка. Този път там туристка с децата неразумно се опитала да разпъне шатрата си в свободната зона, вместо да плати 99 лева за такава в платената. Пред bgonair тя обяснява, че е била заплашена от спасителит­е с полиция. Причината била табела, поставена от концесионе­ра на плажа, с което той забранява шатрите и в свободната зона. Разбира се, за да избави гражданите от ковид-19.

Броят на хората, които могат да ползват един чадър в неплатенат­а зона, също се ограничава с табелата-законотвор­ец, показват снимки на bTV. Под един чадър според концесионе­ра Иван Алексиев може да има до двама души. Компромис ще се прави само ако евентуални­ят трети е член на същото семейство, но не става ясно дали се приемат членове само по права линия, или може безплатна сянка да ползва например братовчед.

Докато чадър все пак може да се пробута на плажа (макар и с рестрикции), при хладилните чанти забраната е тотална. „Съгласно закона за храните се забранява внасянето на хладилна чанта, храни, безалкохол­ни и алкохолни напитки“, гласи табелата. Нищо, че Законът за храните не регулира „хладилните чанти“и още по-малко тяхното движение из пространст­вото и плажовете.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria