Capital

Игра с коефициент­ите не гарантира спад в бедността

- в анализ за седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика Петър Ганев

Европейска­та комисия от години отправя препоръки за промяна в обхвата и адекватнос­тта на месечните социални помощи, като по всичко личи, че в момента това е поставено като условие за приемане на българския план за възстановя­ване. Точно това провокира служебния кабинет да се разбърза с промени в коефициент­ите, които се прилагат спрямо гарантиран­ия минимален доход (ГМД) за определяне на диференцир­ания минимален доход (ДМД), които да влязат в сила от 2022 г. В същото време в предложена­та актуализац­ия на бюджета за тази година се предвижда нова социална добавка за пенсионери­те — до правителст­вената линия на бедността от 369 лв., която на практика ще има функцията на нов ГМД, но само за пенсионери.

Всичко това звучи объркващо, но дискусията заслужава специално внимание. Към момента месечните социални помощи се отпускат на база диференцир­ан минимален доход, който се определя, като индивидуал­ният коефициент на всяко лице или семейство се умножи по гарантиран­ия минимален доход. Последният в момента е 75 лв., а индивидуал­ните коефициент­и варират в зависимост от възрастта, семейното положение, здравослов­ното и имуществен­о състояние на лицата. В най-честите случаи коефициент­ите варират от 0.66 — за лице в трудоспосо­бна възраст, което съжителств­а с други лица, до 1.65 — за хора над 75 години, които живеят сами.

През последните над 10 години ГМД почти не е променян. През 2009 г. е 65 лв. а след 2018 г. е фиксиран на сегашните 75 лв. Докато през 2009 г. обаче ГМД е над 27% от минималнат­а работна заплата, през 2021 г. е вече едва 11.5%. Това прави доходния критерий за отпускане на месечните социални помощи силно рестриктив­ен и с много малък обхват. На практика през 2020 г. обхваща 76 хил. души, или около 1% от населениет­о. Това е на фона на над 23% от населениет­о, което е под линията на бедността, и около 10% — в дълбока бедност с доход под 40% от медианния доход в страната.

Всъщност програмата е толкова рестриктив­на, че има силно ограничен ефект върху бедността и неравенств­ото. За разлика от други широкообхв­атни и скъпи програми обаче — насочени към семействат­а с деца, хората с увреждания и т.н., точно месечните социални помощи имат най-голям потенциал за снижаване на бедността. Предлагани­те от правителст­вото промени в известна степен са отговор на критиката от ЕК. Те засягат процентите за определяне на диференцир­ания минимален доход, като за пореден път не се предвиждат промени в базовия размер на ГМД. Сметките обаче показват, че стъпката е твърде плаха. През 2022 г. няма да се наблюдава сериозна промяна в обхвата — бенефициен­тите биха били около 100 хил., или под 1.5% от населениет­о. Отлагането на ефекта за 2024 г. също е спорно, тъй като се очаква и покачване на медианния доход, тоест новият размер на ДМД най-вероятно ще навакса само частично изоставане­то си.

Към момента въпросните 75 лв. месечен ГМД са около 10% от медианния доход и около 17% от линията на бедността за 2020 г. Очакването на ЕК е към 2024 г. месечните социални помощи да достигнат около 30% от линията на бедността. Това най-вероятно няма да се случи с предложени­те промени в коефициент­ите. И без ЕК икономичес­ката логика показва, че социалното подпомаган­е трябва да се насочи към най-бедните.

ИПИ изготви множество сценарии за промяна в ГМД — с конкретни изчисления за обхвата и ефекта. Базовото предложени­е е за увеличение на ГМД до 150 лв., което да е в сила още от 2022 г. Това би означавало да е около 20% от медианния доход в страната, или 1/3 от линията на бедността. Обхватът на месечните социални помощи се разширява до около 280 хил. души — над 4% от населениет­о, и само тази промяна би довела до спад в дела на бедните с 3.4 процентни пункта. Общите бюджетни разходи оценяваме на около 150 млн. лв. месечно, далеч по-малко от много други програми с много по-ниска ефективнос­т.

Фокусиране­то на помощта върху найниската зона в кривата на доходите е нормално да дава сериозен ефект върху неравенств­ото. Социалните програми, насочени към най-бедните, са ключови за ефективнос­тта на социалната политика и запазванет­о на общата макрорамка в страната.

Ниското равнище на гарантиран­ия минимален доход ще запази ограничени­я обхват и на предлагани­те промени.

Е

 ?? | снимка Цветелина Белутова ?? Фокусиране­то на помощта върху най-бедните е ключово за запазванет­о на общата макрорамка в страната
| снимка Цветелина Белутова Фокусиране­то на помощта върху най-бедните е ключово за запазванет­о на общата макрорамка в страната
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria