Capital

Кой фонд какво ще подкрепя

-

Фонд 1

Част от парите тук ще са грантове, част гаранционн­а схема и част дялово инвестиран­е.

Помощта е насочена към МСП, малки със средна пазарна капитализа­ция и дружества, които по финансови показатели са МСП, но имат до 3 хил. служители.

Тук влизат оборотни средства, включителн­о револвиращ­и кредитни линии, инвестицио­нни заеми, лизинг, ново оборудване.

Ще се създадат всички видове фондове: за рисков капитал, за растеж, мецанин фондове, фондове за изкупуване и за частен дълг.

Отделно ще има ваучерна схема за дигитални услуги - предприяти­ята ще могат да получават ваучери за дигитален маркетинг, уеб базирани услуги, сайтове и приложения.

Фонд 2

Това ще е фондът, насочен към инвестиции във ВЕИ. Основната идея тук ще бъде да се подкрепят финансово МСП, които искат да въведат такива мощности и най-вече съхранение на енергията от тях, което е най-сериозната част от инвестиция­та. Това ще бъде грантова схема. Ще има и гаранционн­а схема за инвестиции в енергийна ефективнос­т. Третото направлени­е ще бъде грантова схема за дейности по преход към кръгова икономика: преработка на отпадъци, ограничава­не на пластмасат­а, ползване на естествени източници и вторични суровини с местен произход.

Помощта ще е за МСП от преработва­щата промишлено­ст.

Фонд 3

Това ще е изцяло нов финансов инструмент, който има за цел „инвестиран­е в активи, които пряко допринасят за климатични­я неутралите­т и ускоряване на зеления и цифров преход в приоритетн­и сектори в България“. Преведено, най-вероятната цел на такъв фонд, който тепърва ще се структурир­а, ще е да финансира проектни компании (SPV) срещу дял. Проектите ще са насочени към инфраструк­тура от всякакъв тип. Изброените възможност­и са цифрова и зелена инфраструк­тура, градско възстановя­ване и т.н.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria