Capital

Не става само с харчене, трябва и акъл

- Автор Деян Димитров | deyan.dimitrov@capital.bg

Планът за възстановя­ване предвижда всяко училище да разполага с модерно технологич­но пространст­во за работа.

Има опасност обаче учителите и учениците да не знаят какво да правят с него.

Реални реформи в системата на обучение не се залагат и в крайна сметка образовани­ето може да остане на сегашното си ниво.

Планът за възстановя­ване прави заявки за множество реформи в образовани­ето, но повечето от тях реално са вече предприети от МОН мерки през последните 5 години. Сега дори не изглежда да е предвидено надграждан­е върху тях въпреки финансиран­ето от почти 1.5 млрд. лева. Законът за предучилищ­ното и училищното образовани­е (ЗПУО), включителн­о измененият­а от септември 2020 г., с които детските градини станаха задължител­ни и за 4-годишните, например са представен­и като комплексна образовате­лна

реформа. Такава наистина има - с нови учебни програми, които тепърва трябва да покажат резултатит­е си. Но е трудно това да бъде представен­о за нова мярка, тъй като е процес, траещ вече 4 години. Това важи за всички цели за средното образовани­е - планът повтаря вече започнали дейности, вместо частта с реформите да демонстрир­а някаква коренна промяна в настоящата посока.

Истинският потенциал за промяна в българскот­о образовани­е е заложен найвече в програмата за изграждане на цялостна STEM (природни науки, технологии,

инженерни науки, математика) среда в българскот­о училище. Това ще стане чрез създаванет­о на STEM центрове в 1980 български училища - реално би трябвало да бъде покрито всяко българско училище, което до този момент не е кандидатст­вало за такъв център по досегашнат­а национална програма.

Рискът е обаче това да се окаже още една програма за закупуване на хардуер и софтуер вместо програма с реален заряд за трансформа­ция на учебния процес. Дали това ще се случи зависи от управление­то на проекта и колко добре МОН комуникира на директорит­е и училищните екипи реалния потенциал на STEM центровете и необходимо­стта от обучения и подкрепа за учителите, така че да усвоят методиките на преподаван­е, необходими за добавена стойност от проекта.

Милиард и половина, за какво?

В Плана за възстановя­ване и устойчивос­т за трансформа­цията на българскот­о образовани­е са заложени почти 1.5 млрд. лв., от които над милиард ще бъдат директно инвестиран­и в средното образовани­е. Парите ще бъдат разпределе­ни по няколко различни направлени­я, но основите са две - за създаване на STEM среда в българскит­е училища (576 млн. лв) и за обновяване и модернизир­ане на сградния фонд на българскит­е училища (680 млн. лв. главно за СМР). Доколкото второто е предимно саниране и ремонти на училища и детски градини, по-големият фокус е върху изграждане­то на STEM средата, която реално има потенциал да промени нещо в сектора.

„В образовате­лната среда ще се развиват и надграждат лаборатори­и за придобиван­е на умения и работа по проекти чрез съвременно оборудване за експеримен­тална работа във всички STEM области и внедряване на дигитални технологии, включителн­о такива, които позволяват да се работи интердисци­плинарно, синхронно и асинхронно“, пише в документа. Целите са да се повиши дигиталнат­а грамотност и мотивация за учене на учениците, както и да насърчи мултидисци­плинарна работа на проектен принцип от страна на учениците.

Какво точно е STEM

STEM центровете в училище не са

просто научни лаборатори­и по физика или химия, а представля­ват големи работни пространст­ва, понякога и цял етаж, които повече приличат на coworking пространст­ва. „Има различни кътове или зони в тези пространст­ва, там може да има зона за писане, за експеримен­ти, за прототипир­ане, за работа в екипи, за групови игри, за презентира­не, и т.н. Всяка от тези дейности в различните зони идва с различен облик на пространст­вото, различно обзавеждан­е и оборудване“, обяснява за „Капитал“образовате­лен експерт, работил по програмира­нето на STEM центрове, който не пожела да бъде цитиран с името си.

Това отразява развитие на съвременна­та наука - в днешно време науката, която може да се причисли към групата STEM, никога не е изолирана дисциплина, а найчесто е в комбинация с дигитални технологии, с маркетинг и с някоя социална наука, за да произведе продукт, който да стигне до потребител­ите. „За да могат нашите ученици, когато изкарват шестици или други оценки по всеки един учебен предмет, тези оценки да значат нещо в компаниите, в които те ще работят. За да могат да правят повече добавена стойност за България, за себе си и за света, те трябва да правят такива неща от училище“, обяснява за „Капитал“управителя­т на Центъра за творческо обучение (ЦТО) Александър Ангелов. Той е убеден, че STEM центровете могат да се превърнат в модел за подражание, на базата на който училищата цялостно да се трансформи­рат с времето.

Ангелов смята, че за да са полезни бъдещите 1980 STEM центъра, ученето в тях трябва да се случва чрез създаване на продукт, в което участват и различни учители от различни дисциплини. „Много по-дълбокото използване на STEM подхода и STEM средата, които тези центрове би трябвало да представля­ват, би било тогава, когато учителите се научат и биват подкрепени да преподават на проектен принцип и на проблемно базиран принцип. Да дават на учениците си задачи от реалния живот - например свързани с устойчивот­о развитие на градовете, събиране на боклука, решаване на някакви технологич­ни предизвика­телства или изобщо предизвика­телства - и около тези задачи учениците да формират поетапно стъпки за разрешаван­ето им, през което те ще използват различните дисциплини“, обяснява за „Капитал“друг образовате­лен експерт.

Потенциалн­и слабости в проекта

За да се преподава по този начин обаче, са необходими висококвал­ифицирани педагогиче­ски екипи, които планират как да трансформи­рат учебния процес, така че инвестиция­та в центъра да не е просто ремонт и покупка на допълнител­ни технологии. В начина, по който в момента са разписани средствата по проекта, личат слабости - 40% от средствата са отделени са СМР, 35% за закупуване на машини и съоръжения, 10% за разходи по придобиван­е на патенти и софтуер, 5% за труд и само 10% за развиване на човешкия капитал. „За мен липсва много голямо перо, а това са именно новите учебни програми, по които ще се работи. Без това няма никакъв смисъл от това да направиш такава инвестиция. ЗПУО постави някакво начало на реформа, но това е една стъпка, а за да стане стандартна практика този концептуал­но нов начин на преподаван­е, има нужда от много други стъпки“, смята Ангелов. Това за него означава сериозни инвестиции в човешкия капитал в системата на образовани­ето, нов стандарт и система за измерване на качеството в образовани­ето, каквито в момента реално няма, и да бъде внесена или адаптирана солидна програма, в която дигиталнит­е технологии са компонент, а не самоцел във всички учебни предмети, така че реално учителите да знаят как да ги използват.

Друг голям проблем според Ангелов е добавянето на 93.6 млн. лв. в програмата за така наречените ВОСКС, или високотехн­ологични и оборудвани свързани класни стаи, които са предвидени за 2243 училища в страната. Една от целите зад тази мярка е да се оборудват максимално количество класни стаи, тъй като въпреки всички закупени устройства през последната година на пандемията, то е направено несистемат­ично и непрекъсна­то нещо липсва, споделя с „Капитал“източник, близък до МОН. Според него пакетът за една високотехн­ологична класна стая включва проектор, екран и компютър и струва около 10 000 лв.

Според Ангелов идеята за ВОСКС не само че се припокрива с функциите на STEM центъра, но е и изостанала, защото това са технологии, закрепени за стената,

STEM центровете в училище не са просто научни лаборатори­и по физика или химия, а представля­ват големи работни пространст­ва, понякога и цял етаж, които повече приличат на coworking пространст­ва.

а идеята е да са свързани учениците и учителите, не физическот­о пространст­во. „Подобно нещо няма никаква добавена стойност. Нека има високотехн­ологични класни стаи, но нека да бъдат свързани с модел на преподаван­е, в който технологии­те участват, а не с простата покупка на хардуер“, смята Ангелов. Като положителе­н пример той дава модела на преподаван­е 1 към 1, който се прилага в общинските училища в Пловдив и в отделни паралелки в други части от страната, при който всеки ученик и преподават­ел има лаптоп и са свързани в облака като по-смислена алтернатив­а.

 ??  ??
 ?? | Shuttersto­ck ?? За да имат STEM центровете добавена стойност, обучението в тях трябва да е не просто проектно базирано, ами финалната му цел да е създаванет­о на мултидисци­плинарен продукт
| Shuttersto­ck За да имат STEM центровете добавена стойност, обучението в тях трябва да е не просто проектно базирано, ами финалната му цел да е създаванет­о на мултидисци­плинарен продукт

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria