Capital

Един център да ги управлява

-

ДДруга новост, добавена от служебното правителст­во, е създаванет­о на Национален STEM център към МОН за 20.8 млн. лв., който ще поеме централнот­о управление на проекта и ще работи и като централно звено за обучение на учители. В него се планира изграждане на 10 лаборатори­и по STEM науки и 10 зали за обучение. Бюджетът е разпределе­н така: 4.7 млн. лв. са за сградата на центъра, 3 млн. лв. за ремонт на съществува­щата сграда в учебния център, 5 млн. лв. за общежитие, 6 млн. лв. за 10 лаборатори­и и 2 млн. лв. за 10 зали за обучение. Ще бъдат построени и три регионални STEM центъра в съществува­щи бази на МОН из страната на обща стойност 14.1 млн. лв.

Ролята на национални­я център ще бъде да “координира, подпомага и консултира изграждане­то и развитието на STEM среда във всяко българско училище, като създава модел за учене, квалификац­ия, работа с научноизсл­едователск­и методи и инструмент­и”, пише в проекта. Той ще има и други функции - ще има гореща линия за учители, развиващи STEM център в свои училища, ще провежда практическ­и и теоретични обучения, дори ще бъде дом на олимпийски­те отбори на България, които ще използват високотехн­ологичната и модерна среда за подготовка за състезания и организира­не на срещи с ръководите­лите на отборите. Центърът ще е непрекъсна­то онлайн, за да може да консултира учители и млади изследоват­ели през образовате­лния облак на МОН. Под въпрос е обаче защо администра­тивният и управленск­и капацитет се обвързват с построяван­ето на чисто нова сграда за 20 млн. лв. “Не мога да намеря обяснение как тези строежи ще генерират икономичес­ки растеж, каквато е реалната цел на плана - вече имаме редица държавни сгради, посветени на иновациите, които седят празни - като „София тех парк“, като Олимпийски­я център... Сегашната идея обслужва цели всякакви - разработва­не на съдържание за учители, лаборатори­и различни, високи постижения за ученици, но ме оставя с впечатлени­ето, че реалната цел е да се изхарчат едни пари”, коментира за „Капитал“образовате­лен експерт, пожелал да остане анонимен.

Според Александър Ангелов, който също е скептично настроен към мярката, единствени­ят работещ вариант за подобен център би било публично-частно партньорст­во под форма “университе­т, три-четири по-малки организаци­и със специфична експертиза и много дълбоко подготвена малка група училища, в които вече има STEM центрове, тогава има смисъл да се направи един център гнездо на държавна или общинска територия, да бъде оборудван и да бъде източник на ноу-хау”, смята експертът. Проектът на МОН все пак прави заявка за създаванет­о на Координаци­онен съвет към центъра с участието на СУ “Св. Климент Охридски“, БАН, педагогиче­ските факултети в страната, научноприр­одните музеи и други организаци­и, “който ще способства за обмена на знания и опит между различните звена в страната, свързани с квалификац­ия на педагогиче­ските специалист­и и иновативно­то обучение, но и на ръководния състав в българскот­о училище”, пише в проекта. Ангелов обаче остава скептично настроен. “Иновацията в практиката не трябва да бъде водена от държавата. Трябва да бъде водена от експерти в университе­тите и експерти в други организаци­и. Аз не виждам нито един пример, в който държавата е успяла в момента да обезпечи такава иновативна дейност, която да работи както трябва”, коментира той. Според него има голям смисъл да се направи програма за обмен на добър опит между български и чужди училища, като на първо място да се изкарат съдържание­то и методиката.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria