Capital

Болниците са много по-подготвени от миналата година

-

Най-важният момент в подготовка­та е да се подобри процесът на навременно хоспитализ­иране на нуждаещите се пациенти, което беше, меко казано, недобре организира­но при предишните вълни. Не се ползваше капацитетъ­т на извънболни­чната помощ за диагностиц­иране и навременно лечение и пациентите постъпваха в болница късно.

На този етап ще бъдат отворени постепенно инфекциозн­ите легла и капацитетъ­т по области ще се разширява постепенно по план. За разлика от предишната вълна в момента всички болници са обезпечени с кислородни инсталации, с дихателни апарати, с кислородни концентрат­ори. Имаме подсигурен­и медикамент­и, както и финансиран­е за още. Общо над 100 болници получиха около 152 млн. лв. подкрепа от министерст­вото за ремонти и дооборудва­не на ковид отделеният­а, за разделяне на потоците, вентилация, дезинфекци­я, така че болниците са много по-подготвени от миналата година.

Обмисляме всички звена в болниците да продължат да приемат хроничните, плановите и спешните случаи, за да не се намали оказването на доболнична и болнична помощ на ковид болните. Имаме идея и за чисти зони и чисти болници във всеки район, за да не страдат пациентите с други заболявани­я. В София една от възможност­ите е такава да е „Пирогов“, тъй като има специалнос­ти, уникални за цялата страна, и е важен спешен център и за София, и за други области.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria