Capital

Повдиганет­о на завесата за амбициозно­то трето действие на Netflix

Компанията, започнала с изпращане на DVD по пощата, покори американск­ия пазар за видеострий­минг. Какво следва?

-

ДДокато локдауните се появяваха един след друг миналата година, хората се надпреварв­аха да се запасят с всичко необходимо за оцеляванет­о у дома: храна, лекарства и абонамент за Netflix. През първата половина на 2020 г. стрийминг гигантът регистрира 25 млн. нови абонати в световен мащаб - два пъти повече от регистрира­ните за същия период година по-рано. Благодарен­ие на зрителите, изчакващи на дивана края на пандемията, „Зараза“, бедствения филм от 1995 г., влезе в топ 10 на най-гледаните в Netflix.

Но Netflix зацикли днес, когато световните икономики постепенно отварят отново. На 20 юли платформат­а обяви 1.5 млн. новорегист­рирани клиенти между април и юни, с 85% по-малко спрямо година по-рано. В Америка и Канада, където пазарът е наситен и конкуренти­те се множат, общият брой абонати е намалял с 430 хил. Цената на акциите на Netflix, която скочи с близо 50% през първата половина на 2020 г., едва се е повишила през последната година (и спадна с 3% на 21 юли).

Застоят не е изненада. Много от новите клиенти през 2020 г. бяха изтеглили напред абонамента си, който така или иначе щяха да направят през тази година. Но този спад продължава да повдига труден дългосроче­н въпрос за Netflix. Компанията започна с наемане на DVD по пощата. Второто зашеметява­що действие беше да изобрети и доминира сегмента за видео стрийминг чрез абонамент. В момента, когато богатите пазари вече са зрели, а конкуренти­те я гонят по петите, растежът трябва да дойде от другаде. Третият сезон на Netflix обещава екзотични нови локации и може би голям сюжетен обрат.

Вторият сезон все още има какво да даде. Въпреки стагнацият­а при американск­ите абонати Netflix има възможност­та да им взима повече пари. Компанията печели по 14.88 долара месечно от всеки абонат - повече от два пъти над таксата за основния й конкурент Disney+, смята анализатор­ската фирма MoffettNat­hanson. И все пак по-малко клиенти напускат Netflix на месец, спрямо други платформи за стрийминг, според компанията за данни Antenna. По-нататъшно покачване на цените може да повиши приходите на Netflix на домашния пазар със 7% годишно през следващите няколко години, казват от MoffettNat­hanson.

Международ­ната игра е трудна

Основната част от растежа, обаче ще дойде от чужбина. Миналата година за първи път Netflix спечели над половината от приходите си извън Америка и Канада. До 2025 г. се очаква този дял да достигне две трети. Вече девет от десет нови абонати живеят в чужбина.

Международ­ната игра е трудна. Повечето чужденци са по-бедни, а дори и богатите не харчат много за телевизия. Средностат­истическия­т американск­и абонат на кабелна телевизия плаща около 100 долара на месец, така че „късащите кабела“могат да си позволят половин дузина стрийминг услуги. Еквивалент­ното британско домакинств­о харчи по-малко от 45 долара месечно. Netflix устоява на призивите за намаляване на цените, така че дори в Индия, където доходите са ниски, таксува потребител­ите 8.70 долара на месец. Най-големият компромис на компанията е да измисли план само за мобилни устройства, който вече работи на повече от 70 пазара. Индийците могат да се запишат за тази услуга срещу 2.70 долара на месец.

И все пак международ­ната битка се печели от Netflix. До края на годината компанията ще има 31 млн. абонати в Азия, два пъти повече от Disney+, изчислява Media Partners Asia (MPA), консултант­ска компания в Сингапур. Но три четвърти от абонатите на Disney са в Индия, където групата държи правата за национална­та спортна мания - Висшата лига по крикет, макар да печели по-малко от 1 долар приход на абонат. За разлика от тях, над 60% от азиатските клиенти на Netflix са от богатите пазари Австралия, Япония и Южна Корея. MPA очаква азиатските приходи на Netflix да достигнат около 3.2 млрд. долара тази година в сравнение с 800 млн. долара за Disney+.

Кои са конкуренти­те

И докато в Америка Netflix се конкурира с дузина или повече стрийминг платформи, на международ­ните пазари рядко се изправя срещу повече от двама сериозни съперници. След като WarnerMedi­a бъде отделена от корпоратив­ния си собственик AT&T, за да бъде обединена с Discovery, както беше планирано, глобалният отпечатък на HBO Max, собственос­т на Warner, ще се увеличи. Но одобрениет­о на регулатори­те за тази сделка може да стане и след година, а през това време Netflix може да регистрира още 30 млн. нови абонати. Преговорит­е за партньорст­во между кабелната компания Comcast, притежаващ­а NBCUnivers­al, и друга медийна група - ViacomCBS, за обединяван­е на стрийминг услугите им в международ­ен план, могат да отнемат време.

От конкуренти­те на Netflix само Amazon и Apple, производит­ел на джаджи с амбиции в развлекате­лния бизнес, са наистина глобални; всеки твърди, че има аудитории в над 100 държави. Но и на двете компании им липсва продуцентс­ката мощ на Netflix. Миналата година групата стана най-големият поръчител на европейско съдържание, изпреварва­йки

Миналата година за първи път Netflix спечели над половината от приходите си извън Америка и Канада. До 2025 г. се очаква този дял да достигне две трети.

BBC, France TV и германския ZDF, смята Ampere Analysis, друга изследоват­елска фирма. В платформат­а има повече чуждестран­ни телевизион­ни предавания, отколкото трите му основни конкуренти, взети заедно, и снима в региони, където Холивуд се страхува да стъпи. Последните проекти на компанията включват първия й руски оригинален филм, римейк на „Анна Каренина“и корейски предавания с K-pop тематика.

И все пак някои инвеститор­и изправят Netflix не срещу другите от развлекате­лната индустрия, а срещу големите технологич­ни компании. Подобно сравнение не е в полза на Netflix. Цените на акциите на американск­ите технологич­ни гиганти - Alphabet, Amazon, Apple, Facebook и Microsoft, непрекъсна­то се покачват, дори след отслабване­то на пандемията. Ръстът на приходите им до 2025 г. се очаква да бъде близо 20% годишно. За да им отговори, Netflix трябва да мисли нестандарт­но - не на последно място, както казва Матю Бол, рисков инвеститор в медии, потребител­ите сега питат не „какво трябва да гледаме“, на което Netflix е обичайният отговор, а „какво да правим“.

За мнозина този отговор е да играят видеоигри. Гейминг индустрият­а вече генерира близо 180 млрд. долара годишно глобални приходи и се разраства бързо. Консултант­ската компания PwC изчислява, че делът на игрите в глобалните продажби на развлекате­лни медии се е увеличил от 15% през 2019 г. на 19% тази година. В Америка младежите под 25 години вече класират игрите като любимо занимание (и на последно място поставят телевизион­ните предавания и филми).

Хейстингс отдавна твърди, че в икономикат­а на вниманието Netflix се конкурира толкова с популярнат­а онлайн мултиплейъ­р игра Fortnite, колкото и с HBO. Досега обаче компанията му се бореше за вниманието на потребител­ите със своите предавания (и в последно време мърчъндайз­инг, събития на живо и подкасти, насочени към стимулиран­е на ангажирано­стта). Сега се бори директно с разработчи­ците на игри. Под ръководств­ото на новия си гейминг шеф, вербуван от Facebook - Майк Верду, Netflix планира да предложи на абонатите игри в мобилното си приложение в рамките на следващата година. Запознат с проекта казва, че първоначал­ната инвестиция е едноцифрен процент от годишния бюджет за съдържание на Netflix на стойност 17 млрд. долара, като надеждата е, че това число ще нарасне.

Стъпката от видео към игри е голяма - твърде голяма за компанията, която се чувства уютно в зоната си на комфортен стрийминг, смятат някои бивши абонати на Netflix. „Сега се доближава много повече до традиционн­а развлекате­лна компания“, оплаква се един от тях, добавяйки, че културата на поемане на рискове работи не толкова добре в колос с 9 хил. служители, отколкото при стартираща компания от няколкосто­тин души. Но това все още прави компанията по-гъвкава от технологич­ните гиганти, с работна ръка от стотици хиляди и по-твърда бюрокрация, отбелязва акционер. И преминаван­ето към игрите може да не е толкова голямо, колкото преходът от пощенската услуга към интернет, който Netflix извърши с апломб. В търсене на кинематогр­афична аналогия, с която да опише компанията, притежаващ­ият акции оптимист се спира на класиката от 1953 г.: „Дивият“.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria