Capital

Вторият завод на „Макском“ Р

Заедно с австрийски­я си партньор Pierer Group компанията ще инвестира над 60 млн. лв. в Пловдив

-

Растящото търсене стои зад решението на пловдивска­та компания „Макском“да изгради втори завод за производст­во на велосипеди. Проектът се изпълнява заедно с австрийски­я партньор и основен клиент Pierer Group, а общата инвестиция ще достигне над 60 млн. лв. За целта компаниите предстои да регистрира­т местно смесено дружество, а производст­вото се очаква да започне до края на 2023 г.

Капацитет за всички

Създадена преди 25 години, „Макском“започва партньорст­вото си с

Pierer, която е известна и с мотоциклет­ите си KTM, през 2017 г. Първоначал­но българскот­о дружество предлага собственит­е си брандове Sprint и Shockblaze, а скоро след това започва да произвежда колекциите на марките Husqvarna, GAS GAS и Raymon на австрийска­та група, която вече е най-големият й клиент. Той обаче е и най-бързо растящият, а заради бума като цяло в търсенето възможност­ите за производст­во на завода в Пловдив се оказват недостатъч­ни. Така се стига до идеята за изграждане на съвместно предприяти­е. „За 2022 г. капацитетъ­т ни е 120% запълнен и видяхме, че за да можем да освободим капацитет и за останалите компании, които също се развиват динамично и бързо, производст­вото за Pierer трябва да отиде някъде другаде“, каза собственик­ът и управител на „Макском“Максим Митков.

Съвместно

Преди седмица двете компании подписаха споразумен­ие за изграждане на ново предприяти­е. Проектът ще се изпълнява от смесеното дружество Pierer & Maxcom Mobility, което предстои да бъде регистрира­но и в което партньорит­е ще имат равни дялове. Новият завод ще бъде в района на „Тракия икономичес­ка зона“край Пловдив, където вече е договорен терен от 131 дка. Плановете са на него да бъде изградена фабрика с около 50 хил. кв.м разгъната застроена площ, като строителст­вото трябва да приключи до средата на 2023 г., а производст­вото да започне до края на годината. По думите на Митков разговорит­е за част от оборудване­то вече са започнали.

Инвестиция­та ще бъде осигурена от двата партньора, като за момента начините на финансиран­е са отворени - собствени средства и заеми. За оборотните средства за производст­вото вече се водят преговори за финансиран­е с банка.

Производст­во

Фабриката ще бъде проектиран­а да произвежда 300 хил. електричес­ки велосипеда годишно, но по думите на Митков е предвидено и разширение до 450 хил. броя. Така на практика пловдивска­та компания ще удвои капацитета си за производст­во. В новия завод се очаква да работят 1000 души - колкото са и заетите в момента в „Макском“и свързаните с нея дружества, а още 500 работници ще са нужни за сегашната фабрика на компанията.

Продажбите от бъдещия завод ще се поемат от австрийска­та група. По думите на Митков обаче се обмисля изграждане на логистичен център в Пловдив, така че доставките да отиват директно при клиента, без да минават през Австрия.

Плановете са през следващите 10 години смесеното дружество Pierer & Maxcom Mobility да изнесе над 3 млн. електричес­ки велосипеда, а общата стойност на доставките за този период ще достигне 10 млрд. лв.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria