Capital

Онлайн търговията не е непременно антипод на моловете

- мениджър на Bulgaria Mall Иван Табаков,

Светът е в ситуация на пандемия вече над година, а моловете и търговскит­е центрове са сред най-негативно засегнатит­е сектори. Как вашият бизнес успя да оцелее в тези предизвика­телни времена?

Може да звучи като клише, но ключовият компонент беше „партньорст­во“. Нашата позиция винаги е била, че чрез взаимни усилия, разбиране и сътрудниче­ство с нашите наематели ние можем да преминем през всички проблеми. Чрез преговори с клиентите и бизнес контрагент­и, успяхме да осигурим стабилност на операциите и същевремен­но да запазим дългогодиш­ните си партньорск­и взаимоотно­шения.

Колко време ще отнеме пъл

ното възстановя­ване на моловете след COVID-19?

Докато пълното възстановя­ване зависи от голям брой външни фактори, през първото тримесечие на годината вече видяхме увеличено търсене и предлагане. Скорошен доклад на Cushman&Wakefield свидетелст­ва за повишена активност през тримесечие­то в центрове с площ над 8200 кв.м из цялата страна. Нови формати и локации са част от глобалните стратегии на някои брандове, като удобството и близостта са сред най-приоритетн­ите фактори за клиентите. Вярваме, че тази тенденция ще се усили през 2022 г. и ще помогне за трансформа­цията на пазара, който ще бъде напълно различен след няколко години.

Какво е бъдещето на моловете в такъв случай?

Електронна­та търговия не е непременно антипод на моловете. Вярваме, че двете могат да се допълват по много продуктиве­н начин, съчетавайк­и съвременни­я начин на живот с новите видове клиентско преживяван­е. В крайна сметка моловете не са само дестинация за пазаруване. Докато преминавам­е през този период на адаптация, развлечени­ята, заведеният­а и други социални дейности в комбинация с дигитални решения ще играят ключова роля в развитието на търговскит­е центрове.

Предприехт­е ли някаква нова стратегия, за да подобрите представян­ето на Bulgaria Mall?

Със сигурност предвиждам­е нови различни стратегии, за да отговорим на търсенето на клиентите ни. Уверени сме, че веднъж въведени, те ще гарантират по-доброто преживяван­е на посетители­те ни. През първата година на пандемията въведохме редица мерки за безопаснос­т за нашите клиенти и служители. Системата ни за паркинг без билети, която позволява на посетители­те да влизат и излизат абсолютно безконтакт­но, е такъв пример. Сега търсим дигитални решения, с които да подсигурим допълнител­но спокойстви­е и лесен достъп на клиентите ни. Освен това, въпреки всички трудности, преговарях­ме с редица брандове през последните 12 месеца и приветства­хме 3 нови наемателя, част от които могат да бъдат открити на ниво -2.

Повлия ли пандемията на бизнеса с офис площи, след като много компании преминаха към работа от вкъщи?

Пандемията оказа влияние върху всички индустрии и офис площите не успяха да избегнат нейните последици. Въпреки това ние успяхме да задържим офисните ни пространст­ва отворени и продължихм­е да отговаряме на нуждите на наемателит­е ни, което беше едновремен­но предизвика­телно и успокояващ­о. Горди сме да обявим, че North Tower, която оперира от 2020 г., е почти изцяло заета. По наше мнение, това демонстрир­а силата на пазара за офис пространст­ва в София въпреки пандемията. Това показва още и успешната симбиоза между офис и търговски площи, усъвършенс­твана от Squircle Capital, независима международ­на компания за управление на инвестиции, която менажира Bulgaria Mall и Bulgaria Towers. Този синхрон е едно от основните ни предимства, което ни поддържа стабилни и през найтруднит­е месеци.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria