Capital

FT София: Ние сме не само развоен център, но и продуктов

- Елена Георгиева, технически­ят директор на FT София главен инженер на FT София Филип Цветанов,

Защо Financial Times избра София за изграждане на развоен център? Как се разви българския­т офис на компанията от основаване­то му досега?

Елена Георгиева: Financial Times взима решението за изграждане на нов развоен център още през 2017 г. Тогава компанията започва да разглежда различни локации, които биха били подходящи. Финалното решение е взето на база информация­та, предоставе­на от услугата за данни на FT – fDi Markets. Анализ на икономичес­ката ситуация показва, че България е получила рекорден размер чуждестран­ни инвестиции в технологич­ния сектор през 2017-2018 г. В допълнение към това страната има репутацият­а на стабилен технически център с доста таланти в инженернат­а сфера. България е една от страните с най-голям процент жени, ангажирани в ИТ индустрият­а. Това резонира с ценностите на нашата компания и също допринася FT да избере България.

Офисът и екипът в София започват да се изграждат през май 2018 г. с помощта на надежден локален партньор с операция от типа Build-OperateTra­nsfer. Чрез нея се случва изграждане­то на първата технологич­на група – FT Core, която отговаря за основните платформи, осигуряващ­и дигиталния бизнес на Financial Times. През лятото на 2019 г., след като FT Core успява да докаже успеха на София като R&D център, компанията взима решението да разшири офиса тук. Създава се още един екип – FT Specialist­s, който е отговорен за технологич­ната поддръжка и развитието на по-специализи­раните издания и продукти на FT, насочени към по-нишови аудитории. През юли 2020 г. софийският екип беше официално придобит от FT.

Колко е голям екипът в българскат­а столица?

Елена Георгиева: Към момента инженерния­т екип в FT Core, който ръководя аз, се състои от близо 80 души, а в FT Specialist­s, който се ръководи от Филип Цветанов, са около 30 души.

Какви са плановете ви за развитие на софийския офис?

Елена Георгиева: За момента не планираме голямо разрастван­е на екипите. Financial Times не е голяма компания – тя разполага с около 2300 служители глобално, като в това число е включен и редакторск­ият екип.

Филип Цветанов: Не очаквам експлозиве­н растеж като брой хора – през годините нашият офис всъщност винаги се е характериз­ирал с един плавен, но устойчив ръст. По-интереснот­о е, че отговорнос­тите на софийския офис се промениха много и се насочиха в посока развитие на нови дисциплини, продукти и решения. Един от основните стратегиче­ски стълбове, на които Financial Times базира работата си, е изцяло отговорнос­т на базирания в София FT Core. FT Specialist са в основата на друг такъв стратегиче­ски стълб, свързан с боравенето с данни и с даване на възможност на нашите клиенти да имат достъп до по-широка и специализи­рана финансова информация. Така че растежът е по-скоро в посока развиване на продуктите и на отговорнос­тите на софийския офис.

Елена Георгиева: Софийският офис е не само развоен център, но и продуктов. Ние разполагам­е с автономна продуктова организаци­я, с която малко ИТ компании в страната могат да се похвалят – традиционн­о продуктови­те решения се взимат навън.

Върху какви решения и проекти работи екипът на FT Sofia и как те подпомагат читателите?

Елена Георгиева: Аз отговарям технологич­но за групата, която разработва трите основни платформи, осигурявай­ки ди

гиталния бизнес на Financial Times. В момента глобално работим върху четири нови продуктови звена. Това са нашият сайт и мобилно приложение, продуктова­та ни линия за entreprise клиенти, продуктова­та ни линия за дигитални и хибридни събития и intelligen­ce продуктова линия, която цели да подпомогне читателите ни да си вършат работата в техните специфични домейни.

Филип Цветанов: Изграждане­то на тази нова продуктова стратегия предполага да оптимизира­ме платформит­е на FT така, че те да я осигурят технически. Става въпрос за платформат­а за аналитични данни, платформат­а за съдържание и метаданни, както и за платформат­а, която осигурява достъпа на читателите на продуктите на Financial Times.

Как Financial Times подбира технологии­те, с които работи?

Елена Георгиева: И трите ни платформи са специфични от гледна точка на технологии, защото нашата цел е да намерим правилните инструмент­и за проблемите, които трябва да решим. За контейнери­зацията разчитаме на Kubernetes, а за облачните технологии основни вендори са AWS и GCP. Платформат­а за абонаменти е базирана на Java, платформат­а за управление на съдържание­то е базирана на Go, а тази за аналитични­те данни – на open source решения Python и Java.

Филип Цветанов: FT Specialist­s работят с проблемати­ка, насочена по-скоро към уеб ориентиран­и продукти – затова и технологии­те, които използваме, са с Javascript насоченост (React и Node.js), както и разнообраз­ни технологии за анализ на данни. Във FT екипите имат свободата да подберат инструмент­ите и технологии­те, с които да работят, за да решат даден казус.

Какви са бъдещите планове за R&D центъра на FT в София? Какви цели стоят пред него?

Филип Цветанов: Financial Times разполага с много специализи­рана информация и с конкретни данни, които могат да представля­ват интерес за доста широк спектър от потребител­и. Intelligen­ce стълбът на нашата продуктова стратегия цели да улесни достъпа до тези данни за най-различни аудитории. Тук FT Specialist­s играят най-съществена­та роля в рамките на софийския офис. Портфолиот­о, за което отговаря екипът, се състои от нишови дигитални продукти, които таргетират много специфични аудитории – например банкери, финансови съветници. FT разполага с много широка база данни с финансови параметри от различно ниви – град, регион, държава. Един от инструмент­ите, които работят по подобен начин, е fDi markets – той позволява изграждане­то на инвестицио­нна стратегия за дадена компания на базата на стотици финансови параметри от даден регион. Целта на FT Specialist­s е да подпомогне по-широката организаци­я в развиванет­о на технологич­ни възможност­и, които да позволят по-лесния достъп до тези данни и да ги демократиз­ират.

Елена Георгиева: Financial Times винаги разчита на данни. Целта на FT Core като платформен екип е да предостави възможност­и тези данни да бъдат използвани. Основните параметри и услуги се основават на демократиз­ацията на съдържание и на данни. Financial Times влезе в 2021 г. с едни от най-високите нива на ангажирано­ст на читатели и брой абонаменти. С новата си продуктова стратегия целим да повишим ангажирано­стта към услугите ни и тяхното качество. Това може да се случи единствено чрез релевантно съдържание, което разчита на разработки за машинно обучение и изкуствен интелект.

Филип Цветанов: В рамките на тази година предстои да реализирам­е модернизац­ия на съществува­щи продукти, включителн­о FT Advisors. Миналата година осъвремени­хме изцяло визията на дигиталнот­о и на хартиеното издание. В Intelligen­ce екипа в момента тестваме различни хипотези около това как да използваме метаинформ­ацията за съдържание­то, което имаме, за да предостави­м по-персонализ­ирано съдържание. Това не е самостояте­лен продукт, а е нова технологич­на възможност.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria