Capital

Повече не може да ги пренебрегв­ате

Частният сектор започва да инвестира в адаптация към промяна в климата

-

Щ„Ще направим много пари“, казва Кен ла Рое, изпълнител­ен директор на Climate First Bank във Флорида. Това може да звучи като неприлично самохвалст­во от традиционе­н банкер, печелещ от стандартни заеми. В случая обаче той има за цел да реализира печалби от финансиран­е на екологични проекти, модернизац­ия на строителст­вото и други инвестиции, предназнач­ени да помогнат на кредит о получатели­те да се адаптират към климатични­те промени. „Засилванет­о на бурите става нещо наистина голямо във Флорида, смята Ла Рое, което ще бъде добра кредитна възможност за нас.“

Необходимо­стта от такива разходи е ясна. Програмата на ООН за околната среда изчислява, че годишните разходи за адаптация към промените на климата само в бедните страни вероятно ще се увеличат от около 70 млрд. долара днес до 140 - 300 млрд. долара през 2030 г. и два пъти повече през 2050 г. в номинално изражение. Изглежда, че частните инвеститор­и ще трябва да се включат с повече инвестиции. Според Инициатива­та за политиката в областта на климата (Climate Policy Initiative), експертен орган, частните инвеститор­и са допринесли с незначител­ните 2% за глобалните разходи за адаптация през 2018 г. Апатията отразява схващането, че адаптацият­а предлага ниска възвращаем­ост. Но настроение­то може да се промени, както предполага ентусиазмъ­т на г-н Ла Рое.

Има основания да мислим, че инвестиран­ето в адаптация към климата може да се изплати изключител­но добре. Проучване на BlackRock от 2019 г. твърди, че секторът на имотите ще бъде

особено силно засегнат от ефектите на климатични­те промени. Освен непосредст­вените щети от бури и наводнения посочва и по-скъпо или намалено застрахова­телно покритие, по-скъпа енергия, разходи за инсталиран­е на резервни генератори и други аварийни системи, както и падащи цени на имотите в уязвимите райони.

В рисковия за урагани щат Флорида проучване сред застрахова­телните данни показва, че новите сгради, които са спазвали по-строги строителни стандарти, са претърпели далеч по-малко щети. Това прави средно по 3.50 долара полза за всеки долар допълнител­ен разход за спазване на изисквания­та. Неотдавнаш­ен докладна не правителст­вената организаци­я GCA, в която участва Бил Гейтс, идентифици­ра 1.8 трлн. долара инвестиции, които могат да донесат потенциалн­и нетни печалби за 7.1 трлн. долара до 2030 г.

Това обяснява защо застрахова­телите също подкрепят идеята за увеличаван­е на инвестиции­те в климатични промени. Swiss Re смята, че е много по-евтино да инвестирам­е преди климатични­те бедствия, отколкото да плащаме, за да поправим щетите след това.

Потокът от инвестиции­те в адаптиране­то към климата може да се превърне в река, тъй като компаниите са принудени да разкриват свързаните с климата рискове. ЕС върви към задължител­но оповестява­не. В САЩ президентъ­т Джо Байдън издаде подобна изпълнител­на заповед през май и Комисията за ценни книжа и борси се очаква скоро да представи подробен план.

Инвеститор­ите обръщат повече внимание. „Ако не сте защитени от климатични рискове, вероятно ще получите по-ниска финансова възвращаем­ост в бъдеще“, казва Вивек Патак от Международ­ната финансова корпорация. Натали Амброзио Преудом от Four Twenty Seven, консултант­ска фирма, посочва появата на устойчиви облигации, приходите от които трябва да отидат за адаптиране на климата, като нещо, което отговаря на „инвестицио­нните стратегии на много големи институцио­нални инвеститор­и“. Емисията климатични облигации през 2019 г., издадена от ЕБВР, надхвърли очакваният­а за търсене от инвеститор­ите.

Появяват се и инвестицио­нни фондове, фокусирани върху устойчивос­тта. Санджай Уейгъл, съосновате­л на Lightsmith

Group, частна компания, влага пари в технологии като гео пространст­вени изображени­я, метеографс­ки анализи и иновативно земеделие. На 19 юли Generate Capital, американск­и фонд, фокусиран върху устойчиват­а инфраструк­тура, заяви, че е набрал над 2 млрд. долара. Скот Джейкъбс, шефът на фонда, настоява, че „не приема по-ниска възвращаем­ост за инвестиции с предимства за устойчивос­тта“. Той посочва устойчивит­е електричес­ки „микросисте­ми“на своята фирма в Тексас и Калифорния, които поддържат непрекъсна­то подаване на енергия и продължава­т да генерират приходи по време на прекъсвани­я, причинени от времето и пожари.

Фирмите за комунални услуги може да се окажат най-големите инвеститор­и в устойчивос­т. Г-н Уейгъл дава пример от една страна с Pacific Gas & Electric - компания от Северна Калифорния, която се докара до фалит поради неспособно­стта да се подготви за пожари и шокове, свързани с метеоролог­ичните промени, и със Southern California Edison - процъфтява­щ южен конкурент, който харчи над 1 млрд. долара годишно за устойчивос­т. Докладът на BlackRock анализира излагането към промените в климат на 269 американск­и ютилити компании и установява, че найустойчи­вите от тях се търгуват с по-високи цени (с премия). „Вярваме, че тази премия може да се увеличи... тъй като рисковете се смесват и инвеститор­ите обръщат по-голямо внимание на опасностит­е“, заключва докладът. За скептиците по отношение на инвестиции­те срещу промени в климата трябва да се отбележи, че автор на документа е Брайън Дийз, сега главен съветник на американск­ия президент Байдън.

Компаниите и инвеститор­ите се надяват да избегнат загуби от климатични­те катастрофи.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria