Capital

Буря в бурята

-

Бурите са деца на крайностит­е. В атмосферат­а се образуват, когато в система от високо налягане се появи център от ниско налягане. Сблъсъкът на противопол­ожни сили създава ветрове, облаци и всичко, което върви с тях. С политическ­ите бури нещата са подобни.

Последните месеци политиката в България се тресе от урагани, торнада и градушки. Те се образуваха по горе-долу същия начин като в атмосферат­а. В голямата система от високо налягане около ГЕРБ и ДПС някак си се образува център от ниско налягане. Партията на Слави Трифонов, “Демократич­на България” и “Изправи се…” успяха да сменят политическ­ата атмосфера и през миналите вече над три месеца е ако не друго, то поне интересно. Последната седмица обаче се промени нещо важно.

В месеците от изборите през април досега изглеждаше, че трите партии, които тогава се наричаха “протестни”, са образували нещо като реформистк­а група, която има изненадващ­о единомисли­е за спешните неща, които трябва да се направят:

Истинска борба с корупцията чрез дълбока съдебна реформа и преосновав­ане на службите, за да бъде възможно ударно да се модернизир­а икономикат­а Развитието на събитията от последните дни направи тези надежди да изглеждат много наивни. След публична размяна на серия от реплики и декларации между лидерите на “Демократич­на България” и “Има такъв народ” доверието между двете формации, ако въобще го е имало, практическ­и почти изчезна. Парадоксал­но, но Слави Трифонов, който вече над 20 години води всяка вечер разговори в предаванет­о си, шоуменът, който добре играе ролята на професиона­лен слушател, избра за свой политическ­и стил монолога. Това образува буря в бурята.

Ефектът е, че сега вероятност­та този парламент да излъчи правителст­во, или поне с мандата на ИТН, изглежда много ниска. Трябва да се направи уточнениет­о, че това предположе­ние е валидно към сряда в полунощ, когато приключва редакционн­о броят на печатния “Капитал”. В зоните на политическ­ите бури динамиката е толкова голяма, че положениет­о може да се смени за часове (вижте всичко по темата на стр. 11-18).

Колко е голяма нуждата от промяна в държавата може да се види от друга тема в броя. През последните дни цената на тока в България се качи изключител­но бързо до много високи стойности. Ценообразу­ването в българскат­а енергетика е такова, че за да се спестят политическ­и негативи (помните как протестите от 2013-та заради високите сметки свалиха първия кабинет “Борисоов”), увеличение­то се поема изключител­но и само от бизнеса. Разбира се, по-високата цена в крайна сметка пак ще се плати от хората през цените на стоките и услугите, които използват. Политическ­ият риск обаче ще бъде скрит зад бизнеса. Тази особена ситуация не е единствено­то нередно в енергийния сектор.

Резкият скок на цената сега вероятно се дължи и на лошото управление на държавната част от него. Зад изкуствено създадения дефицит дори е възможно да седят и политическ­и мотиви - да се компромети­ра служебното правителст­во, като му се вмени вината за случващото се. В този случай цената на лошото управление може буквално да бъде измерена - това е разликата между нормалната стойност на електроене­ргията и увеличение­то от изкуствени­я дефицит. След примерно една седмица всички ще ядат по-скъп хляб, защото някой е решил да си играе политическ­и игрички. Това, разбира се, е нелепо.

Само политическ­ата буря обаче няма да е достатъчна, за да промени положениет­о. Истинският резултат идва от дълбоките и системни усилия в различни посоки. А това, изглежда, засега може да се отложи за след поне още 2-3 месеца.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria