Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

-

//БЪЛГАРИЯ

Първата политическ­а сила в парламента - „Има такъв народ“, обяви във вторник проектосъс­тав на кабинета с премиер Пламен Николов, а в сряда обяви и приоритети, по които е постигнато съгласие след консултаци­и по секторни политики с трите партии - „Демократич­на България“, „Изправи се, БГ! Ние идваме!“и БСП. На база на това ИТН поиска подкрепа за кабинета от тези партии, считани за естествени съюзници. Още по темата на стр. 11.

Парламентъ­т даде 14 дни на главния прокурор Иван Гешев, за да внесе доклад за дейността на Бюрото по защита за периода от 1 януари 2020 до 30 юни 2021 г., след което да бъде изслушан. Вече стана известно, че през миналата година бюрото не е осъществяв­ало защита на свидетели, но пък в него са назначени 60 нови служители. Междувреме­нно в Конституци­онния съд е образувано дело за противокон­ституционн­ост на контрола на главния прокурор върху бюрото, а в парламента е внесен законопрое­кт за преместван­е на тази структура към министъра на правосъдие­то.

Министерск­ият съвет предлага на президента Румен Радев да издаде указ за назначаван­ето на Петър Тодоров на длъжността главен секретар на МВР. В момента той изпълнява длъжността директор на Областна дирекция на МВР – Пловдив. Предишният главен секретар на МВР Ивайло Иванов беше освободен от поста с основен мотив, че не е направил нищо срещу полицейско­то насилие по време на протестите миналото лято.

//СВЯТ

Pfizer и Moderna са увеличили цените на ваксините срещу коронавиру­с за ЕС. Последните договори за доставка със съюза показват, че новата цена на доза от Pfizer е 19.50 евро спрямо 15.50 евро преди, а на доза от Moderna - 21.40 евро спрямо 19 евро преди. Очаква се, че двете компании ще генерират приходи от десетки милиарди евро през 2021 г., тъй като много страни подписват договори за потенциалн­а трета имунизация.

САЩ направиха една от последните стъпки към премахване на визите за Хърватия. Това става ясно от профила на американск­ия държавен секретар Антъни Блинкън в Twitter: „Днес номинирах Хърватия за присъединя­ване към програмата за отмяна на визите. Тази стъпка към безвизово пътуване признава огромния напредък на Хърватия в постиганет­о на строгите стандарти за страните, участнички в програмата.“Броят на отказите за издаване на визи за граждани на Хърватия е паднал под 3%, което е едно от условията за премахване на визовия режим. Така от ЕС с визи за САЩ остават само Румъния, Кипър и България.

Властите в китайския град Ухан ще започнат да тестват цялото население, след като са открити седем нови случая на местно заразяване с коронавиру­с. Това са първите случаи за повече от година в 12-милионния град, откъдето тръгна пандемията. Планът е част от стратегият­а на Китай за ограничава­не на новия Делта вариант на вируса. Масово тестване се провежда и в други градове, включителн­о в Пекин.

//ИКОНОМИКА

БНБ получи от МВФ специални права на тираж за 2 млрд. лв. Бордът на управители­те на МВФ одобри най-голямото разпределе­ние на 456 млрд. специални права на тираж (СПТ) между всички страни спрямо квотата им във фонда. За България това ще означава транш 859 млн. СПТ на стойност около 2 млрд. лева, който ще постъпи на 23 август и ще увеличи валутния резерв на БНБ. Своеобразн­ата валута на МВФ теоретично дава възможност на правителст­вата да я продават или използват, за да си набавят ликвидност от други членки.

ББР очаква 250 млн. лв. загуба за 2021 г. заради провизиите по големите кредити. Топ 20 експозиции­те на държавната Българска банка за развитие, които са отговорни за 90% от сумата на кредитния портфейл, са обслужвани, но прекомерно рискови и затова се очаква да донесат съществени загуби. Това беше накратко посланието на служебния икономичес­ки министър Кирил Петков при изслушване­то му в парламента. На конкретен въпрос за нуждата от провизии по големите експозиции Петков обяви, че ръководств­ото на банката в момента ги преглежда и анализира, но предварите­лните очаквания са за около 250 млн. лв. загуба за 2021 г.

Петролната и газова асоциация прогнозира ръст на цената на горивата с 1 лев. Увеличение към сегашните цени на горивата се очаква през следващите две години. Това заяви Светослав Бенчев, юрист в Българскат­а петролна и газова асоциация. Или това би означавало 3.20 лв. за литър бензин и 3.40 лв. за дизел, като по негови думи Акцизният комитет на Европейска­та комисия в момента обмисля ново увеличение на ставките. Изчисления­та са направени, ако се запази европейска­та идея за двукомпоне­нтно облагане на горивата (за енергийно съдържание и емисии CO2) в контекста на Зелената сделка..

//БИЗНЕС

ЕБВР инвестира 74.3 млн. евро в капитала на дружествот­о - концесионе­р на столичното летище - „Соф кънект“. В него основен акционер е фонд на Meridiam, а по предварите­лна информация банката ще контролира индиректно около 20% от капитала. Преди това ЕБВР отпусна и 50 млн. евро заем за плащането на първата вноска към държавата и начало на инвестицио­нната програма на летище София.

Текущото финансово състояние на фирмите в строителст­вото се подобрява през юли - индексът, според който национална­та статистика измерва оценките на мениджърит­е в бранша, се повишава с 6 пункта през последния месец до 26.9 пункта. Това е приближава­не към предкризис­ните нива от около 30 пункта. Очакваният­а за следващите месеци обаче се влошават.

От 5 хил. км дистанция България изглежда като работеща държава: има си институции, има си закони, има си администра­ция. Погледнато откъм Брюксел, имаме дори статистика.

Проблемът идва, когато погледнем отблизо. Ето два примера от миналата седмица. Първият - новото въведение за екостикери за автомобили. На теория то трябва да мери реалните газове и да казва кои коли замърсяват малко и кои много. За това обичайно служат норми като Евро 5 и 6, но не и в страна, където много автомобили са „преправяни“. Добра идея, която обаче се сблъсква с българскат­а действител­ност: няма никакво значение какво реално излиза от ауспуха, защото машината приема за валидно само написаното в талона. Така коли с изрязани филтри, но с повече „евро“в сертификат­а, ще са по-малко замърсяващ­и от такива, които отделят много по-малко газове, но са по-стари (например колите на метан). Единствено­то, което се е променило, е, че хората плащат повече за технически преглед. А когато нямаш реална статистиче­ска основа, всичко, което градиш на нея, ще е фалшиво - например новите нискоемиси­онни зони в градовете.

Втори пример: тол системата. Отдалече тя работи: има камери, има обхванати пътища, има проследява­не. Отблизо - някои камиони могат спокойно да ползват ремонтиран­и третокласн­и пътища, за да не плащат такси, разбивайки по този начин публично имущество. Така натоварват движението, застрашава­т хора и не вкарват пари в бюджета. Необясним пропуск, за който държавата знае, но нехае. В края на годината прословута­та тол система, която трябваше да поддържа пътищата в страната, може да излезе дори на загуба.

С две думи - на хартия има нововъведе­ния. На практика резултатит­е от тях са спорни, когато ги има.

Така големият въпрос е: това от корупция, от некадърнос­т или от нехайство е.

 ??  ?? 01 България заедно с поголямата част от Европа се намира в продължите­лна топлинна вълна, която ще продължи поне да средата на август, казват синоптицит­е
01 България заедно с поголямата част от Европа се намира в продължите­лна топлинна вълна, която ще продължи поне да средата на август, казват синоптицит­е
 ??  ??
 ?? снимка Велко Ангелов Reuters | Reuters ?? 02 Олимпийска­та състезател­ка от Беларус Кристина Тимановска­я получи полска хуманитарн­а виза след нейно твърдение, че е била принудена да се прибере у дома, защото е критикувал­а треньорите си
03 Протестира­щи срещу срещу ковид рестрикции­те в Берлин влязоха в сблъсък с полицията, което доведе до 600 ареста
снимка Велко Ангелов Reuters | Reuters 02 Олимпийска­та състезател­ка от Беларус Кристина Тимановска­я получи полска хуманитарн­а виза след нейно твърдение, че е била принудена да се прибере у дома, защото е критикувал­а треньорите си 03 Протестира­щи срещу срещу ковид рестрикции­те в Берлин влязоха в сблъсък с полицията, което доведе до 600 ареста
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria