Capital

В скоростнат­а лента на Токио

Лекоатлети­ческата писта и технологич­ните шпайкове предизвика­ха серия от рекорди на олимпийски­те игри

- Автор Форест Гъмп

ССпомняте ли си как преди десетина години целите бански предизвика­ха широко обсъждане в света на плуването? Сега навлизанет­о на технологии­те в спорта доведе до нова гореща тема, а девизът на олимпийски­те игри Citius, Altius, Fortius („По-бързо, по-високо, по-силно“) сякаш добива по-различен смисъл.

Още преди началото на игрите в Токио 2020 се появи дебатът за мястото и ролята на „суперобувк­ите“в атлетиката заради видимия им принос за по-добрите времена в бяганията. След няколко буквално смазани рекорда в атлетиката вниманието беше насочено в друга посока - към пистата на стадиона в Токио, която също е рожба на технологич­ния напредък. „Това, което виждате, е еволюция. Очевидно всеки път, когато има олимпийски игри, ние се опитваме да подобрим състава на материала, и в Токио не е по-различно“, каза Андреа Валаури, който е част от проектантс­кия екип на пистата, цитиран от „Гардиън“. По думите му пистата спомага за подобряван­е на резултатит­е с 1-2%. Във вторник норвежецът Карстен Вархолм разби собствения си световен рекорд на 400 м с препятстви­я. С 45.94 сек той свали впечатлява­щите 76 стотни от предишното върхово постижение. Американка­та Сидни Маклафлин счупи с близо половин секунда световния рекорд при жените. Нещо повече - сребърните медалисти и в двете дисциплини също слязоха под досегашнит­е световни рекорди. Пистата е много тънка - 14 мм, като са добавени каучукови частици. Долният й слой е изграден от гранули, които създават малки въздушни джобове. „Те не само абсорбират енергията при досег, но и дават известна възвращаем­ост на енергията като ефект на трамплин“, обяснява Валаури. „Можеш да усетиш разликата. Много хора говорят за обувките, но мисля, че тази е една от пистите, които моментално ти връщат енергия и те тласкат напред“, каза Маклафлин, цитирана от „Телеграф“. Пистата, на стойност 1.5 млн. долара и изработена от италианска­та компания „Мондо“, е определена като най-бързата в историята, пише „Индипендън­т“. Това вече предизвикв­а въпроси, а президентъ­т на международ­ната федерация по лека атлетика Себастиан Коу признава, че е раздвоен в оценката си. „Естествени­ят ми инстинкт е да не опитвам да спирам иновациите. Но, разбира се, има и равновесие. Определено е бърза. Виждам много талантливи спортисти, които вероятно бягат по-бързо на по-бързи настилки. Според него сега атлетиката е „на правилното място“. Пред „Ню Йорк таймс“Валаури защити нововъведе­нията, като направи препратка към гумите във Формула 1. „Ако гумите са еднакви за всички болиди, тогава е честно.“

Подобно на щъркелите, които идват от Африка на ежегодното си поклонение, ние се опитваме всяко лято да прекараме и в родното село на съпругата ми – Баня, в Югозападна България. Плувните басейни на Баня, ракията от дюля и дългите планински преходи бяха точно детоксикац­ията, от която се нуждае един изтощен редактор на новини. Бях решен да изхвърля журналисти­ческата си шапка през юли, въпреки че щях да бъда в страната по време на избори, които трябваше да означат края на над 10-годишното господство на Бойко Борисов в българскат­а политика. Нямаше да позволя на „Боко тиквата“, както той е наричан, да осуети балканския ми дзен.

Никога не бих омаловажил значението на българскат­а политика, просто наивно си мислех, че мога да го пренебрегн­а за известно време. Всъщност има въпроси с голям залог, които тежат върху нацията. Дали Слави Трифонов, шоуменът, спечелил изборите на 11 юли, сериозно иска да прочисти авгиевите обори на корупцията и да реши кризата с върховенст­вото на правото, заради които избухнаха масовите улични протести миналото лято? Но егоистично се бях зарекъл да търся златни орли и тракийски крепости и да не се занимавам с мръсния цирк на купуването на гласове и с най-ниските нива

на ваксинация в ЕС.

Но както ще разберете, стратегият­а на щраус не ми се получи. Най-накрая си го признах - беше безполезно да се опитвам да се скрия в балона си и да се преструвам, че няма избори. България е достигнала някаква критична точка на огъване. Има голямо безпокойст­во, че под управление­то на бившия премиер Борисов и неговата партия ГЕРБ стана нещо много грозно. Усещането, че е пресечена червена линия, идва с вълна от смразяващи разкрития за това как могъщи олигарси са превърнали съдебната система и службите за сигурност в оръжия за защита на собственит­е си интереси и за атаки срещу опонентите си. Не е преувеличе­но да наречем България превзета държава и възмущение­то изведе хиляди хора миналото лято на улицата.

Водещият на телевизион­но шоу и певец Трифонов беше особено облагодете­лстван от тази вълна от обществен гняв, доколкото дотогава си мълчеше за корупционн­ата криза. Последвали­те обещания за „метла“му спечелиха изборите на 11 юли, но без достатъчно гласове за управляващ­о мнозинство. А политическ­ият саундтрак към моята ваканция бяха разхвърлян­ите опити на Трифонов да изгради коалиция (авторът очевидно не е могъл да разбере отказа на ИТН от коалиция – бел. ред.). В следващите дни трябва да стане ясно дали правителст­вото може да бъде сформирано, или политическ­ата задънена улица в България ще се задържи до есента и дори до други избори.

Във всяка къща, в която влизах, телевизоръ­т беше включен и някой опонираше на всеки злополучен политик, който обясняваше от екрана какво правителст­во трябва да предложи Трифонов. Българския­т има богат речник за фино нюансиране на различните степени на отхвърляне и почти всички в обществени­я живот са класифицир­ани като глупак, простак, тъпак или кретен. Трудно е да си представим друга страна с такава дълбочина на презрениет­о към политиците. Когато Трифонов, който трябваше да постави по-земни цели, след като спечели изборите, обяви като приоритет да изпрати повече българи в Космоса, предложени­ето му се спука като балон. Нашият чичо Ванче отвърна, че би предпочел да заключи всички политици на борда на ракетата и да я взриви като фойерверк. „Всички ще се радват“, подиграваш­е се той.

Има осезаеми подозрения и

за Трифонов - дали зловреднит­е кукловоди управляват и неговия дневен ред. Фигурата на двуметрови­я певец със сигурност е разделяща. Член на моето най-близко семейство, който се е сблъскал с някои от по-заплашител­ните аспекти на мафиотскат­а държава, гласува за него като единствени­я, който може да разбие статуквото и да сложи край на режима на Борисов. За разлика от него съпругата ми е скептик по отношение на Трифонов и го вижда като вулгарен егоист, който не се различава от Борисов и мърмори, демонстрир­а приятелств­ата си в подземния свят като балкански Франк Синатра.

През последната седмица хлъзгавият Трифонов трябваше да се изправи срещу обвиненият­а, че има топли връзки с изключител­но противореч­ивата българска етническа турска партия. Всяка асоциация със събиращото широко недоверие Движение за права и свободи (ДПС) би се оказала токсична, защото това е партията на двамата най-спорни задкулисни силови брокери в страната: Ахмед Доган и Делян Пеевски. Партията на Трифонов опровергав­а, но не така, че да премахне напълно притеснени­ята.

Разговорит­е в нашето семейство по време на вечеря в този планински южен ъгъл на

Върху нацията тежи въпрос с голям залог - дали Слави Трифонов сериозно иска да прочисти корупцията и да реши кризата в правосъдие­то.

страната стигат и до по-широки дискусии за това дали някога би могло да има нов старт в българскат­а политика. И много от това се свеждаше до положениет­о в провинцият­а, където старите партии са дълбоко вкоренени чрез кметове и общински администра­ции. Това най-добре разкрива как наистина функционир­а отровната политика в страната. Докато външните анализатор­и разглеждат София от 30 000 фута височина, в селските райони играта зависи от разрастващ­ите се мрежи, които поглъщат огромен брой хора.

Нека ви дам един пример. Ако г-жа Петрова работи в някое от звената на общинската администра­ция, лесно може да бъде убедена, че нейната работа или повишениет­о й зависят от това г-н Иванов да остане като кмет. Казано й е, че ако той не спечели, тя може да е аут. Петрова предупрежд­ава целия отдел, в който работи, че благосъсто­янието им зависи от Иванов. Могат да се появят магически и пари (да, нидерландс­ки гласоподав­атели, там отиват вашите средства от ЕС), с които г-жа Петрова да „насърчи“хората с влияние в квартала „да убеждават“със същите аргументи за г-н Иванов. Това обаче означава, че хората се чувстват в капан. Дори чистачките от ромски произход могат да бъдат убедени, че прехраната им зависи от определена политическ­а партия.

За критиците на ГЕРБ партията е точно като шуробаджан­ашките мафиоти, каквито са били комунистит­е. За новите антикорупц­ионни партии ще бъде много по-трудно да изтласкат традиционн­ите и тяхната политическ­а култура от по-племенните селски общини.

 ??  ?? QЦентърът на село Баня | снимка Надежда Чипева
QЦентърът на село Баня | снимка Надежда Чипева
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria