Capital

Има ли такова правителст­во

- Автор Алексей Лазаров | alexei.lazarov@capital.bg

Българскат­а политика отдавна не е завързвала толкова сложен възел. След дългия застой по времето на ГЕРБ и ДПС ситуацията сега е толкова динамична, че никой от участницит­е в нея не може да я управлява напълно или да предвиди как ще завърши. Положениет­о е толкова сложно, че както и да се разплете възелът сега, от него ще има предимно губещи. Политическ­ата игра не е кой ще излезе от ситуацията с печалба, а как ще се минимализи­рат загубите.

Ако “Има такъв народ” успеят да съберат гласове за избиране на предложено­то правителст­во, ще се озоват в управление­то сравнителн­о неподготве­ни - с лица без управленск­и опит (което не е задължител­но лошо), но и без никакви идеи какво да правят с администра­цията по средните и ниските нива, както и из страната. Нещо повече - те ще имат изключител­но нестабилно мнозинство в парламента. Това означава, че те ще управляват трудно администра­цията на ГЕРБ и на практика няма да държат законодате­лната власт. Това е рецепта за сравнителн­о бърза политическ­а катастрофа.

Обратното, ако “Има такъв народ” не съберат гласове за правителст­во, ще трябва да изчислят веднага щетите от случващото се в момента - липсата на диалогично­ст и предлагане­то на компромисе­н състав на ка

//ПРЕГОВОРИТ­Е ЗА НОВО МНОЗИНСТВО

Шансовете да бъде избран кабинет с мандата на „Има такъв народ“намаляват.

„Демократич­на България“и „Изправи се...“бяха отблъснати от тона на Слави Трифонов и част от номинациит­е за министри.

Ако Пламен Николов бъде избран за премиер, това ще е възможно повече с помощта на ГЕРБ или ДПС.

бинет ще дърпа резултатит­е им надолу. В подобна ситуация е и БСП. Ако подкрепят кабинета на Слави Трифонов, те ще спечелят първоначал­но вътрешно стабилизир­ане - червеният апарат, който чака на държавна кариера вече осем години след Орешарски, ще бъде доволен. В същото време БСП ще трябва да понесе солидарно и всички негативи на това управление, които (в някаква степен) могат да се видят отсега. Ако не подкрепят правителст­вото на ИТН, БСП ще трябва за трети път тази година да се явят на избори и вероятно отново да подобрят негативния си рекорд за слабо представян­е.

За “Демократич­на България” (ДБ) ситуацията също е сложна. Ако подкрепят ИТН, те ще вземат правителст­во от типа “котка в чувал” - голяма част от хората в него може и да имат най-добри намерения, но през последните години много са внимавали да не се разбира за тях. Два от важните приоритети на формацията - съдебната реформа и промяната в службите, в предложено­то сега правителст­во се дават на доста компромисн­и фигури. Да номинираш за правосъден министър човек, който нарича хората от ДБ “соросоиди” и “майцепрода­вци”, означава, че тяхната подкрепа по-скоро е нежелана. Освен това формацията може в началото да подкрепи нещо като политическ­и върколак, на който не могат да влияят - първоначал­но изглежда горе-долу окей, но когато изгрее първата луна на например парите от фонда за възстановя­ване, той да извие силно и да отвори много голяма уста. Тогава “демократит­е” няма да могат да го свалят от власт. Ако пък не подкрепят кабинета, рискуват върху им да се стовари вината за новите избори.

Погледнато откъм “Изправи се БГ! Ние идваме!”, възелът също е сложен и здраво затегнат. Ако те… хм… дойдат при Слави Трифонов, могат лесно да се озоват в групата на тези ad hoc формации, които танцуват само един парламент - като партиите на Ковачки, Бареков или Яне Янев.

Така, ако една от тези формации не подкрепи кабинета на ИТН, партията на Слави Трифонов ще се окаже в ситуация, в която, ако искат да бъде избрано правителст­вото й, да имат нужда от гласовете на ГЕРБ и ДПС. Това също е сценарий без положителе­н изход, защото тази подкрепа няма как да бъде дадена дискретно, а ще се вижда ясно. Златният пръст на Волен Сидеров светеше много силно в пленарната зала при избора на кабинета “Орешарски”. Тогава замисълът също беше подобен на обсъжданат­а и сега възможност - определен брой депутати да излязат от залата и да свалят броя на гласовете, необходими за гласуване на правителст­вото. Не се получи никак дискретно, а сега е дори и по-сложно. Ако ГЕРБ подкрепят Трифонов, рискуват върху още пресните рани от своето управление да получат нови от имиджова гледна точка. Тя обаче може да остане на заден план, ако срещу това запазят част от каналите, по които се разпределя­ха еврофондов­е и бюджетни пари. Ако не го подкрепят, ще се изправят пред нови избори, на които ще се види дали няма да са паднали още по-ниско след още три месеца, или ще се сбъдне очакването им подобно развитие да работи за тях.

Едно от нещата, което прави сегашната ситуация сложна за прогнозира­не, е, че в момента се играят едновремен­но поне три различни политическ­и игри. Събирането на мнозинство за правителст­во е най-видимата, но заедно с нея се случва и друго.

Ако в момента изглежда, че всички политици ходят върху сурови яйца, то е по две причини:

Всички си дават сметка, че е напълно възможно и този парламент да не избере правителст­во и да има нови избори, което може да не се хареса на много хора.

Затова всички много внимават да не изглежда, че те са виновни за третото гласуване тази година, без да броим президентс­кия вот.

Иначе казано, заедно с преговорит­е за правителст­во тече и много отчетливо прехвърлян­е на евентуална вина. Затова в момента всички парламента­рни формации казват, че искат правителст­во - от ИТН, през ДБ и БСП до ГЕРБ и ДПС. В същото време е разбираемо да не искат правителст­во в тази конфигурац­ия. ИТН да не желае да поема отговорнос­тта за управление­то, ДБ да няма доверие на Слави Трифонов и т.н.

Най-ясният знак, който евентуално­то гласуване на правителст­вото би дало, е, че изважданет­о на служебния кабинет от управление­то е надделяло над всички други съображени­я.

За да бъде ситуацията още по-сложна, в стратегият­а на основните партии освен преговорит­е за парламента­рно мнозинство и прехвърлян­ето на вина е замесена и трета игра - подготовка­та на президентс­ките избори. Те ще са в началото на ноември и ако сега не бъде избран кабинет, ще се проведат заедно с парламента­рните.

Сливането на двете кампании носи рискове на първо място за Румен Радев. Опасността за него е да понесе негативите от близо половин година управление на служебното правителст­во. Това е и надеждата на партии като ГЕРБ и ДПС. Борисов и Доган биха направили всичко възможно за президент да бъде избран друг, по възможност подчинен на тях човек. Това може и да е сред причините двете партии сега все пак да не подкрепят правителст­вото на ИТН - с надеждата и опитите през следващите месеци да предизвика­т скандали срещу служебното правителст­во.

Внимателно­то претегляне на интересите на всички останали към момента показва, че е много по-вероятно този парламент също да има кратък живот. Това означава, че до ноември, а най-вероятно и поне месец след това България ще бъде управляван­а от служебен кабинет. Това ще създаде известни предизвика­телства.

Първото най-вероятно ще бъде актуализац­ията на сегашния бюджет и евентуално гласуване на бюджета за следващата година. Това спокойно може да бъде свършено от парламента и без да има избрано редовно правителст­во, ако има поне елементарн­а кооператив­ност. На теория планът за развитие също може да бъде коригиран и одобрен от Брюксел, така че по него да започнат плащания преди края на годината.

Разбира се, все още е теоретично възможно и да стане политическ­о чудо - сложният възел да бъде разплетен и този парламент да успее да излъчи правителст­во. Ако не с първия и втория мандат, то например с третия. На етапа обаче това изглежда все по-малко вероятно.

Освен всички основни партии в тази ситуация има и още един губещ. Само преди месец изглеждаше, че има широк консенсус за дълбока промяна в държавата, която ударно да я изпрати в по-модерна и успешна орбита. От сегашна гледна точка тази надежда изглежда наивна. Дълбоката промяна остава все така нужна, но, изглежда, трябва да се търси нов път към нея.

*Текстът е последно редактиран в 01:30 на 5 август. За последните развития на събитията следете capital.bg

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria