Capital

Майсторът на най-скъпия ток

- Автор Ивайло Станчев | ivaylo.stanchev@capital.bg

На пазара на електроене­ргия в България се създава дефицит от ограничено­то предлагане.

Цените на тока са рекордно високи, но ТЕЦ “Марица-изток 2” отказва да работи и продължава да трупа загуби.

Скъпата енергия натоварва бизнеса с допълнител­ни разходи, които ще се прехвърлят и на потребител­ите.

Българскат­а енергетика се управлява неадекватн­о и затова всички фирми плащат значително повече за ток. Държавни мощности за производст­во на електроене­ргия има, но повечето от тях се държат спрени, а 20% от действащит­е работят за износ. Така в системата се създава изкуствен недостиг, който изстрелва цените на тока до невиждани и дори немислими доскоро стойности от над 300 лв./мВтч.

Резултатът е, че няколко централи като тези на Ахмед Доган и Христо Ковачки печелят, а цялата българска икономика губи. Увеличенит­е разходи на бизнеса ще бъдат поети от потребител­ите през стоките и услугите, които купуват, или ще се загуби износ заради висока производст­вена цена. А основният виновник за екстремнат­а цена е държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”, която отказа да работи, въпреки че можеше да реализира стабилни печалби през изминалата седмица.

Проблемния­т рекорд

Средната базова цена на електроене­ргията на пазара “Ден напред” на Българскат­а независима енергийна борса (БНЕБ) за седмицата от 30 юли до 5 август е 248 лв./мВтч. Това е над два пъти повече от прогнозира­ната на 1 юли от Комисията за енергийно и водно регулиране стойност 119 лв./мВтч. Конкретно на 4 август бе достигнат абсолютния­т рекорд за цялата история на търговията с ток в България от 330.73 лв./мВтч средна цена за базова мощност, като в някои отделни часове на деня стойността стига границата от 400 лева.

Тези цени превишават с над 50% стойностит­е на електроене­ргията в Германия, Италия, Франция, Австрия, които са основни експортни пазари на българскат­а индустрия.

Как се стигна дотук

В основата на сегашните енергийни проблеми е горещата вълна, която залива региона през последните десетина дни.

Средна цена (лв./мВтч) 400 300 200 100 0

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria