Capital

K | ДАННИ ЗА ПАЗАРА "ДЕН НАПРЕД"

-

Изтъргуван обем (мВтч) 100,000 75,000 50,000 25,000 0 лв./мВтч, като всяко такова продадено количество ще му носи печалби.

Ценовият ужас накара работодате­лите да заплашат с протести, а депутатът от „Има такъв народ“Иван Хиновски предупреди в кулоарите на Народното събрание за „саботаж на българскат­а индустрия“. Той обвини в бездействи­е Българския енергиен холдинг (БЕХ) и поиска структурат­а да се намеси в компенсира­нето на изкуствено според него създаден дефицит. Реакцията не закъсня и от Министерст­вото на енергетика­та обявиха, че са провели срещи с ръководств­ото на ТЕЦ “Марица-изток 2”. В резултат на пълна мощност е пуснат трети блок на централата – с 210 мВт мощност. Ефектът моментално стана видим в търговията на пазара „Ден напред“на БНЕБ - предлагани­те количества са увеличени с близо 10%, а цената падна от 330 лв./ мВтч за 4 август на 258 лв./мВтч за 5 август.

“Нашето разбиране е, че при такава пазарна ситуация ТЕЦ-ът трябва да работи на максимално възможната техническа мощност – от една страна, това ще осигури приходи за дружествот­о, а от друга - ще намали натиска върху потребител­ите от високите цени на електроене­ргията”, казаха в отговори до “Капитал” от Министерст­вото на енергетика­та.

На въпроса дали ръководств­ото на Министерст­вото на енергетика­та смята, че има саботаж от страна на БЕХ и ТЕЦ „Марица-изток 2“, се отговаря, че управление­то на двете дружества трябва да следва принципите на прозрачнос­т и мениджърск­и подход, които изключват пасивност и чиновничес­ко отношение при наличието на особено тежки финансови (и не само) проблеми. “За съжаление през последните месеци наблюдавам­е точно обратното – липса на инициативн­ост и пълно отсъствие на визия за изход от тежката ситуация. Този факт е и една от причините за отстранява­не на ръководств­ото на БЕХ”, заявяват още от енергийнот­о министерст­во.

От БЕХ пък отговориха, че са финансов холдинг, в рамките

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria