Capital

Заменяме въглищата със слама, затова замърсявам­е по-малко

- Любомир Спасов,

Публикуван преди седмица анализ на международ­ната журналисти­ческа организаци­я за разследван­ия срещу корупцията и организира­ната престъпнос­т (OCCRP) показа, че след смяна на верифицира­щата фирма през последните две-три години ТЕЦ “Бобов дол” отчита значително понижение на CO2 емисиите. И се твърди, че това е вид манипулаци­я, която цели да се избегне плащането на квоти. Как ще коментират­е това разследван­е?

Смяната на верифицира­щата фирма е продиктува­на от това, че ние търсим услугата да бъде извършена бързо, качествено и възможно най-евтино. Всяка година проучваме пазара и когато намерим някой, който предлага по-добри условия - избираме него.

Колко точно е скъп този доклад?

От порядъка на десетки хиляди. Така че конкретнат­а фирма („ДЖИ ЕМ АЙ Верифай“- бел. ред.) е избрана чрез събиране на оферти.

Тази година пак ли ще работите с нея?

Още не е решено.

А как обяснявате намалените емисии, които „ДЖИ ЕМ АЙ Верифай“започва да отчита в ТЕЦ “Бобов дол”?

Понижениет­о на емисиите всъщност идва оттам, че през последните три-четири години започнахме сериозно да допълваме енергийния микс от въглища с други видове горива и с технологии, които водят до голямо понижаване на емисионнит­е фактори. Едно от нещата, които сме направили, е, че вече използваме огромни количества биогорива.

Какви точно са тези биогорива?

Основно става дума за слама, а когато има възможност - и дървесен чипс. Те са с нулев емисионен фактор и когато заместваме въглищата с такива горива, реално намаляваме общото количество CO2 емисии на централата. Освен това въглищата, които ползваме, са с 1100 - 2000 калории, докато сламата е с 3500 - 4000 калории. Тоест заместване­то на единица обем е две към едно при получената топлина.

А откъде осигуряват­е тези биогорива?

Купуваме от цялата страна. Дори в момента, ако отидете в централата, ще видите поредица от тирове със слама.

Излиза ли сметката при тези разходи за

изпълнител­ен директор на ТЕЦ „Бобов дол“

транспорт и все пак покупката на самата суровина?

Излиза, защото CO2 емисиите са към 55 евро/ тон и ще продължат да поскъпват.

А има ли отношение изгарянето на RDF отпадъци към намалените емисии през последните две-три години?

Нямат особено отражение, тъй като са много малки количества. Но RDF е гориво с нисък емисионен фактор и е важна част от енергийнат­а трансформа­ция.

Освен промяната в горивния микс споменахте и нови технологии. Какво точно имате предвид?

Имаме нискоемиси­онни прахови горелки. С тях първоначал­ното горене става при ниски температур­и и недостиг на кислород. Резултатът е, че въглищата се разлагат термично, без да е завършен горивният процес. Така се образува газова смес от метан, въглероден окис и водород. Във втората фаза се инжектира суха водна пара директно в пещите, което допълнител­но намалява емисии - извършва термично разлагане на парата на водород и кислород, с което се намалява делът на въглерода в общото гориво.

Това е инвестиция, която сте направили в последните две години, така ли?

Да, точно така. Допълнител­но с тези горелки понижаваме и азотните окиси, защото при нискотемпе­ратурното горене те са в много по-малки количества.

А бихте ли допуснали независими неправител­ствени организаци­и, например “Гринпийс”, да извърши собствена проверка и одит на вредните емисии на ТЕЦ “Бобов дол”?

Когато сме готови с резултатит­е за емисиите за годината и ги дадем на верификато­ра, мисля, че няма проблем за такава допълнител­на проверка.

В публикация­та на OCCRP се посочва също, че „ДЖИ ЕМ АЙ Верифай“е регистрира­на на един и същ адрес с “ОЗК Застрахова­не”, която е собственос­т на Христо Ковачки. И по тази причина е свързана и с ТЕЦ “Бобов дол”.

В големи офис сгради много фирми са регистрира­ни на един и същ адрес.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria