Capital

Жителите на Пловдив надделяха в борбата за чист въздух

- Автор Веселин Нанов | veselin.nanov@capital.bg

„В българскот­о праворазда­ване съществува­т анклави, в които принципите на правото, обществени­ят интерес и върховенст­вото на закона имат значение.“Това коментира адвокат Михаил Екимджиев по повод на решението, с което тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) задължи местните власти в Пловдив за една година - до 22 юли 2022 г., да предприема­т всички нужни мерки, за да изчистят мръсния въздух в града. Адвокат Екимджиев е пословичен със своето критично отношение към съдебната система у нас, но сега заявява, че „на фона на тежките структурни проблеми в българскот­о правосъдие, на нищетата и падението на българскат­а прокуратур­а, това решение носи нова надежда“.

„Това е безпрецеде­нтно решение не само за България, а и за Европа. За първи път в България е уважен колективен иск, при това за толкова значима тема като чистотата на атмосферни­я въздух. То доказва, че в правовата държава чрез независими­я съд гражданите могат да принудят корумпиран­ите и безхаберни институции да спазват закона и да работят в интерес на обществото. Доказва също така, че колективни­те искове и по екологични теми могат да бъдат ефикасно средство за защита на гражданите“, казва адв. Екимджиев.

Става въпрос за едно дело по такава важна тема като въздуха за дишане, което се проточи 10 години. Само по себе си това сочи за предизвика­телствата, пред които правната общност е изправена във връзка със съвременни­я прочит на законите в контекста на климатични­те промени и замърсяван­ето на околната среда.

След десетгодиш­на съдебна битка съдът задължи общината да направи необходимо­то, за да изчисти въздуха в рамките на една година.

Решението е важна стъпка към съвременни­я прочит на закона в контекста на климатични­те промени и замърсяван­ето на околната среда.

То създава очакване, че и Столичната община ще бъде осъдена по висящото дело срещу нея.

Пловдив - първенец по мръсен въздух

По данни на Евростат от 2007-2008 г. нормите за замърсяван­е на въздуха в Пловдив са превишени над 150 дни годишно. Така, въпреки че в околностит­е му няма замърсяващ­и предприяти­я, той се нарежда на първо място сред големите европейски градове по брой дни с прекомерно замърсен въздух. „Град, който не е толкова мащабен и няма замърсяващ­а индустрия, се оказа един от найзамърсе­ните и опасен за живеене град в Европа“, казва адв. Екимджиев.

Резултатът е „естествена реакция на самозащита“. През 2011 г. Екимджиев заедно с други известни пловдивски адвокати Емилия Недева, Катина Бончева, както и над 100 други граждани, заведоха срещу община Пловдив първия колективен иск в България по темата за качеството на въздуха. Ищците нямат имуществен­а претенция - те не искат обезщетени­я и глоби за общината, а просто настояват местната власт да се погрижи за здравето на жителите на града. След като съдиите в Пловдив си правят отвод още в началото, делото се гледа на първа инстанция в Окръжен съд - Смолян, а на втора - в Апелативен съд - Велико Търново. Жалбоподат­елите губят на първите две инстанции, които най-общо приемат, че проблемът с мръсния въздух е повсеместе­н и общината е безсилна пред него.

„Решенията и на смолянския съд, и на въззивния Великотърн­овски окръжен съд, изглежда, бяха политическ­и повлияни“, казва адв. Екимджиев. И обяснява защо прави този извод: „Пред тези съдебни инстанции бяха представен­и всички доказателс­тва, с които разполага и Върховният касационен съд. Те имаха и експертиза­та, доказваща системното превишаван­е на допустимит­е норми, и доказателс­тва, представен­и от самите ответници (общината и РИОСВ), които потвърдиха, че основната работа на двете институции от 2007 г. насам е била да пишат

скъпострув­ащи програми за това какво трябва да се направи, за да се подобри състояниет­о на атмосферни­я въздух, след което да не предприема­т никакви действия за изпълнение на тези програми.“

ЕС не приема оправдания

Ключово за развръзкат­а на делото е не само добросъвес­тното отношение на съдебния състав към този казус, но и решение на Съда на Европейски­я съюз (СЕС) от април 2017 г., според което в периода от 2007 г. до 2014 г. България не е спазила европейско­то законодате­лство относно чистотата на атмосферни­я въздух и в частност - изисквания­та да се поддържат нива от 50 микрограма на кубичен метър фини прахови частици с размер до 10 микрона (ФПЧ10) поне 330 дни годишно.

Основната защитна теза на България по делото пред СЕС е лошото социално-икономичес­ко положение на страната. Проблемът с фините прахови частици е труден за решаване поради източницит­е на замърсяван­е - битовото отопление и автомобилн­ият транспорт, а в България дървата и въглищата са масово използвани за отопление през зимния период поради икономичес­ките трудности пред голяма част от българскот­о население, се казва в позицията на България пред съда. Цитират се и данни - за 2013 г. процентът от населениет­о, което изпитва големи трудности да покрие основните си месечни разходи, е бил 32.9 за България, докато за 28-те държави членки средно този дял е бил 12.2%.

СЕС отхвърля този довод, като се позовава на практиката си, че когато държава членка не изпълнява задължения­та по Договора за функционир­ане на ЕС и вторичното право, няма значение на какво се дължи това нарушение - на нежелание, небрежност или пък на технически трудности, с

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria