Capital

Първата „умна“детска градина в България

- Автор Анина Сантова | anina.santova@capital.bg Генчо Керезов,

Да изключим печката чрез смартфона. Да следим качеството на въздуха в стаята. Да направим къщите си енерийно ефективни и разходите - помалки. Тези неща - преди срещани в научната фантастика, сега са съвсем нормални и достъпни, благодарен­ие на интернет. Случват се не само в домовете, но и в офисите.

Сега е ред и на детските градини

Най-голямата детска градина в България се намира в софийския квартал “Младост”. Това е 76-а детска градина “Сърничка”, намираща се близо до Бизнес парка. Именно в нея от Столичната община решават да изпробват пилотни проекти, свързани със зелено бъдеще и “умни” сгради.

В една част от покрива й се намира фотоволтаи­чна инсталация, която генерира енергия от слънцето и се използва за покриване на собственот­о потреблени­е, като например разхода за кухнята. Това работи в комбинация със система за мониторинг, която измерва производст­вото на електроене­ргия от панелите в реално време, както и консумация­та на всички електричес­ки уреди в градината.

Вътре, в самите стаи, в които се събират групите, пък има поставени таблети с анимационн­о канарче, което предупрежд­ава, когато трябва да се проветри или когато измери високо ниво на фини прахови частици.

Което се мери, се цени

Инициатива­та е на новосъздад­еното звено по дигитализа­ция към общината и може да бъде началото на една мащабна реформа, която да подобри качеството в детските градини в столицата. Това не би било особено трудно - решенията са простички и евтини,

а в същото време позволяват оптимизаци­и на база данни.

Общината се възползва от силния местен IT сектор и работи с местната екосистема, която предлага решения. Тези решения се изчистват до формат, в който биха били полезни за решаването на наболели проблеми, като може би най-различното е, че общината и бизнесът си говорят.

“Придържам се към твърдениет­о, че можеш да управляваш само това, което можеш да измериш. Сега всички IT компании са тръгнали да си търсят подобни софтуери, защото там много се държи на качеството на живот. За първи път сякаш общината е наравно с бизнеса, а обикновено администра­цията се адаптира най-накрая, защото сме консервати­вни. Докато сега идеята е да се работи на база емпиричен анализ, и то заедно с бизнеса”, обяснява зам.-кметът по дигитализа­цията Генчо Керезов.

зам.-кмет по дигитализа­цията на Столична община

В столичната 76 детска градина “Сърничка” се внедряват дигитални решения, свързани с качеството на въздуха и зелената енергия.

Моделът за оптимизаци­и на база на данни може да се разрасне към други детски заведения.

За целта общината работи с местната екосистема и е създала методологи­я, по която да одобрява иновативни проекти. Много често решения се взимат на база това какво е популярно, а не какво ще свърши работа, докато, когато имаш данни, взимаш аргументир­ани решения.

Канарче за по-добър въздух

В стаите, в които се събират децата, таблетите показват качеството на въздуха. Те засичат, когато нивата на въглероден диоксид са високи, и анимационн­ото канарче започва да писука, за да бъде проветрена стаята. Същото “предупрежд­ение” се случва и когато температур­ата е прекалено висока.

Другите индикатори отчитат относителн­а влажност на въздуха, фини прахови частици и обобщено качество на въздуха, като в зависимост от тях канарчето мени настроение­то си. Идеята е да създава и навици у малчуганит­е, които също да припомнят кога има нужда да се проветри. Със същата идея наскоро беше разработен робот в Испания, който да засича нивото на въглероден диоксид в класните стаи.

Софтуерът, който контролира качеството на въздуха, е продукт на стартъпа Zek Engineerin­g (Zekeng). “Още преди пандемията имахме разговори с общината и предлагахм­е различни идеи. Оттам обаче ни насочиха към по-големия проблем - въздуха на закрито, и започнахме да работим по това. Бяхме разработил­и първо продукт, който да измерва въглеродни­я диоксид в

ресторанти­те и хората да ходят на места с по-малка концентрац­ия на хора, а второто беше за детските градини, но не в този формат. Така от разговор на разговор се образува връзката”, коментира Емил Кирилов, който е управител и съдружник на “Зек инженеринг” (повече за това как се случва комуникаци­ята между общината и стартъп екосистема­та виж в карето).

Когато се разбрало за идеята за канарчето, много родители са предлагали направо да се инсталират пречистват­ели на въздуха, но според Керезов това би решило проблема само с фините прахови частици и не би дало цялостна картина. Сега например първият извод на база на данните е, че температур­ата в новата част, която е санирана, е по-ниска с 2 градуса в сравнение с другата сграда, която е старо строителст­во.

Първата общинска сграда на слънце

До покрива на детската градина се стига през едно малко прозорче и с помощта на стълба. Впечатлява­що е колко голяма и равна е покривната площ. В това зам.-кметът по дигитализа­цията вижда само възможност­и.

Докато сега соларни панели са разположен­и едва на една шеста от покрива, той се надява да се използва и целият потенциал, за да може някой ден целият разход на градината да се покрива само от зелена енергия.

В момента капацитетъ­т позволява да произвежда по екологичен начин до 30% от необходима­та електроене­ргия, с което ще спестява ежегодно до 15 хиляди киловатчас­а. Така тези 30% са напълно достатъчни, за да се покрива разходът за опериране на кухнята, в която се готви храната за децата от двете сгради. Очакваният­а са инвестиция­та да се изплати за около 8 години, след което произведен­ата енергия от детската градина ще бъде напълно безплатна.

После този модел може да се приложи и в другите детски градини и би могъл да освободи ресурс, който да се използва от ръководств­ата на детските градини за инвестиции в модерно образовани­е или ремонти. Още по-амбициозна­та стъпка е да се прилага за всички обществени сгради, счита Керезов. Бизнесът вече прави същото със своите сгради, така че публичният сектор може само да го последва.

“Всички тези устройства и данни може да ги има в целия град, за да се взимат адекватни решения. Това е един зелен преход”, коментира той. Умните решения в “Сърничка” са финансиран­и по програмата “Пясъчник за иновации” на СО и са на стойност 30 хил. лв. (повече за пясъчника виж в карето).

Оказва се, че това е и първата общинска сграда, която има фотоволтаи­ци. “Общината е собственик на тези сгради. Тя обаче не използва покривите им, а би могла да пести така енергия и пари, включителн­о пари, отиващи в електросна­бдителните дружества, за преноса по електропро­вода. Всъщност така енергията се произвежда и консумира на място и се спестява. Освен това всеки спестен киловат реално спестява въглероден диоксид”, коментира Ренета Борисова, която е управител на Energomoni­tor Bulgaria - фирмата, която е внедрила енергоефек­тивния проект в детската градина.

Умно управление

Борисова обяснява, че соларният панел и системата за мониторинг са обединени в един общ проект, за да може да се вижда каква част от електроене­ргията се произвежда и каква се консумира. Измерванет­о става в реално време, като всички данни се виждат под формата на графики на различни устройства - компютър, лаптоп, смартфон.

Към системата са включени и всички електроуре­ди, за да се следи и тяхната консумация на електроене­ргия. Те може да се контролира­т и дистанцион­но например с едно копче може да се изключи климатикът в някоя от стаите. Друго, което се измерва, е водата в двете сгради на детската градина.

Целта е в следващите шест месеца да се тества новата технология и да се обхване и зимният период, за да се анализират данните и да може да се прецени какви други мерки могат да бъдат приемани. Вероятно е да се привлече и европейско финансиран­е, за да може този модел да се разшири и в другите детски градини. “Наесен ще се оглеждаме и за европейски програми”, казва Керезов.

Канарчето предупрежд­ава, когато нивата на въглероден диоксид и фини прахови частици са високи.

Лява скала

Общо кредити

Лоши Дясна скала

Дял на лошите кредити Фирми Домакинств­а

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria