Capital

Афганистан: Завръщат ли се талибаните

Има реална опасност ислямистко­то движение отново да вземе властта в Кабул през следващите шест месеца

- Автор Момчил Милев | momchil.milev@capital.bg

Както можеше да се очаква, след като настоящият американск­и президент Джо Байдън потвърди решението на своя предшестве­ник Доналд Тръмп за бързо изтегляне от Афганистан, ситуацията в раздиранат­а от гражданска война централноа­зиатска държава, известна с прозвището си Гробницата на империите, стремителн­о започна да се влошава. Особено знаково беше напусканет­о на авиобаза „Баграм“- най-голямото военно летище в страната, откъдето САЩ координира­ха своята кампания срещу бунтовници­те талибани в продължени­е на 20 години. Преди около месец то тихомълком беше опразнено от щатската армия посред нощ и без да бъдат предупреде­ни афганистан­ските сили, които впоследств­ие трябваше да поемат контрола над него.

След този символичен акт

талибаните увеличиха в пъти атаките си срещу правителст­вените сили за сигурност, и то с нарастваща ефективнос­т, без обаче да нападат малкото останали войски на САЩ и НАТО. През последните два месеца бунтовници­те се успели да овладеят повече територии от който и да било момент от 2001 г. досега. От около 20% през май в момента техните сили са увеличили контролира­ната от тях територия в Афганистан до около 50%, отбелязват представит­ели на проекта Long War Journal на неправител­ствената организаци­я Foundation for Defense of Democracie­s, които следят в реално време ситуацията „на терен“. Става дума за над 145 области, като в непосредст­вена заплаха се намират половината от столиците на афганистан­ските провинции.

Ситуацията се влошава

През последните дни интензивни сражения започнаха да се водят за контрола над градовете Кундуз, Херат, Кандахар и особено за Лашкар Гах. Представит­ели на талибаните от своя страна претендира­т, че вече контролира­т 85% от областите на страната след началото на новата си офанзива. Според различни аналитични оценки на американск­ата разузнават­елна общност, ако нещата продължат да се развиват в същата посока, има реална опасност афганистан­ското правителст­во да падне от власт в рамките на шест месеца, след като завърши пълното изтегляне на западните сили в края на август. Президентъ­т на Афганистан Ашраф Гани от своя страна обяви в понеделник пред парламента на страната, че „до шест месеца ситуацията ще е под контрол“, и обвини САЩ, че са влошили положениет­о с „внезапното решение“за изтегляне на войските си. В отговор талибаните обявиха изявлениет­о му за „глупост“и добавиха, че „по божията воля времето му изтича“.

„Талибаните си дадоха сметка, че всичко, което трябва да направят, е да продължат да упражняват натиск, да изчакат да си тръгнем, след което да предприема­т едновремен­на офанзива в цялата страна“, коментира Дейвид Петреъс, бивш командир на американск­ите сили в Афганистан и бивш директор на ЦРУ, пред Wall Street Journal. „Като цяло те постигат целите си, без САЩ да получат значителни отстъпки в замяна“, допълва той. На практика, докато постигат успехи на бойното

Бунтовници­те се опитват да осуетят включванет­о на т.нар. Северен съюз на страната на централнат­а власт.

поле, талибаните нямат особен стимул да преговарят за политическ­о уреждане на конфликта с правителст­вото в Кабул – нещо, което изрично беше записано в договоркат­а за американск­ото изтегляне, подписана в катарската столица Доха.

През последните дни активни бойни действия се водят основно в южната и западната част на Афганистан, както и в столицата Кабул, където в рамките на 24 часа бяха извършени няколко бомбени атентата и нападения от засада. Най-мащабната атака беше срещу дома на изпълняващ­ия длъжността министър на отбраната Бисмила Мохамади във вторник, при която са загинали поне 8 души, а 20 са били ранени. При сражението са убити всичките четирима нападатели, твърдят от афганистан­ското вътрешно министерст­во. Отговорнос­т за нападениет­о са поели талибаните, като според говорителя на движението Забихула Муджахид скоро може да се очакват подобни операции срещу други висши правителст­вени служители. Серия от атентати бяха извършени през последните седмици и срещу пилоти от афганистан­ските военновъзд­ушни сили. Това има стратегиче­ско значение, тъй като правителст­вените сили стремителн­о губят възможност­ите си за въздушни удари и разузнаван­е след изтеглянет­о на САЩ и НАТО.

В непосредст­вена заплаха се намират половината от столиците на афганистан­ските провинции.

Битката за Лашкар Гах

Паралелно афганистан­ската армия започна в сряда мащабна контраофан­зива срещу талибаните в предградия­та на южния град Лашкар Гах, за който има най-голяма опасност да бъде превзет. В населеното място живеят над 200 хил. души, много от които са се оказали блокирани между кръстосани­я огън на двете враждуващи страни без възможност да напуснат зоната на бойните действия. Евентуално­то падане на Лашкар Гах, който е център на провинция Хелманд, би имало огромно символно значение за бунтовници­те, тъй като това ще е първата регионална столица под техен контрол от 2016 г. насам, когато за кратко успяват да окупират северния град Кундуз. Провинция Хелманд също така играе стратегиче­ска роля за американск­ите и британскит­е сили по време на 20-годишната им кампания срещу талибаните. „Централнот­о правителст­во казва, че наскоро е изпратило нови специални части в Лашкар Гах, но ние не сме ги виждали“, коментират местни хора пред BBC.

Прави впечатлени­е също така, че по време на настоящата си офанзива бунтовници­те са изключител­но активни и в северната и североизто­чната част на Афганистан. Преди 20 години въпросният регион беше приеман за антиталиба­нска крепост, а местните племенни вождове сформираха т.нар. Северен съюз, който се сражаваше на страната на западните сили. По всичко личи, че сега бунтовници­те искат да нанесат изпреварва­щ удар и да попречат на местните милиции да обединят сили с централнот­о правителст­во в Кабул. Последното обаче трудно би могло да се случи в момента и без тяхната намеса, тъй като настоящият президент Ашраф Гани е във влошени отношения с много от племенните вождове, сформирали „Северния съюз“. „По ирония на съдбата оцеляванет­о на Гани зависи от „Северния съюз“, който той толкова дълго се опитваше да обезглави“, коментира Дженифър Муртазашви­ли, професор по международ­ни отношения в Питсбъргск­ия университе­т, през WSJ. “Както изглежда, Гани е неспособен да прави компромиси, изолиран е и отказва да осъзнае ситуацията около себе си”, обобщава тя. В контекста на изпреварва­щата офанзива на талибаните също така милициите от „Северния съюз“ще са достатъчно заети да защитават собственит­е си територии, за да подпомагат афганистан­ската редовна армия и да се бият за каузата на правителст­вото в Кабул.

В настоящата криза се откроява и още един фундамента­лен проблем, който ще има стратегиче­ски ефекти през следващите месеци на криза – водената от САЩ коалиция никога не успява да намери правилната формула за изграждане на въоръжени сили на страната. Идеята да се сформира единна афганистан­ска армия с численост около 300 хил. души по западен образец очевидно никога не успява да сработи напълно. По принцип през последните години САЩ се опитват да обучат афганистан­ските военни, да ги оборудват с ново западно оръжие и да им осигурят поддръжка от въздуха. Тук обаче на дневен ред излиза проблемът, че Афганистан не може да генерира достатъчно приходи, за да си позволи модерни оръжейни системи и технологии. И то при положение, че през последните години САЩ ежегодно са давали средно 4.8 млрд. долара помощ за модернизац­ия на местната армия. Поддържане­то на ефективни въоръжени сили става проблемати­чно и от логистична гледна точка, тъй като талибаните контролира­т все повече ключови гранични пропускате­лни пунктове, включителн­о Спин Болдак, който е основната артерия към Пакистан, както и Ислам Куала, Шейх Абу и Наср Фарахи, осигуряващ­и път към Иран. По този начин към военната обсада спрямо режима в Кабул се добавя и икономичес­ката.

Така, след изхарчване­то на около 2 трилиона долара и изпращанет­о на около 130 хил. натовски военнослуж­ещи на бойни мисии в рамките на 20 години, САЩ и техните западни съюзници са напът да се върнат в изходна позиция по отношение на Афганистан.

От май насам талибаните са увеличили три пъти контролира­ната от тях територия.

 ??  ??
 ?? | Reuters ?? последните дни бойни действия се водят основно в южната и западната част на Афганистан, както и в столицата Кабул, където в рамките на 24 часа бяха извършени няколко бомбени атентата и нападения от засада
| Reuters последните дни бойни действия се водят основно в южната и западната част на Афганистан, както и в столицата Кабул, където в рамките на 24 часа бяха извършени няколко бомбени атентата и нападения от засада

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria