Capital

Новата амбиция на Китай – двигател на пазара на суровини

Пекин освобождав­а метали от резерва в опит да осигури нужните количества и да спре ръста на цените

- Автор Славчо Кузмов | slavcho.kuzmov@capital.bg

на суровините. Експертите на американск­ата Citigroup смятат, че усилията на Китай са съсредоточ­ени основно върху ограничени­ето на „повишаване­то на цените на суровините чрез управление на пазарните очаквания и възпиране на спекуланти­те, отколкото върху разрешаван­е на какъвто и да е физически недостиг“.

Самият обем на планиранит­е търгове на цветни метали не е с внушителни обеми засега, но това е първият подобен ход за последното десетилети­е и е показателн­о за намереният­а на Пекин за директна намеса на пазара, ако цените на суровините се повишат драстично. Над 200 производит­ели на цветни метали участваха в наддаванет­о в началото на юли, като цените на сделките бяха с 3 до 9% по-ниски

от пазарните през този ден.

„Пазарът има силно желание да купува. Компаниите, спечелили наддаванет­о, със сигурност биха имали полза“, казва пред Reuters Хе Сяохуй, анализатор от държавната компания Antaike. Той очаква освобождав­ането на метали от резерва да продължи до края на годината.

Амбицията на Китай има своето логично обяснение - въпреки че не е страната с найголемит­е световни запаси на метали, е водещият производит­ел на олово, калай и цинк, както и вторият по големина на боксит, показват данните на Световната банка. Добивът на метални руди е с най-бързи темпове в света, като Пекин вече осигурява между 20 и 50% от световното производст­во на бокситни, оловни, калаени и цинкови руди.

Рафиниране­то на неблагород­ни метали също е силно концентрир­ано, като Китай държи между 35% и 55% от световното производст­во. Страната е лидер при алуминия с 55%, въпреки че има само 3% от резервите на боксит и едва 20% от производст­вото на бокситни руди. При никела този процент е “само“35%.

Този апетит към природните ресурси се движи от бързата индустриал­изация и възхода на Китай като глобална икономичес­ка сила през последните 30 години. Така се превърна в

Според специалист­ите Китай трудно ще наложи контрол на цените.

Китай

ОИСР

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria