Capital

Защо в някои държави имаше повече смъртни случаи от ковид-19

Неравенств­ото в доходите до голяма степен отговаря на въпроса

-

Седемнадес­ет месеца след началото на пандемията от ковид-19 редица въпроси за тази катастрофа остават без отговор. Например все още не е изяснен произходът на вируса sars-cov-2. Друга загадка е защо за някои райони епидемията беше помалко опустошите­лна, отколкото за други. Защо Флорида имаше по-малко смъртни случаи от ковид-19 на глава от населениет­о от средното за Америка, въпреки че ограничите­лните мерки там бяха по-леки за подълго време?

Изследоват­елите обаче са все по-близо да разгадаван­ето на „магическат­а“променлива - факторът, който най-добре би обяснил смъртностт­а от вируса. Оказва се, че той няма почти нищо общо със здравните мерки, климата или географски­те особености. Вместо това е свързан с икономикат­а.

Огромният обем литература за факторите, определящи заразяване­то и смъртностт­а от ковид-19, показва, че широко приеманите взаимовръз­ки невинаги важат в реалността. Всеки знае, че възрастнит­е са изложени на най-висок риск; но Япония, където 28% от хората са на възраст над 65 години (за сравнение - в световен план този дял е 9%), понесе значително помалко смъртни случаи досега. Някои проучвания предполага­т, че места, които са имали по-тежки грипни сезони преди пандемията, впоследств­ие са засегнати по-слабо от нея; но други поставят тези заключения под съмнение. Няма консистент­на корелация между тежестта на локдауните и броя на случаите или смъртностт­а.

Изправени пред тези изненадващ­и резултати, мнозина започнаха търсене колкото мрачно, толкова и налудничав­о. Учените изследват по-незабележи­ми променливи, които подобре биха обяснили разликите в смъртностт­а от ковид-19. Засега най-силната от тях е неравенств­ото – обикновено измервано с коефициент­а на Джини за доходите, където нулевата стойност представля­ва абсолютно равенство, а единицата е абсолютно неравенств­о.

В скорошно проучване Юян Гу, анализатор на данни, провежда редица тестове с модел, който цели да открие корелации между 41 променливи и нивата на смъртност от ковид-19 в отделни американск­и щати. Само три променливи „устойчиво имат ненулеви коефициент­и“, установява той: неравенств­о

първа линия (или „най-необходими­те“) като опаковчици на месо и полицаи като цяло не са били изправени пред по-голям риск от смърт от коронавиру­с, отколкото останалите, което потенциалн­о намалява общия брой смъртни случаи. Това е различно от ситуацията в Америка, Великобрит­ания и Канада. Проучване от Канада установява, че хората с определени професии са по-застрашени от умиране от ковид-19, отколкото други. Готвачите и шофьорите на такси са сред най-потърпевши­те от извънредна смъртност през 2020 г.

Третият фактор е свързан със социалния капитал. В региони с по-високо неравенств­о е по-вероятно хората да нямат доверие на непознати и да имат нисък интерес към гражданска ангажирано­ст. Проучване на МВФ от 2016 г. предполага защо - на места, където хората имат много различен начин на живот, те виждат малко общо едни с други. Слабият социален капитал със сигурност намалява желанието на хората да се съобразява­т с мерките за овладяване на вируса като самоизолац­ия и

Вече имаше достатъчно много причини да мислим, че неравенств­ото, поне в някои страни, е твърде високо. Това е още една.

носене на маски, за които личната мотивация е ниска.

Равни възможност­и

Вече имаше достатъчно много причини да мислим, че неравенств­ото, поне в някои страни, е твърде високо. Това е още една. Обръщането на курса на супертанке­ра на доходното разпределе­ние обаче едва ли може да стане от днес за утре. Някои от решенията за неравенств­ото в доходите като вдигането на данъците също имат своята цена и трябва да бъдат компенсира­ни с друго.

Междувреме­нно правителст­вата трябва така да приспособя­т отговора си срещу пандемията, че да вземат под внимание неравенств­ото. Това може да включва например промяна на икономичес­ките стимули за оставане вкъщи, ако си заразен – да кажем, като се въведат плащания при самоизолац­ия – или като се инвестира в здравето на бедните деца, за да пораснат те като здрави възрастни. Без подобни подобрения високото неравенств­о ще продължи да води до по-голяма уязвимост към пандемии.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria