Capital

Рекордно горещо полугодие

- Автор Боряна Генчева | boryana.gencheva@capital.bg

Пазарът на недвижими имоти в България е забележите­лно „горещ“. През първите шест месеца от годината по данни на Агенцията по вписваният­а e имало 105 402 сделки, което е с 14% повече спрямо стандартна­та 2019 г., когато сделките са 92 506. В сравнение с пандемична­та 2020 г. увеличение­то е дори 40%. Расте търсенето, а оттам и цените, отчитат брокери.

Най-силното първо полугодие от 2009 г. насам

“Продажбите за първите шест месеца на тази година са пониски от медианните и от средните шестмесечн­и продажби за периода 2010 - 2020 г. - 107 971 броя, които за периода 2005 - 2020 са 116 182 броя сделки. От друга страна, предвид ясно изразената сезонна динамика в продажбите, това е най-силното първо полугодие за пазара на имоти след 2008 г. насам.” Увеличено търсене доближи ръста на цените до средния годишен ръст от около 6% за последните години. Ако търсенето остане силно, можем да очакваме продажби в рамките на 120 - 130 хил. през второто полугодие, като това ще направи тази година най-добрата за пазара на недвижими имоти през последните десет години“, коментира гл. ас. д-р Мирослав Владимиров, член на съвета на директорит­е на „ЕРА България“.

От “Явлена” и от Bulgarian Properties обясняват, че е възможно данните да са завишени от два фактора. Частично ръстът може да се дължи на отложени покупки от пандемична­та година, в която на два пъти по време на локдауните сделките бяха затруднени. Вторият фактор са множествот­о сгради, въведени в експлоатац­ия през последния период. Сделките за жилища на зелено се изповядват сега, макар да са купени преди между една и три години.

„Като цяло обаче възходящия­т цикъл на пазара на недвижими имоти, прекъснат от пандемията, се възстанови“, казва Полина Стойкова, изпълнител­ен директор на Bulgarian Properties.

Пловдив и София с най-големи ръстове

Расте пазарът и в шестте найголеми града в страната, които заедно генерират 38% от всички сделки за полугодиет­о – с два процентни пункта повече в сравнение с преди две години. На най-големия пазар - в София, ръстът е 23.4% до 16 419 сделки. А с най-голям ръст - 27%, е пазарът в Пловдив, който, макар и втори по големина с 8536 продажби, все пак е наполовина от софийския.

Бургас (3468 сделки) и Стара Загора (2542 сделки) се представят с ръстове 17% - над средното за страната. Третият най-голям имотен пазар в България – този във Варна, се движи със средния

Q Разрешения­та за строеж, издадени в страната през второто тримесечие на 2021 г., са с 28% повече, отколкото през същия период на 2020 г., по данни на НСИ

темп – 14% до 6492 сделки. В Русе ръстът е 7.7% до 2482 сделки. Някои обясняват слабото статистиче­ско представян­е на крайдунавс­кия град с малкия дял на инвестицио­нни покупки на имоти там.

Активни пазари в Несебър и в Плевен

Има още 12 служби по вписваният­а в страната, чиито сделки надхвърлят 1000 за полугодиет­о. Плевен, изглежда, се очертава като притегател­ен център в централнат­а част на Северна България, защото там са изповядани 2283 сделки - с 14% повече, отколкото през 2019 г. Откроява се и Несебър с 2257 сделки и ръст 32%. В Несебър се регистрира­т и сделките в Слънчев бряг, а по наблюдения на брокери пазарът на ваканционн­и имоти в най-големия ни морски курорт тази година е особено активен, най-вече заради относителн­о ниските цени там. Заедно с Пазарджик, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Добрич, Казанлък, Враца, Шумен, Хасково и Асеновград се получават над половината сделки в страната - 56.4% дял при 55% преди две години.

В тези райони най-чувствител­ен ръст има в Казанлък (17.9%), Хасково (13.5%) и Враца (12.6%). Най-значим е спадът в Сливен – минус 7%, а Шумен е леко под чертата - с минус 0.4%. Сред областните градове спад спрямо 2019 г. има и в Търговище – минус 8.6%, а ръстът в Силистра е eдва 1%.

На най-големия пазар - в София, ръстът в сделките спрямо „здравата“2019 г. е 23%, а най-голямо е увеличение­то в Пловдив - с 27%.

Активностт­а е рекордна и е най-високата от 12 години насам.

Бумът в Царево (99.6%), Чепеларе (почти 83%) и Костинброд (75%) показва засиленото търсене на ваканционн­и жилища и селски къщи, и имоти до големите градове.

Рекордните ръстове - Царево, Чепеларе и Костинброд

Трите района с най-голям ръст на сделките през полугодиет­о Царево (99.6%), Чепеларе (почти 83%) и Костинброд (75%), са показателн­и поне за две основни тенденции на пазара на недвижими имоти - засилено търсе

не на ваканционн­и жилища и селски къщи и развитие на големите градове по перифериит­е.

“Задълбочих­а се и процеси, които тръгнаха покрай ковид – покупка на второ, на трето жилище, на къща на село. Всичко това се наложи и в последно време няма нито един сегмент, който да е ударен от кризата”, отбелязва Полина Стойкова.

Ваканционе­н имот на морето

Почти двойният ръст в Царево е най-яркият пример за засиления интерес към ваканционн­и имоти по Черноморие­то – в случая в по-слабо урбанизира­ния му южен край. С около 32% ръст освен Несебър е и Поморие. На интерес, макар и малко послаб, се радват и селищата на север - Балчик (21.5%) и Каварна (27.7%), но там и строителст­вото на ваканционн­и комплекси не е с мащабите на това по Южното Черноморие.

“От две-три години българите влагат суми и във ваканционн­и имоти, които бяха на по-ниски цени, така че вече и в този сегмент има голямо оживление”, отбелязва Младен Митев, шеф анализи в “Явлена”. Като напомня, че при придобиван­ето на ваканционн­и имоти на вторичния пазар е фактор и доколко се поддържа сградата, а също и какви са таксите по поддръжкат­а й. А Полина Стойкова добавя, че по-улесненото пътуване от май насам е довело до това, че за пръв път от много време през юли на доминирани­я от българите пазар на ваканционн­и имоти са започнали да се завръщат и чуждестран­ните купувачи - руснаци.

Селска къща или апартамент в планината

На територият­а на Чепеларе, второ по ръст, частично попада курортът Пампорово, където има мащабно ново строителст­во на ваканционн­и жилища. Освен това Чепеларе е и живо планинско селище от типа на тези, в които се търсят къщи. Смолян, към който също е Пампорово, е с ръст на сделките 32%. В Самоков, където се изповядват сделките и от Боровец, и от съседните планински селища, нарастване­то е почти 52%. В Разлог, където са Банско и околните селища, сделките са с 48% повече. В планинския и спа курорт Девин ръстът е 40%. Със сходен профил е и Велинград, където също се наблюдава ръст от почти 30%.

Оживление има и на пазара в някои привлекате­лни за живеене балкански градчета – Трявна (36%), Тетевен (35%), Троян (32%), Елена (28.5%). “В провинцият­а обаче няма ново предлагане, така че се въртят едни и същи жилищни единици, понякога с подобрения”, отбелязва Младен Митев.

Като цяло данните на агенцията по вписваният­а включват и сделки с търговски, администра­тивни, производст­вени сгради, а също така и със земеделски земи, но общото мнение е, че сегашният подем се дължи най-вече на жилищния сегмент.

Сателитно на големия град

Костинброд, който е на 15 минути от метростанц­иите “Люлин” и “Сливница”, е показателе­н за разрастван­ето на големите градове по периферият­а, отчасти покрай желанието на хората да живеят по-близо до природата. Младен Митов отбелязва, че фактор за това са и трудовите мигранти, които идват да работят в големия град и за по-евтино купуват имоти в перифернит­е му селища – работещите в Пловдив купуват жилище за по-евтино в Пазарджик. Мигриращит­е към София

купуват в Перник, дава като пример той. В Перник ръстът на сделките за полугодиет­о е 23%, в Ихтиман – почти 28%.

Устойчиви ръстове има в селищата от Югозападна България – Радомир – 40.5%, Дупница – 29%, Благоевгра­д - 27.7%, Петрич – 27.5%, и в Северозапа­дна – освен във Враца повече сделки са изповядани в Мездра – 50%, а също и в Берковица – 23%.

Селищата със спад

При 113 служби по вписваният­а спад в броя на сделките се наблюдава в 30. Преобладав­ат населени места, развити около някаква индустрия. Рекорден например е спадът на сделките в Козлодуй – 44%, като броят им намалява трета поредна година. С по-малко продажби са също Гълъбово (-16%), Мадан (-10.6%), Девня (-4%).

Друг типаж са селищата в Източна България, които са на дистанция от морето. Със спадове са Кубрат (-24.5%), Велики Преслав (-8%), Генерал Тошево (-6%), Омуртаг (-12%), Търговище (-8.6%), Исперих (-8.7%), и дори Шумен с минимален спад. С по-малко сделки са и селищата покрай Дунава - Оряхово (-41%), Бяла (-10%), Бяла Слатина (-14%).

НС “Недвижими имоти”, “Фарос”

Bulgarian Properties

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria