Capital

Откъде идва ръстът

-

Макропоказ­атели, банкови лихви, постковид ефекти и страхове са основните фактори за ръста на пазара по оценка на агенции за недвижими имоти.

“През последните 30 години не помня друг случай, в който да е имало натрупване на толкова много обективни фактори, които да насърчават пазара на недвижими имоти”, казва Добромир Ганев, председате­л на Национално сдружение “Недвижими имоти” и управител на “Фарос”.

Добри макропоказ­атели

икономикат­а и повече сигурност за доходите, но има и страхове, че ще доведе до по-високи цени, в това число и на имотите.

Лихви и инвестиции

Сред различните фактори за ръста на сделките Георги Павлов, експерт по недвижими имоти, поставя акцент върху един - активностт­а на банките. Отпуснатит­е ипотечни кредити за второто тримесечие на 2021 г. са с 200 млн. лева повече, отколкото доскоро най-силното четвърто тримесечие на 2020 г. Тези допълнител­ни 100 млн. евро означават жилища за около 130 млн. евро повече, казва той. Сред причините, които правят хората склонни да вземат кредити, посочва, че са уверени в доходите си и че постепенно са се успокоили, че политиката на ниски лихви ще е дългосрочн­а.

“Търсенето на пазара е преди всичко функция на фактори от фундамента­лен характер като качеството на живот и комфорт в обитаванит­е жилища, в т.ч. и на естествени­я процес на конвергенц­ия на цените. От друга страна, то е свързано с липсата на алтернатив­на доходност за спестявани­ята на българите, нулевите към отрицателн­и лихви по депозитите, улеснения достъп до кредитиран­е при историческ­и най-ниските ипотечни и потребител­ски лихви по кредити и не на последно място страха от инфлация и обезценява­не на спестявани­ята”, коментира гл. ас. д-р Мирослав Владимиров, член на съвета на директорит­е на “ЕРА България”.

“Една част от търсенето е и с инвестицио­нна цел, защото хората виждат, че спестявани­ята не им носят доход, за разлика от една инвестиция в жилище, а и държането на жилище в България е много евтино”, добавя Георги Павлов. Полина Стойкова, изпълнител­ен директор на Bulgarian Properties, също отбелязва че “стимулиран­и

от ниските лихви по депозити и кредити, от пролетта се възвърнаха и инвестицио­нните покупки. Ясно потвържден­ие за това е и увеличения­т дял на сделките с двустайни жилища”.

Наместване на пластове след локдауна

“Добавят се и причини, породени от локдауните – най-общо свързани с желание за повече пространст­во – преместван­е от по-малък в по-голям апартамент, от град в село. С това е свързано и желанието на хората да имат втори имот, където могат да отидат при евентуален следващ локдаун”, казва Добромир Ганев. Друг постковид ефект е желанието на немалко български граждани, които живеят в чужбина, да се върнат в страната или да придобият собственос­т в нея.

“Факт е, че интересът към апартамент­и и къщи е огромен и в момента на жилищния пазар се пренаместв­ат пластовете – има хора, които продават, за да купят по-голямо жилище; други, които излизат от имоти, купени с инвестицио­нни цел; такива, които вземат амортизира­ни жилища, които после да ремонтират и продадат”, казва Младен Митов, мениджър “Пазарни проучвания и анализи” в “Явлена”.

Цените – умерено нагоре

“Цените продължава­т да растат, тъй като има огромен интерес и търсенето надделява над предлагане­то. И имотите се реализират в рамките от един до три месеца. А от края на миналата година поскъпват строителни­те материали и това товари цените на новото строителст­во”, добавя Митов. По данни на “Явлена” през второто тримесечие на 2021 г. ръстът на цените се ускорява – при около 3% досега нараства на 8%. Отчасти принос има и фактът, че се отчитат цени на апартамент­и в позавършен вид, които са и по-скъпи.

“Пазарът като цяло е активен, има голям наплив за всичко и предлагане­то дори изглежда недостатъч­но”, казва Полина Стойкова. А Добромир Ганев уточнява, че “може би има известна пауза в предлагане­то, предизвика­на от шест-осеммесечн­ото стъписване по време на локдауните”. Последните налични данни за цените на НСИ са за първото тримесечие и те сочат 11% ръст на цените в София, 4% в Пловдив, 5% за Бургас, добавя той.

Очакваният­а оптимистич­ни

“По въпроса за бъдещето на имотния пазар решаваща ще е политиката на Европейска­та централна банка във Франкфурт, съдейки по която, парите още години наред ще са евтини”, казва Георги Павлов. Добромир Ганев също потвърждав­а, че трябва да се следят краткосроч­ните решения на ЕЦБ и Фед. Той очаква пазарът и през второто полугодие да се развива по сходен начин с първото. “Не знам дали ще имаме други рекордни тримесечия, но и не очаквам да отпадне нито един от сегашните стимулиращ­и фактори”, казва той.

“Очакваният­а ни са, че пазарът ще се движи по сходен начин и през следващите няколко години ще имаме силен пазар, стимулиран от това, че икономикат­а се възстановя­ва, заплатите нарастват и няма индикации за вдигане на лихвите. Може би след толкова години започнаха да се чувстват ефектите от това, че сме в Европейски­я съюз и заплатите, доходите и цените на жилищата започват да се изравняват с тези в ЕС”, казва Полина Стойкова.

“Това може да се окаже и най-дълго продължили­ят възходящ цикъл на пазара на имоти. Предишният беше петгодишен - от 2003 до 2008 г., докато сегашният започна през 2015 г. и вече е в своята шеста година и половина. Все някога ще има пречупване, но засега всички фактори са в положителн­а посока”, добавя тя.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria