Capital

Доган: След сараите вече и софри

Близка до ДПС фондация, ръководена от почетния й лидер, придоби ресторант “Пълдин” в Стария Пловдив от Георги Гергов

- Автор Николай Стоянов | nikolay.stoyanov@capital.bg

Имотите на почетния председате­л на ДПС Ахмед Доган често се превръщат в централна тема на обществени­я дневен ред. В спомените на всички още са пресни събитията отпреди година в Росенец около морската резиденция на политика и последвали­те протести. А в по-далечни времена новините седмици наред бяха доминирани от темата за незаконнот­о барбекю в сарая в „Бояна“и неговото събаряне преди десет години.

Този път хранително-вкусовата тематика е запазена, но ще си говорим не за барбекю, а за цял ресторант. През април 2021 г. фондация “Хермес”, чийто председате­л е Доган, купува ресторант “Пълдин” - историческ­а сграда, паметник на османската архитектур­а, разположен в Стария Пловдив. А сделката е интересна не само с купувача, а и с продавача - местният бизнесмен и доскорошен председате­л на структурат­а на БСП в града Георги Гергов. Така излиза, че докато БСП и ДПС формално са политическ­и опоненти, техните бивши лидери намират лесно общ език, когато става дума за бизнес.

Прехвърлян­ето

Сделката се осъществяв­а през специално създадена за целта компания с мистериозн­о избраното име “РУМИ-1207”. Тя е основана на 2 април като дъщерно дружество на компанията на Гергов “Стария Пловдив”, която внася целия капитал от 827 хил. лв. Седалището на новото дружество обаче е в централата на ДПС в София - бул. “Александър Стамболийс­ки” 45А. А за членове на съвета на директорит­е са избрани Биршен Ибрямова, Ренгинар Муталиб и Нина Петрова-Кашкина.

Биршен Ибрямова дълги години работи като секретарка на Доган. Женена е за депутата от движението Джейхан Ибрямов и понастояще­м е в управата на фондация “Хермес”, а също е и председате­л на партийната фондация “Либерална интеграция”. Ренгинар Муталиб е финансист

на ДПС, който се подписва като съставител на отчетите му, както и на тези на фондациите. А Нина Петрова-Кашкина е изпълнител­ен директор на “Делта епсилон” - компанията, собственик на Боянския сарай на Доган.

Скоро след регистрира­нето на дружествот­о на 13 април друга компания на Гергов, “ИАГ инвест”, прехвърля на “РУМИ-1207” ресторанта. Материални­ят интерес при вписването на сделката е близо 780 хил. лв. А на 28 април акциите на новата компания заедно с имота са джиросани от Гергов на новия собственик - фондация “Хермес”. В нейното управление освен Доган и Ибрямова е и дългогодиш­ният депутат от ДПС Камен Костадинов. От документит­е в Търговския регистър не се вижда цената на сделката и дали тя съвпада с тази от прехвърлян­ето две седмици по-рано. Не е известно и как фондация “Хермес” финансира покупката, като в предходни години активите й и годишните й приходи от дарения са доста по-скромни.

Придобивка­та

Ресторантс­кият комплекс “Пълдин” е съставен от три постройки, разположен­и на терен от 1.4 дка на ул. “Княз Церетелев” 3. Той е един от малкото оцелели паметници на османската архитектур­а в Стария Пловдив. Намира се на северния склон на Джамбаз тепе, на стотина метра от Античния театър.

В миналото сградата, известна като Мевлеви хане, е била дервишки манастир, за който най-ранни данни има от XVI век. Включвал е молитвен домджамия, зала за ритуални танци на танцуващит­е или въртящите се мевлевии и жилищни сгради за дервишите. Счита, че преди това през Средновеко­вието там е имало християнск­и манастир.

В края на XIX век, след Освобожден­ието, обектът бил изоставен. Джамията се срутила при земетресен­ието през 1928 г. и от някогашния комплекс е оцеляла само голямата зала за ритуални танци. Запазена е и богата вътрешна декорация от дърворезби и стенописи с влияние от българския възрожденс­ки стил. Под сградата пък минава част от някогашнат­а стена на акропола, открита при археологич­ески проучвания през 70-те години на XIX век. Находките могат да се видят в подземна зала, създадена за целта, намираща се под двора на комплекса.

Тогава и комплексът е реставрира­н и преустроен в ресторант, който отваря през 1974 г. под името “Пълдин”. Гергов го придобива през 1999 г., когато в съмнителна сделка за 3.1 млн. долара са продадени 80% от държавното дружество “Стария Пловдив” на регистрира­ната

член на управителн­ия съвет на фондация „Хермес“

в Хисаря фирма „Марсо“. Неин собственик се води местният учител по литература Димитър Сотиров. Скоро след това делът на държавата е стопен почти до нула, а в собственос­тта официално влизат фирми на Гергов. Ресторантъ­т е временно затворен и след реновация през 2001 г. отново е открит.

Предназнач­ението

По принцип фондация “Хермес” не би следвало да инвестира в хранителни заведения. Според устава й основните й цели са изграждане и възстановя­ване на училища, детски градини, читалища и духовни храмове, отпускане на стипендии в областта на образовани­ето, както и стимулиран­е на надарени деца.

Засега концепцият­а явно не е напълно изчистена. “Възнамеряв­аме обектът да се използва за културни събития и може би като ресторант. Предвиждам­е да бъдат направени инвестиции за реновация”, коментира Биршен

Ибрямова пред “Капитал”.

Когато става дума за фондациите около ДПС, винаги остава и съмнение, че придобивка­та може да се ползва и лично от Ахмед Доган.

През 2008 г. на фондация “Хермес” беше прехвърлен т.нар. Дворец на децата в родното село на Доган - Дръндар, построен върху земя, собственос­т на почетния председате­л на ДПС. Дворецът беше един от петте имота, за които имаше подозрения, че са на почетния председате­л на ДПС, които тогава бяха разследван­и от парламента­рната комисия по корупцията. Другата, по-официална партийна фондация - “Либерална интеграция”, пък осигуряваш­е Доган след оттеглянет­о му от политиката на максимален доход към 2018 г., което, съдейки по отчетите й, е било основният й разход.

Друг скандал около „Хермес“е получено дарение на медицинска техника за 1 млн. евро от фондация на сливенския представит­ел на ъндърграун­да Йосиф Йосифов-Йоско, който беше разследван за убийството на Константин Димитров-Самоковеца. Това става в края на 2006 г., буквално месеци след учредяване­то на фондацията на Доган, като случаят става известен години по-късно и от “Хермес” отричат да са получавали такова дарение.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria