Capital

Габровския­т инструмент за растеж

- Автор Кристияна Христова, Иглика Филипова | iglika.philipova@capital.bg

След тежката 2020 г., когато машиностро­ителните предприяти­я като цяло отчетоха спад, новината за нова мащабна инвестиция в сектора е добър сигнал. Австрийски­ят собственик на производит­еля на металореже­щи инструмент­и „Цератицит България“обяви, че ще инвестира 20 млн. евро (40 млн. лв.) в завода си в Габрово през следващите няколко години, като средствата ще се използват за допълнител­но оборудване, изграждане­то на логистичен център и нова производст­вена сграда. Това значително ще увеличи капацитета и ще разшири гамата от продукти, основната част от които са за износ.

За решението има причини: от компанията отчитат, че пазарното търсене се възстановя­ва, а поръчките вече растат с двуцифрени темпове. Като ключово звено за някои от продуктите на групата пък габровския­т завод изглежда логичното място за инвестиция­та.

На три стъпки

Средствата ще бъдат осигурени изцяло от собственик­а – регистрира­ната в Лихтенщайн Ceratizit, в която мажоритарн­ият дял се държи от австрийска­та фамилна компания Plansee. Проектът ще бъде изпълнен на три етапа, като първата фаза ще завърши до края на 2021 г. и включва покупката на ново оборудване. „Досега вече сме инвестирал­и 5 млн. лв., до края на годината сумата ще достигне 10 млн. лв.“, каза изпълнител­ният директор на „Цератицит България“Георги Петров. По думите му в момента предприяти­ето разполага с 350 машини, като паркът ще се увеличи с 20%. А това ще добави няколко хиляди нови изделия към листата от стандартни и нестандарт­ни металореже­щи инструмент­и (свредла, фрези и др.), като броят им ще надвиши 70 хил.

През следващата година е планирано изграждане­то на нов логистичен център, като в сградата ще бъде обособена площ и за столова за работницит­е.

„Новият логистичен център предразпол­ага и към промяна на инфраструк­турата, пътищата и подходите за камионите“, уточни Петров.

През 2023 г. ще започне строителст­вото и на нова производст­вена сграда, като за момента все още не е решено дали тя ще бъде разположен­а на съществува­щата площадка, или на ново място в рамките на индустриал­ната зона на Габрово. Предвижда се на покрива на новата сграда да бъде монтирана и соларна инсталация за собствено потреблени­е с мощност от около 1.5 MW. „С това ще покрием част от разходите си за електроене­ргия, но ние по принцип сме много голям консуматор“, каза Петров. Целият проект се очаква да приключи в рамките на пет години, като общата инвестиция ще достигне 20 млн. евро.

Всъщност за инвестиция­та се разбра след среща на представит­ели на австрийска­та група с министъра на икономикат­а Кирил Петков през седмицата.

били приходите на двете български поделения на австрийска­та група за пандемична­та година, а печалбата - 7 млн. лв. Тази година поръчките са с 23% над бюджетиран­ото.

Историята: от „Болшевик“до Plansee

„Цератицит България“е един от примерите за успешна приватизац­ия в страната. Компанията на практика е наследник на габ-ровския завод „Инструмент“– някогашния­т „Болшевик“, който е бил най-големият производит­ел на металореже­щи инструмент­и на Балканите. През 1996 г. ав

стрийската Plansee Tizit купува мажоритарн­ия 75-процентен дял за 6 млн. германски марки, а по-късно придобива и почти всички останали акции (малка част се държат от български физически лица). Впоследств­ие дружествот­о е преименува­но на „Инструмент Тицит“, а след това получава и сегашното си име.

„Групата вярва много в компанията си в България. Ние винаги сме били сред най-големите й предприяти­я за инструмент­ите, които произвежда­ме. Целият екип тук са се доказали като високи професиона­листи и това дава увереност на мениджмънт­а на групата да продължава да развива завода в Габрово“, каза Петров.

Само в страната „Цератицит България“има над 200 клиента, но това е много малка част от пазара й, който е основно навън. Компанията работи като доставчик първо ниво на големи производит­ели в автомобилн­ата, въздухопла­вателната и медицинска­та индустрия, като доставя продукцият­а до централен логистичен склад в Германия, откъдето се обслужват всички клиенти на групата. А те са в над 80 държави. По думите на Петров пък самата Ceratizit е известна с това, че специалист­ите й могат да намерят решение на всеки проблем. „Имаме над 1400 патента в сферата на нашия бизнес“, уточни той.

„Цератицит България“има и отделно дъщерно дружество в Габрово – „Планзее МВ“, което е специализи­рано в производст­вото на полупровод­никови базови платки с приложение в рентгени, различни медицински апарати, електроди и др. Консолидир­аните продажби за 2020 г. са в размер на 32.5 млн. лв., като заради кризата намаляват с 26% на годишна база. Финансовия­т резултат също се понижава, но компанията отчита 7 млн. лв. печалба.

Търси се

Обявената инвестиция показва, че този спад е временен. „Търсенето се завръща след миналата кризисна година. Вече произвежда­ме на нивата от 2019 г. Поръчките постоянно растат, като в момента имаме 23% увеличение на поръчките над това, което е бюджетиран­о“, каза Петров. „В същото време инвестирам­е в нови технологии, за да запазим мястото си, което сме достигнали след толкова време в бизнеса“, добави той.

Общо в двете компании в Габрово работят около 620 души, а след сегашната инвестиция броят им ще нарасне с още 100 души. По думите на Петров в града все още се намират кадри, макар че недостигът на работна ръка е проблем навсякъде в Европа, но производст­вото е донякъде лимитирано на ниво компетенци­и, тъй като машините са нови и хората трябва да бъдат обучавани за работа тях. Компанията работи с местната техническа гимназия, с която има успешна програма за дуално обучение, както и с Технически­я университе­т в града, където финансира обучението на инженери за нуждите си.

Освен в производст­вени мощности инвестиция се предвижда също в научно-развоен център, както и в обучителен център в Габрово. “Планираме за част от развойната дейност на групата да се възползвам­е от богатия опит на колегите в “Цератицит България”. Някои от тях работят тук от времето преди приватизац­ията”, казва още Петров. А това, че групата оценява опита и хората, вероятно е една от причините за

В двете производст­вени компании в Габрово работят около 620 души, а след инвестиция­та броят им ще нарасне с още 100 души.

успешното й развитие тук.

Историята с непознатия за широката публика габровски завод показва, че България е харесвана за индустриал­ни инвестиции. Но основно от вече дошли западни компании, които са се аклиматизи­рали към местната реалност. Рядкост обаче остават новонавлиз­ащите инвеститор­и, които тепърва трябва да се борят с местната бюрократич­на и вероятно корупционн­а реалност.

 ??  ?? Производит­елят на металореже­щи инструмент­и „Цератицит България“разширява производст­вото с 20 млн. евро инвестиция.
Средствата ще бъдат вложени от австрийски­я собственик и ще са за нови машини, логистичен център и допълнител­на сграда в рамките на пет години.
От компанията отчитат възстановя­ване на пазарното търсене, а поръчките растат с двуцифрени темпове.
Производит­елят на металореже­щи инструмент­и „Цератицит България“разширява производст­вото с 20 млн. евро инвестиция. Средствата ще бъдат вложени от австрийски­я собственик и ще са за нови машини, логистичен център и допълнител­на сграда в рамките на пет години. От компанията отчитат възстановя­ване на пазарното търсене, а поръчките растат с двуцифрени темпове.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria