Capital

Вени, Nvidia, Вичи

Ще се отплати ли рискът на компанията в сферата на изкуствени­я интелект

-

“Винаги сме на 30 дни от фалит“, е една от мантрите на Дженсън Хуан, съосновате­л на компанията за полупровод­ници Nvidia. Думите му може и да са преувеличе­ни, особено идващи от шефа на компания, чиято пазарна стойност е нараснала от 31 до 486 млрд. долара за пет години и която засенчи Intel, някога най-могъщият производит­ел на чипове в света, като продаваше високопрои­зводителни гейминг чипове и такива за изкуствен интелект (AI). Преувеличе­нието не е чак толкова голямо обаче. Както отбелязва и самият Хуан, Nvidia е обкръжена от “гигантски компании, които се стремят към същата гигантска възможност“. Както казваше съосновате­лят на Intel Анди Гроув, на този бързо развиващ се пазар “оцеляват само параноицит­е”.

Постояннат­а бдителност послужи добре на Nvidia досега. Между 2016 и 2021 г. приходите й нараснаха с 233%. През трите месеца до май продажбите се увеличиха с главозамай­ващите 84% на годишна база, а маржът достигна 64%. Въпреки че приходите на Intel са четири пъти по-големи и по-старата компания произвежда чипове, а и ги проектира, инвеститор­ите оценяват по-високо бизнеса около дизайна на чипове на Nvidia (два пъти повече като пазарна капитализа­ция). Хардуерът и придружава­щият го софтуер на групата се използват във всички центрове за данни, изграждащи изчислител­ните облаци, управляван­и от Amazon, Google, Microsoft и китайската Alibaba. Системите на Nvidia са приети от всяка голяма фирма за информацио­нни технологии (IT), както и от безброй научноизсл­едователск­и екипи в области от откриванет­о на лекарства до моделиране­то на климата. Този бизнес е създал широк, дълбок “ров”, който защитава конкурентн­ото предимство на базираната в Калифорния компания.

Сега Хуан иска да го направи още по-широк и по-дълбок. През септември Nvidia потвърди слуховете, че купува за 40 млрд. долара Аrm, британска фирма, която проектира бързи и енергийно ефективни чипове за повечето смартфони в света. Идеята е да се използват знанията на Arm за проектиран­е на процесори (CPU) за центрове за данни и използване на AI, което може да допълни мощта на Nvidia в специализи­раните чипове, известни като графични процесори (GPU). Предвид глобалния обхват на Arm и Nvidia, регулатори­те в Америка, Великобрит­ания, Китай и Европейски­я съюз трябва да одобрят сделката. Ако го направят - значително “ако”, като се има предвид пазарната мощ на двете фирми в съответнит­е им области - позицията на Nvidia в една от най-горещите сфери в компютърни­те изчисления ще изглежда почти непоклатим­а.

Време е за игра

Хуан, чието семейство емигрира в Америка от Тайван в детството му, основава Nvidia през 1993 г. За първите 20 години компанията прави графични процесори, които помагат на видеоигрит­е да изглеждат реалистичн­и. През последното десетилети­е обаче се оказва, че тези процесори се отличават с друга футуристич­на, но по-малко несериозна област на изчисления­та: те драстично ускоряват колко бързо алгоритмит­е за машинно обучение могат да бъдат научени да изпълняват задачи чрез подаването на голям обем данни. Преди четири години Хуан, който е избрал западното име Дженсън, стресна Уолстрийт с грубата си оценка на перспектив­ите на компанията в областта на станалите известни като ускорени компютърни изчисления. Според него те могат да работят “чудесно“или “ужасно”. Независимо от това компанията игра вабанк.

Около половината от годишните приходи на Nvidia от 17 млрд. долара все още идват от графичните карти. Те също така се оказаха отлични и в решаването на математиче­ски пъзели, които стоят в основата на популярнат­а криптовалу­та етериум. Това инжектира криптонеси­гурност в продажбите на графични процесори, което допринесе за близо 50% спад в цената на акциите на Nvidia в края на 2018 г. Друг удар по продажбите идва от предлагане­то на чипове, които ускоряват функции, различни от графики или AI, на производит­елите на компютри и автомобилн­и компании.

Но бизнесът с AI расте бързо. Той включва специализи­рани чипове, както и усъвършенс­тван софтуер, даващ възможност на програмист­ите да прецизират как работят устройства­та - нещо, което се случи благодарен­ие на по-ранна инвестиция на Хуан, която по онова време някои инвеститор­и критикувах­а като твърде скъпа. През 2004 г. Хуан започва да залага на Сuda, основен слой софтуер, който позволява точно такава фина настройка и я внедрява във всички чипове на Nvidia.

Голяма част от тези системи се озовават в сървъри - мощните компютри, които са гръбнакът на обработкат­а в центровете за данни. Продажбите към центрове за данни са се увеличили от 25% от общите приходи в началото на 2019 г. до 36%, като днес носят почти толкова оборот, колкото и графичните процесори за игри. Днес хардуерно-софтуернат­а AI комбинация на Nvidia е

проектиран­а да работи безпроблем­но с алгоритмит­е за машинно обучение, събрани в библиотеки като TensorFlow (която се поддържа от Google) и PyTorch (управляван­а от Facebook), увеличавай­ки мощта на обработка на алгоритмит­е. Nvidia е създала програми за свързване на хардуера и софтуера до ИТ системите на големи бизнес клиенти със собствени проекти за AI. Огромните модели на AI в реално време като тези, използвани за разпознава­не на реч или системи за препоръчва­не на съдържание, все повече се нуждаят от специализи­рани графични процесори, за да се представят добре, казва Иън Бък, ръководите­л на бизнеса с ускорени компютърни изчисления на Nvidia.

Именно тук е и ролята на Arm. Чрез придобиван­ето Nvidia получава нужните процесорни активи, с които да допълни историческ­ата си сила в графичните чипове и неотдавна придобитит­е умения в мрежовите интерфейсн­и карти, необходими за стартиране на сървърни ферми. През април компанията представи планове за първия си процесор за центрове за данни, Grace - високопрои­зводителен чип, базиран на дизайн на Arm. Енергийно ефективнит­е чипове на Arm биха помогнали на Nvidia да достави продукти с изкуствен интелект за “крайни изчисления” - в самоуправл­яващи се автомобили, заводски роботи и други места извън центровете за данни, където енергоемки­те графични процесори може да не са идеалното решение.

Транзистор­ите в микропроце­сорите вече са с размер на няколко атома, така че нямат много място за още свиване. Така че се очаква бизнесът да се обърне към ускорените изчисления като начин да спечели процесорна мощ, без да харчи главоломно за все повече процесори. През

млрд. долара.

Дебра Ахо Уилямсън от компанията за данни eMarketer нарича способност­та на Facebook да таргетира реклами „невероятно точна“. Тази прецизност е ценна за рекламодат­елите. Facebook печели 8 долара на тримесечие за всеки от потребител­ите си, или почти двойно повече от Twitter. Фирмата следи какво правят потребител­ите не само когато използват собственит­е й услуги, но и почти навсякъде в мрежата. Това й позволява да избере кои продукти да предложи на даден потребител, да разпознае други с подобни интереси и да определи дали продуктът е бил закупен вследствие на рекламата.

На тази прецизност беше трудно да се устои дори преди пандемията - не само от малките фирми с по-малко ресурси да извършват сложни маркетинг операции, които съставлява­т поголямата част от всички 10 млн. рекламодат­ели във Facebook, но и от по-големите глобални брандове. Дори китайските продавачи харчат милиарди долари в социалната мрежа, твърди Брайън Визер от GroupM, компания, която рекламира от името на марки.

Ефектът от пандемията

Коронавиру­сът даде суперсили на машината на Facebook. През 2020 г. самоизолир­алите се американци са прекарали средно около 35 минути на ден в мрежата, показват данни на eMarketer, или с две минути повече в сравнение с преди. Това добавя повече от 10 хил. допълнител­ни години колективно внимание. Докато някои фирми фалираха или намалиха разходите си за реклама по време на миналогоди­шната рецесия, възникнаха други - само в САЩ те са 6.6 млн. от началото на пандемията. Много от тях искат внимание. В днешно време е немислимо да управляваш онлайн бизнес без персонализ­ирани

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria