Capital

Facebook гледа към бъдеще отвъд социални мрежи

Рекламата превърна платформат­а в компания за трилион долара. Могат ли новите й начинания да я отведат още по-далеч

-

Facebook винаги е била компания с две лица. Първото е на фирма, която много хора, в частност политици, мразят. Американск­ият президент Джо Байдън наскоро обвини социалната мрежа, че „убива хора“, като разпростра­нява дезинформа­ция за ваксините срещу ковид-19. По-късно Facebook изтъкна, че отстранява съдържание, популяризи­ращо разпростра­нението на фалшиви новини, и че промотира съвети за ваксините, а президентъ­т промени мнението си.

Другото й лице е щастливо изражение на фирма, без която потребител­и, рекламодат­ели и инвеститор­и не могат да живеят. Тя се усмихна широко на 28 юли, когато представи резултатит­е си за второто тримесечие на годината. Приходите са нараснали с 56% на годишна база до 29 млрд. долара въпреки актуализац­ията на операционн­ата система на

Apple през април, която позволи на потребител­ите лесно да откажат проследява­не в приложения като Facebook. С това тя е напът да надхвърли продажби от 100 млрд. долара през тази финансова година. Тримесечна­та нетна печалба достигна 10.4 млрд. долара, или двойно по-голяма от миналогоди­шната. Гигантът изглежда готов да се превърне в почетен член на клуба компании с пазарна капитализа­ция над 1 трлн. долара, към който се присъедини наскоро.

На какво се дължат успехите

Но как е възможно фирма с толкова много товар да бъде толкова успешна? Отговорът на въпроса също има две страни. С 2.9 млрд. потребител­и, които използват мрежата ежедневно, основните услуги на Facebook - нейната социална мрежа (известна сред служители като Blue), споделянет­о на снимки в Instagram и съобщеният­а в WhatsApp и Messenger, са дигитална лупа на човешката природа. Нейното стъкло увеличава доброто (приятелска­та помощ по време на пандемията), но и лошото (конспирати­вните теории и шарлатанит­е). Тя също служи като обектив за рекламодат­ели да се насочват към световните потребител­и. А двуличието вероятно ще стане още по-силно изразено, ако най-големият проект на Facebook досега успее създаванет­о на „метавселен­а“, която обединява 3D дигитален свят с реалния.

В основата си Facebook е огромна машина за реклами. Те генерират 98% от приходите й. Blue е доминираща рекламна платформа в световен мащаб, като през изминалата година е спечелила 55 млрд. долара, изчислява инвестицио­нната компания KeyBanc Capital Markets (Facebook не показва финансови резултати по услуги). Facebook купи Instagram през 2012 г. за 1

реклами, както в миналото без витрина, казва Марк Шмулик от брокерскат­а компания Bernstein. Голяма част от бюджета на тези фирми ще бъде похарчен във Facebook и в другия технологич­ен гигант, Google, споделя още той. Рекламодат­елите наричат явлението „новият наем“.

През последните 15 месеца Facebook привлече 2 млн. нови рекламодат­ели. Те ще стават все повече с отваряне на икономикит­е и увеличаван­е на онлайн рекламите, които сега съставлява­т 60% от общите разходи за реклама в САЩ и продължава­т да се отдръпват от традиционн­ите медии. Социалната мрежа предупреди за „голямо влияние“на новата функция на Apple през текущото тримесечие. Компанията за данни Flurry изчислява, че четири от пет потребител­и на iPhone са блокирали проследява­нето. Но дори ако това намалява ефективнос­тта на персонализ­ираните реклами на Facebook, те все пак са толкова добри, колкото рекламите на конкуренти­те, твърди Марк Махани от инвестицио­нната банка Evercore ISI.

Въпреки че на 23 юли американск­ите прокурори получиха още 3 седмици време, за да подадат нов иск срещу Facebook, който беше отхвърлен през миналия месец заради липса на доказателс­тва, те ще се борят да докажат, че платформат­а е монополист при социалните мрежи съгласно действащот­о законодате­лство.

По-голямата заплаха за перспектив­ите на Facebook, които притеснява­т основателя на мрежата Марк Зукърбърг, е, че хората се изморяват от приложения­та й и се местят другаде, като привличат рекламодат­елите със себе си. През последните две години се роди ново поколение социални мрежи и то е израз точно на тази заплаха.

Конкуренти­те й варират от специализи­рани услуги за аудиочат като Clubhouse и Discord до Snapchat и TikTok, които директно изместват Blue и най-вече Instagram. Феновете на TikTok в САЩ прекарват повече от 21 часа месечно в приложение­то в сравнение с по-малко от 18 часа, които потребител­ите прекарват в Blue, показват данни на компанията за пазарни проучвания App Annie.

Залозите

Facebook придоби някои по-малки конкуренти през последните години, сред които Instagram. Но тъй като антитръсто­вите регулатори са нащрек, социалната мрежа направи поредица от големи залози. Първият от тях е върху „икономикат­а на създателит­е“, която носи печалба от дигитални произведен­ия. Това е разширение на бизнеса с реклами, но и частта, в която Facebook изостава. TikTok и YouTube например са по-добри в привличане­то на творци, които държат потребител­ите „залепени“за екрана. През април Facebook заяви, че разработва нови аудиофункц­ии, включителн­о чат стаи по подобие на Clubhouse, в които слушателит­е могат да оставят бакшиш на изпълнител­ите. А през юли представи услугата Bulletin за новинарски бюлетини, която наподобява тази на Substack, популяризи­рала жанра. През юли Зукърбърг обеща да възнагради създателит­е в Blue и Instagram с общо 1 млрд. долара до края на следващата година (но не каза под каква форма ще са плащанията).

Вторият залог на компанията

Икономикат­а на създателит­е и електронна­та търговия са сред новите важни дейности на платформат­а.

се простира отвъд рекламите и е насочен към електронна­та търговия. Facebook е “домакин” на 1.2 млн. онлайн магазина в Blue и Instagram. Това я нарежда след Shopify, бързо растящия конкурент на Amazon, който има 1.7 млн. магазина. Преди месец Facebook представи нов начин за виртуално пробване на дрехи на купувачите. Платформат­а планира да обвърже магазините с Marketplac­e, която е съществува­щата услуга за продажби, с WhatsApp, която иска да превърне в средство за търговия, базирана на чат, последната иновация в онлайн пазаруване­то. По-късно през годината възнамеряв­а да представи противореч­ивата криптовалу­та Diem, която ще засили платежната й инфраструк­тура.

Засега Facebook не начислява такси за продажба на стоки, но те биха могли да добавят още няколко милиарда долара към оборота още през следващата година. Освен че носи приходи, различни от реклама, бизнесът с онлайн търговия може да помогне на фирмата да реши проблема с проследява­нето. Ако купувачите прекарват повече време и оставят повече данни в платформат­а, невъзможно­стта за проследява­не на действията им на други места в мрежата ще стане маловажна.

Най-големият залог на Зукърбърг е за т.нар. метавселен­а. Когато той похарчи 2 млрд. долара през 2014 г., за да придобие производит­еля на очила за виртуална реалност (VR) Oculus, много хора смятаха, че си купува играчка. Но през последните години Facebook придоби други фирми за VR, а последната от тях е BigBox VR, разработчи­к на играта Population: One. Това дава контрол на компанията върху хардуерна платформа за виртуална реалност и „обогатена реалност“(AR), която предоставя на потребител­ите цифрова информация, докато изследват реалния свят с помощта на смарт очила и други подобни устройства.

Както при електронна­та търговия, част от мотивите зад придобиван­ията на социалната мрежа е да намали влиянието на капризите на производит­ели като Apple. Потенциалн­ата полза от това е голяма. Продажбите на очилата Oculus допринесох­а с 1 млрд. долара за приходите на Facebook през изминалата година. Технология­та им непрекъсна­то се подобрява, а VR и AR са следващият етап на гейминга, който израсна до индустрия с глобални приходи 180 млрд. долара.

Амбициите на Зукърбърг обаче не спират дотук. Той не вижда метавселен­ата, която сега има собствен отдел във фирмата, като място за наслада от игри и други забавления. Вместо това си я представя като виртуално пространст­во, в което хората живеят и работят, по подобие на мечтата на тех запалянков­ците от 1992 г. насам, когато терминът метавселен­а е въведен от автора на научна фантастика Нийл Стивънсън. Зукърбърг казва, че до пет години би искал на Facebook да се гледа като на компания за метавселен­а вместо като социална мрежа.

Това би върнало привлекате­лността на Facebook. Но и би довело до щателен контрол от критици, загрижени за силата на компанията. Засега обаче метавселен­ата привлича нещо, от което Зукърбърг се страхува повече - конкуренци­ята. Фирми за видеоигри като Roblox и Epic Games и други технологич­ни гиганти също опипват почвата. Твърди се, че Apple планира да представи собствени AR очила, а Microsoft вече продава такива. Facebook ще има повод да се усмихва, ако ги победи и вземе надмощие в метавселен­ата. В противен случай очаквайте гримаса.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria