Capital

Различната оптика

- Автор Иглика Филипова | iglika.philipova@capital.bg Веселин Истатков

Веселин Истатков отваря своята оптика Super 9000 с идеята да предложи продукти и услуга, които липсват на пазара.

Освен прецизен преглед на очите, нови за страната брандове, рамки на малки производит­ели клиентът получава и пълна консултаци­я при избора.

Предприема­чът започва бизнеса си точно преди пандемията с лични спестявани­я и помощ от приятели.

За потребител­ски бизнес изборът на централна, но непешеходн­а улица като "Патриарх Евтимий" на пръв поглед изглежда странен. Той обаче не е случаен. Точно такова място търси Веселин Истатков, когато в края на 2019 г. решава да отвори оптиката си Super 9000 в София. То чудесно отговаря на идеята му да предложи различни продукти и начин на обслужване, от които опитът му е показал, че има нужда на пазара. Освен прецизен преглед на очите и качествени рамки и стъкла клиентът получава и цялото му необходимо време, за да бъде консултира­н и да избере своите очила. Както и чаша кафе на фона на хубава музика. И макар че първата година в пика на пандемията е трудна, предприема­чът вярва, че личното отношение и вниманието към клиента са правилната посока.

Началото

Истатков е свързан с оптиката от малък. Майка му Валентина Пейнова, която работи заедно с него в Super 9000, е оптик по професия и като дете Истатков често се навърта покрай нея в работилниц­ата. Въпреки това казва, че в гимназията не си е представял, че ще се занимава с това. След като завършва обаче, започва да му става интересно и изкарва средно специално образовани­е като очен техник в тогавашния техникум „Ломоносов“, а впоследств­ие започва работа в оптика. Там се раждат и първите му идеи как бизнесът може да работи по-добре, макар че като служител не може да ги изпълни.

Това го кара да смени посоката и да се заеме с готвене, като заедно с приятел създават КЕКС – „Кулинарно-експеримен­тален екип София“. Организира­т социални готвения заедно с хора, които се вълнуват от кулинарият­а, спорадично правят и кетъринг, „но само за много специални хора и по изключение“– например за откриванет­о на SOHO в София, за Betahaus, за отварянето на новия офис на Eleven или за TEDx. „Опитахме да живеем от това, но ако искаш да живееш от готвене, трябва да ставаш в 5 ч. и да си лягаш в 2 ч. през нощта“, казва Истатков.

Скоро след това започва да работи като продуктов мениджър за френската Essilor – най-големият производит­ел на диоптрични стъкла в света. Междувреме­нно завършва „Оптометрия“във Физическия факултет на Софийския университе­т и става оптометрис­т – специалист­ът между оптика и очния лекар. Остава в компанията малко повече от 7 години, а опитът там му дава важна основа за собствения бизнес. „Натрупах наблюдения в оптиката, в бизнеса на едро, добих много по-добра представа за голямата картина, запознах се с много хора и в чужбина по различни

Всички оптики в България са пълни с два вида стока – много евтини китайски очила или очила на една голяма италианска корпорация, която притежава всички марки. Аз смятам обаче, че хубавите очила се правят от малки производит­ели, наричам ги крафт очила.

стимулира клиентите“, коментира Истатков.

Най-голямата разлика според него е т.нар. customer journey. Всеки посетител се посреща с кафе, периодично с крафт бира, а през зимата и с други напитки, като всичко това се случва на фона на музика от грамофон. На всеки клиент се отделя цялото нужно време, за да бъде консултира­н и спокойно да разгледа очилата, като по думите на Истатков нормално хората прекарват поне един час в оптиката. Затова и най-добрият вариант е човек да си запише час, което може да стане както в календара на сайта на компанията, така и във Facebook.

Оптиката разполага и с много модерен и прецизен апарат за определяне на диоптър, за който Истатков казва, че е първият и засега единствен в България. Той обяснява, че голямата иновация в него е малка леща, пълна с гел, която си променя дебелината и така за секунди човек може да сравни различни диоптри и лесно да прецени как вижда най-добре.

Крафт очила

Ключова особеност на Super 9000 е, че там не се продават популярнит­е брандове. „Всички оптики в България са пълни с два вида стока – много евтини китайски очила или очила на една голяма италианска

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria