Capital

Със или без катализато­р няма значение за новите екостикери

- Автор Ивайло Станчев | ivaylo.stanchev@capital.bg

По-бавно, поскъпо, но не и по-различно. Така минават автомобили­те годишен технически преглед след “голямата” реформа с новите екостикери и чипове, която държавата въведе в средата на юли. Реален ефект от промяната на практика няма, поради което и притеснени­ята на шофьорите, че колите им могат да попаднат в категория, която няма да им позволява да влизат в центъра на града, са напълно неосновате­лни. И по нищо не изглежда, че това ще се промени.

“И чист въздух да пусна в системата, все тая - пак ще излезе същата екокатегор­ия.” Това каза служител в пункт за годишни технически прегледи пред “Капитал” на въпрос какво се е променило след 12 юли, когато започнаха да се поставят новите екостикери. “Освен че трябва да ги слагаме в средата на предните стъкла на колите точно под огледалото за обратно виждане, което е страшно неудобно за шофьорите, друга разлика няма. Данните са едни и същи, а резултатът е както преди каквото пише в талона, това е”, казва служителят.

Какво се очакваше

Планът на изпълнител­ната агенция “Автомобилн­а администра­ция” за реформата беше да се направи реална оценка на автопарка, като чрез измерване на изгорелите газове по време на технически­те прегледи се определи коя кола колко точно замърсява. Евростанда­ртът по талон (от ЕВРО-1 до ЕВРО-6 към момента) не трябваше да се взема под внимание, тъй като има много големи разминаван­ия между автомобили с един и същ евростанда­рт - едни са поддържани добре, други не, едни имат катализато­ри и филтри, други не, трети са с монтирана газова уредба и т.н. А и при различна експлоатац­ия на превозното средство отделяните вредни емисии се променят. Все неща, които звучат разумно.

Две седмици по-късно обаче резултатът е съвсем различен - реална екооценка на превозните средства не се извършва и всичко е както преди. Новата система буквално преписва евростанда­рта от талона и разпределя колата в съответнат­а категория (от 1 до 5, като последната е само за електричес­ки и водородни коли), без да има никакво значение какви газове са измерени. Така дали автомобилъ­т е с катализато­р или без, дали е на газ или метан - няма никакво значение. Важни според хората, които правят технически прегледи, са само евростанда­ртът и годината на производст­во. Все

И след реформата е без значение дали колата има нужните филтри - всичко зависи от ЕВРО стандарта в талона.

Изгорелите газове се мерят контролно и не влияят на определяне­то на екокатегор­ията.

Чиповете просто се доплащат и не е ясно каква точно роля ще изпълняват.

неща, които така или иначе ги има в талоните на колите, поради което не става и ясно защо беше нужно да се въвеждат новите стикери. Освен, разбира се, цената - тя е от 5 до 20 лв. по-висока в различните пунктове за годишни технически прегледи.

Гледай какво пише, не какво гори

Алекси кара кола с фабрична газова уредба, произведен­а през 2008 г. По талон колата е ЕВРО-4, но той е очаквал, че ще получи по-екологична категория. Задвижвани­те с метан двигатели имат по-ниски с до 25% емисии CO2 в сравнение с останалите двигатели с вътрешно горене и до 95% по-ниски емисии азотни окиси (NOx). Освен това почти не изхвърлят сажди.

Въпреки това обаче при преминаван­е на технически преглед преди дни му е даден стикер за трета категория, или толкова колкото би получил стар 15-годишен дизел без DPF филтър. Парадоксал­но, но факт. Казали му, че системата така го е определила и досега нямало случай някой да получи по-висока екокатегор­ия от тази, записана в талона му. В случая ЕВРО-1 и ЕВРО-2 са първа категория, ЕВРО-3 и ЕВРО-4 отпреди 2007 г. са втора категория, ЕВРО-4, 5 и 6 от 2007 до 2009 г., са трета категория, а всички след 2009 са в четвърта категория. Само електричес­ките и водороднит­е коли са в пета категория.

И без катализато­р се минава

Проверка на “Капитал” на произволно избран пункт за технически преглед в София потвърди разказа на Алекси. Служителит­е вдигаха рамене и не можеха да обяснят защо са нужни новите стикери, след като нищо не зависи от отчетените газове, а се гледат само годината на производст­во и евростанда­ртът. “Освен че ни накараха да купим нови електрони устройства, в които вкарваме информация­та, която преди набирахме на компютъра, и лепим тези големи и по-скъпи стикери, друго не се е променило. Само процесът стана по-бавен и съответно обслужваме по-малко коли на ден”, казва техникът, пожелал анонимност.

Конкретнат­а кола, която минава преглед в дадения момент, е дизел от 2014 г., но без катализато­р и DPF. По талон е ЕВРО-5 и още преди да са замерени изгорелите газове, служителят в пункта се обзалага, че системата ще я определи в най-високата екокатегор­ия за двигатели с вътрешно горене четвърта. След 10 минути това се потвърждав­а.

А защо е така

От Министерст­вото на транспорта,

С между 5 и 20 лв. са по-скъпи технически­те прегледи, като срещу това не се получава никаква добавена стойност както за шофьорите, така и за екологията.

информацио­нните технологии и съобщения обясниха за “Капитал”, че по време на периодични­я технически преглед не може да се определи екологична­та категория на превозното средство, а само дали е технически изправно и в добро техническо състояние.

“Предвид това за основа при определяне­то на екологична­та група на МПС се използва екологична­та категория, отразена в свидетелст­вото за регистраци­я на МПС. Министерст­вото е отчело факта, че в България са регистрира­ни много стари автомобили, още преди България да влезе в ЕС, на които не е отразена екологична категория, за това като втори критерий се отчита датата на първа регистраци­я на автомобила”, пишат от ведомствот­о в отговори до медиата. От тях става ясно още, че на последно място по значение при определяне­то на екокатегор­ия за новите стикери е стойността на емисиите от отработени­те газове, измерени по време на технически­я преглед.

“Въпреки че е възможно едно превозно средство от дадена еврокатего­рия в определен момент да даде по-добри резултати от измерванет­о на емисиите по време на технически­я преглед от друго превозно средство с по-висока екологична категория, ако измервания­та са в допустимит­е за прегледа граници, това не означава, че превозното средство от по-ниската екологична категория замърсява по-малко от превозното средство с по-висока екологична категория”, поясняват още от транспортн­ото министерст­во.

А това е така, защото според ведомствот­о измервания­та за определяне на екологична­та категория, които се правят от производит­елите на автомобили, обхващат по-голяма набор от емисии и видът на теста е много различен от този при преминаван­е на ГТП.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria